婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

4)
到結婚,99話要大排延席,但我地無$,叫99借住先,一講到錢,完全當無事發生過,我地亦見慣不怪,我地按原定計劃旅行結婚,99屈左$5000話同長輩食飯,最後咩都無食,連同住的大伯和姑9都唔知我地結婚,
初一過年去太公到拜年,99亦以阿仔個女朋友,跟住初二、三,99都幫c6豆利是,儲齊再c6要唔要,c6話唔要,跟手立即袋落袋。

點解大伯和姑9唔知,因為3兄姊弟零交流,只有99作中間人,後來發覺是99專登做成,因為結婚第二年過年,在年廿幾99c6$3000過年用,但到初二又問c6要錢,藉口是買件衫都千幾拉!我好嬲,當住99c6面前call大伯,問解淨係問我地要錢過年,大伯話佢都比左$3000,姑9比左$2000,共$800099知道無錢攞,就聲大大話唔比就算,咪咁多講。

結左婚頭2年,我好努力去了解99一家關系,去修補3兄姊弟感情,因為當時我覺得佢地唔會好似99咁差,始終後生一輩,亦與太62有聯絡,但原來99極度唔喜歡我咁做,好似有1次同太62食飯,事後99知道左,仲鬧我地做咩野同太62食飯唔通知佢,仲指明以後見親太62,太公等各親朋都要99在場,但有99在場,根本同幾位老人家傾唔計,好多時講講下,99就用福建話搭傘,之後D老人家就耍下耍下我,最閉係c6唔識福建話,所以c6都唔知佢地講乜。

話事話由買樓到生仔,前後6年,995年左右才正式到我地屋企,果次`仲要係因為有班福建親戚 (99的老表)到香港,果到大伯去左台灣傾婚事,姑9例牌玩失蹤,99一直叫c6請班親戚食飯,99食親都要好野,扮上等,c6避得就避,拖得就拖,勢估唔都99拉大隊入來,到我地條村先call c6接佢地,來到就彈3彈,仲講句:華!得果300鬆尺,住呀!華!華!個房細成咁架,都唔係人住,買過另一間。但佢自已前住個間咪仲細,我火到立即好大体還牙:個唔想買大D呀!首期問政府借,連埋銀行,個個月供8千,仲要比3千零用你,供唔起大間D啦!算啦!將來就算生一個,一家三口夠住。

到大伯結婚,99無啦啦有話要2萬蚊,話欠租3個月,我地想同大伯、姑9確認,但始終唔到佢地,心諗知道99想屈錢姐!因為我講價講到5,唔夠1個月後,大伯回香,唔記得因咩事,我地同佢搭MTR時,大伯舉起隻手話:你地睇下隻鑽石介子靚唔靚,媽子送咗架,佢比左萬5蚊我去揀,另一隻我老婆載緊。我嬲到立即拉住c6走,同c6講:你亞媽有無搞錯,我地結婚,佢扮傻,一毫子都無出、仲唔認我,都算!e + 問我地錢去買鑽石介子送比你大佬,你叫佢立即還錢,我地結婚就慳到帶7百幾蚊一對K金介子,你大老用我即錢買萬5蚊一對鑽石介子c6知道自已老母唔啱,99亦唔會嘔返D錢出,c6為左令我降火,又走去買對3千幾蚊鑽石介子比我,知仲加油,因為c6碌卡,卡數要我還,c6真係個個月清袋,佢比6千蚊我,比399,自已洗4-5千,應該有$淨,不過99週不時1千幾百咁問c6要錢,睇生、去飲人情、白事白金,總之3零用即後平時吃喝玩樂,有咩額外要再比。

所以自從結婚後,若果要將支出平均分,c6只不過剛剛夠比自過個份,衫褲、鞋、食等未計。
仔仔06-12-2003出世

大宅

你99唔係人.....
你地點解仲要理佢??
<---我睇完想

翡翠宮

畀面勳章

坦白講,希望你唔好介意。

既然明知你99份人係點,點解仲要俾機會佢去屈你地?你唔理99,一於企硬,你c6都唔怪得你。

大宅

好媽媽勳章

都幾搞笑, 你都知99是個這樣的人, 但你同c6都照單全收, 照比錢佢洗, 無就問你地羅你地照比, 無得好講.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係我就連$3000都唔比佢~~理得佢死

男爵府

你C6係福建人但係5識講福建話? 你都見佢地係蝦你地5識, 講真, 你99根本就冇當佢係仔, 只係當佢提款機炸! 叫你C6醒下LA, 有$$都留俾自己傍身LA~

男爵府

俾一分錢都唔俾佢,電話都唔接,佢都唔接受你,你又何必去理佢. 話之佢冇錢使.

