自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

4年以來,已經是請7個工人,有兩個甩底未到香港已話唔黎,2個搏抄我要賠償一個月人工,1個一個月通知自己辭職,1個完約;最後這個來了3個月要求回鄕一星期,結果延期回港,回港一個多月後補錢辭職,仲要即走,原來簽了新agent斷我約。

多年來我付出agent fee約6-7萬(當中甩底、未做夠2年再請有少許discount),換來一肚氣,成日好似家無寜日咁,黑面,説謊,求其,懶惰,種種令人激心激肺詳情不在這裡講。

政府傾向保護勞工,助長她們敗壞風氣,她們有時間有精力交流及鑽研各方法令僱主氣結,僱主無奈又無奈。

各大政黨,請為我們三十多萬戶聘請家傭的家庭發聲,爭取權益,限制家傭斷約於3年內不得批發簽証,限制agent濫收費用,設立中央reference check制度可由上任僱主評其完約工人表現,我區如有候選人(無論區議會,立法會)將這列入政綱,我一定會支持!!

##
氣憤難平,我已email行政長官,行動最實際,剛在Facebook group見以下呼籲:

http://www.info.gov.hk/gia/general/201807/01/P2018070100489.htm

支持該谷中人:各位請把握施政報告公眾咨詢期將僱主訴求發表去政府,香港外傭政策真係太多不公平之處。

市民可登入特定網站(www.policyaddress.gov.hk)、在行政長官的Facebook專頁(www.facebook.com/carrielam.hksar)或Instagram(www.instagram.com/carrielam.hksar)留言,亦可透過電郵([email protected])、電話(2432 1899)或傳真(2537 9083)就《施政報告》提交意見。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大把曾經受害人入黎
最惨明知有病
黎香港醫
一落地就入僱主數
冇影都好,
我試過係返工佢自己飛走左
話敌完假返
留返份工比佢

水晶宮

YY1101 發表於 18-7-5 07:56
大把曾經受害人入黎
最惨明知有病
黎香港醫

嘩,你個外傭真係得。自行放假及復工。
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

PCCW2319 發表於 18-7-5 08:13
嘩,你個外傭真係得。自行放假及復工。

係勁得
我d 經驗可以出書
好多極品都比我遇上

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Memenn 發表於 18-7-5 07:49
4年以來,已經是請7個工人,有兩個甩底未到香港已話唔黎,2個搏抄我要賠償一個月人工,1個一個月通知自己辭 ...

我贊成中央references check, 好過只靠上網問

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

KK20010609 發表於 18-7-5 08:13
你唔好得罪家傭呀!她們有政黨支持,分分鐘告反你,到時重大事件
...

邊個政黨係撐佢地架?

寶石宮

2023年兔年勳章

4年以來,已經是請7個工人,有兩個甩底未到香港已話唔黎,2個搏抄我要賠償一個月人工,1個一個月通知自己辭 ...

4年7個確係慘情 嚟咗幾個月跳工都批visa

伯爵府

回覆樓主

我好明白。 我都經歷過

大宅

你唔好得罪家傭呀!她們有政黨支持,分分鐘告反你,到時重大事件
...

哪個政黨支持外傭?
我們身為香港人,有投票權,需政黨為我們發聲,難道政府可蔑視三十多萬個有投票權的家庭?每家庭有兩位以上的公民。
這是中產的聲音,不要蔑視我們的力量,天地有正氣,我們出去工作,推動經濟發展,納稅回饋社會,卻換一撻糊塗的家庭生活,被外傭玩野,如成日都因時間成本而不去爭取,只會更差。

珍珠宮

Agent做咩架?我覺得agent好有問題在先。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

你係用緊一間定幾間agency? 老實如果係1間, d工人真係幾差勁囉~
放下自在

珍珠宮

Memenn 發表於 18-7-5 08:30
哪個政黨支持外傭?
我們身為香港人,有投票權,需政黨為我們發聲,難道政府可蔑視三十多萬個有投票權的家 ...

呢個政治Po嚟㗎?咁我

水晶宮

回覆樓主

4年七個,好傷,我指荷包!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

brindlewin 發表於 18-7-5 08:33
Agent做咩架?我覺得agent好有問題在先。

咪囉~分分鐘呃緊你錢
放下自在

男爵府

moniko 發表於 18-7-5 08:27
我好明白。 我都經歷過

X2

公爵府

...

我真係唔明,政黨要呃票我明,但有得30萬外傭一樣有30萬僱主啫,要票都考慮返自己人先啦,點解事事要出賣港人咁賤格?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 18-7-5 08:35
4年七個,好傷,我指荷包!

X2

公爵府

vivibabyvivi 發表於 18-7-5 08:23
我贊成中央references check, 好過只靠上網問

支持,借錢都有信貸評級啦,點鱗解工人打工可以咁不負責任?不過佢地改過名又翻生,我地都仍然受害

333s    發表於 18-7-5 10:18

大宅

cattz288 發表於 18-7-5 08:34
你係用緊一間定幾間agency? 老實如果係1間, d工人真係幾差勁囉~

前後4,5間

首頁
12345...7

尾頁

跳至