母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb早產 早左一個幾月出黎 所以吸啜能力唔係咁好
加上住左一個星期醫院都係用瓶餵 所以番左屋企都係泵出黎比佢瓶餵佢 但間唔中會餵佢之前比佢啜下個胸幾下刺激奶量

依家bb岩岩滿月 想轉做全埋身餵 但發現佢成日啜幾下就會梅梅下咁食 每邊食15分鐘 隔兩個鐘又要再餵 但如果補奶比佢又食好多
有時仲衰 啜幾下又唔食 放低又喊 但如果瓶餵佢 佢一餐可以食100ml 隔三個鐘再食

因為佢唔多食 搞到我奶都少埋 本來成日會谷奶 依家個胸成日都鬆

好灰心 唔知仲應唔應該埋身餵 因為本身已經早產 係細粒b 好驚佢會輕磅

男爵府

butterbaby 發表於 18-7-3 21:36
加上住左一個星期醫院都係用瓶餵 所以番左屋企都係泵出黎 ...

埋身食要用好多氣力,奶樽快靚正,bb食慣奶樽緊係揀奶樽,不過人奶有抗體同埋好多種奶粉冇嘅物質,成份又容易吸收,所以你bb唔肯埋身食,唯有定時泵奶確保奶量足夠keep住樽喂先啦, 我個仔係遲過我出院,一開頭幾日飲奶粉 之後慢慢由奶粉轉做全人奶,到依家唔5個月都唔肯埋身,無辦法,唯有安慰自己奶樽餵嘅話有人可以代勞喂囉…我都唔知點令佢埋身食…

侯爵府

加上住左一個星期醫院都係用瓶餵 所以番左屋企都係泵出黎 ...

我上胎bb 35.1week 突然穿水生
bb 住左14day 醫院
我嗰時係全泵既
因為bb 唔肯埋身
到左差唔多2個月bb 就肯埋身
你可以慢慢試
試多幾次可能得都唔定
我係間唔時就上試下唔得唔免強

別墅

Mary媽咪 發表於 18-7-4 10:17
我上胎bb 35.1week 突然穿水生
bb 住左14day 醫院
我嗰時係全泵既

咁奶樽果時你用邊隻 我本來用緊pigeon母乳實感 依家轉左dr brown因為少d脹氣 但轉左之後好似又啜差左...

複式洋房

我今胎都係超輕b, 而家就滿月但仲未識啜唯有全泵, 其實bb食得夠唔夠係睇片, 片數量足夠即表示bb食得夠, 所以唔好俾壓力自己擔心bb唔飽

侯爵府

butterbaby 發表於 18-7-4 12:18
咁奶樽果時你用邊隻 我本來用緊pigeon母乳實感 依家轉左dr brown因為少d脹氣 但轉左之後好似又啜差左...
...

我係用pigeon 架
不過到我今胎bb 食食下樽反而唔肯
我就轉左全埋身

複式洋房

bb3個月大,出世住院,補奶粉之後唔肯自己啜,一直泵奶
到左2個幾月,佢自己肯啜,依家轉左全埋身,
我都係日頭間唔時俾佢試下啜下,等佢大啲,力大左會比較肯啜,媽媽加油呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