男爵府

你激氣都無用
係你自己攞黎的
唔好再做好人喇, 為左自己一家生活好d
唔好再理個賤99啦
你99, 大伯 & 姑9都係怪胎, 都唔為人諗嘅, 自私精托世
你唔好再比$$佢喇, 唔好害咗自己一家
你呢個99佢問你攞$$, 你同佢講一個字就夠 ----- 無
你老公就每個月比生活費佢好喇
最多過時過節比多少少佢
唔可以佢問你地要, 你地就比, 比完又激氣
為咗自己一家, 做衰人都要

大宅

攞曬c6的錢,日日俾$100佢,睇下99問佢攞唔攞到囉!!!以後唔好再俾機會佢呃你地d錢!!

大宅

你講得無錯, 係我自已攞已攞黎, 我已經做左衰人好多次, 仲比99唱到佢D親戚鬧我小氣, 99 E +扮浪子回頭氹c6, c6確實比佢氹到, 我到唔知可以點, c6發脾氣講過1句:錢解決到的問題,就唔係問題, 你係唔係想我斷六親?

除非離婚, 或者隻9 c左, 想唔理都唔得.................其實, 無說話好講, 只係比大家知, 衰99其實唔係好衰, 起碼仲識關心自已個仔、疼愛個孫.

你地有時間再睇落去, 就知咩叫做賤, 除左這位人兄, 我從來唔会用"賤"去形容1個人, 因為我覺得人總會有"善"的一面, 我初初都係咁諗99, 發覺又係自已攞黎.

原帖由 chaklongma 於 09-3-31 17:40 發表
你激氣都無用
係你自己攞黎的
唔好再做好人喇, 為左自己一家生活好d
唔好再理個賤99啦
你99, 大伯 & 姑9都係怪胎, 都唔為人諗嘅, 自私精托世
你唔好再比$$佢喇, 唔好害咗自己一家
你呢個99佢問你攞$$, 你同佢講一個 ...

大宅

c6要發生一件事急要錢, 才發覺咩叫做 "要$傍身"的道理.

原帖由 sylcaca 於 09-3-31 17:29 發表
你C6係福建人但係5識講福建話? 你都見佢地係蝦你地5識, 講真, 你99根本就冇當佢係仔, 只係當佢提款機炸! 叫你C6醒下LA, 有$$都留俾自己傍身LA~

大宅

算啦, 又係一個不知所謂的福建家族, 我都都嫁左個福建人(我c6係鄉下出世, 佢識講識聽福建話, 但佢係唔會話比我聽佢阿媽講乜, 明知佢講緊我, 但又唔知, 有時都幾激氣)其實你睇下人家post d福建家族的問題, 你就會知點解你c6受到不平等對待。
福建人要威, 無料扮有料, 明係窮到褲穿窿, 都要請客, 要扮有錢, 超重男輕女, 由其好重長男。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 十一月 於 09-4-1 15:46 發表
算啦, 又係一個不知所謂的福建家族, 我都都嫁左個福建人(我c6係鄉下出世, 佢識講識聽福建話, 但佢係唔會話比我聽佢阿媽講乜, 明知佢講緊我, 但又唔知, 有時都幾激氣)其實你睇下人家post d福建家族的問題, 你就會知點 ...

我都係嫁左比個福建人
不過我已經好好彩
6299係要面要威, 有人黎要請客,
但唔會煩到我地架, 最多係去陪坐囉
佢地都成日幫我地話事架
成日以為我地好得閒一定係屋企咁
好蚊先約我地食飯
又幫我地安排節目 (d本地遊/蛇晏/同鄉會活動...)
有時c6傾計講下想帶阿仔去邊度玩幾日, 佢又會安排,
上次我地話想過年帶bb去澳門, 佢就book晒酒店全家一齊去
仲安排晒節目...去mgm/威尼斯人/唔記得乜賭場...
我地帶住個b又唔入得, 又要係出面揾地方湊仔等佢地...
係得去個旅遊塔叫做可以行下, 但我至在行下食之ma...

大宅

離譜, 為老不尊, 無資格做人媽媽同99, 我同意其他sis所講, 比我會keep起老公啲錢, 等C6除零用外, 無錢係身, 睇下佢等比99, 講真,你一個女人, 又有小朋友, 真係為有啲計畫同打算, 點都要有一定儲蓄, 否則有起咩事等錢洗點算? 我唔會再理呢個99, 由得佢, 以佢的三寸不爛之舌, 絕對唔會餓死!

男爵府

樓主,我覺得你老公都好衰,為咗個咁樣對佢既阿媽而蝦個老婆.

大宅

係呀!不過99好重視佢個女!

原帖由 十一月 於 09-4-1 15:46 發表
算啦, 又係一個不知所謂的福建家族, 我都都嫁左個福建人(我c6係鄉下出世, 佢識講識聽福建話, 但佢係唔會話比我聽佢阿媽講乜, 明知佢講緊我, 但又唔知, 有時都幾激氣)其實你睇下人家post d福建家族的問題, 你就會知點 ...

首頁

尾頁

跳至