自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以前的牙醫叫我用水牙線機就足夠,可以不用牙線,咁我就買左來用,用了年多
但牙周專科叫我擦牙和牙蓬擦,水牙線可以不用,我吾明就問,姑娘話牙蓬擦可拉到D箘出來,水牙線不能

子爵府

如果水牙線有效,應該就唔洗睇牙周病專科?
我覺得水牙線只係美其名,用途只係噴走牙縫食物!
牙線同牙縫刷可以刷走牙縫兩旁痴係牙齒上面既菌!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

應該係刷牙及牙線,如果手勢好,用牙線,係非常乾淨,但實用性,水牙線係方便好多,所以買齊三樣,牙縫刷出街用,屋企用水牙加牙線

333s    發表於 18-7-8 10:54

珍珠宮

WinChi 發表於 18-7-8 09:02
以前的牙醫叫我用水牙線機就足夠,可以不用牙線,咁我就買左來用,用了年多
但牙周專科叫我擦牙和牙蓬擦, ...

你水牙線機係醫生度買?

伯爵府

邊度買牙篷擦?

男爵府

Msolivialeung 發表於 18-7-8 09:28
如果水牙線有效,應該就唔洗睇牙周病專科?
我覺得水牙線只係美其名,用途只係噴走牙縫食物!
牙線同牙縫刷 ...

男爵府

zxzx 發表於 18-7-8 10:03
邊度買牙篷擦?

萬寧有

子爵府

水牙线无用,只是好过无用。
心盲最可怕。

伯爵府

水牙線機, 我覺得應該要個角度對得好準先清到牙箘膜, 否則只沖到食物小渣吧

我之前買左 philips, 覺得都幾痛, 發力那下, 又驚拿不實支刷, 拍落牙肉牙齒到, 用左幾次, 驚自己唔識用, 越用越衰就無用.

昨晚買左支 panasonic, 依家叉電中. 今日會用, 希望唔太痛又沖走到食物渣.

水牙線機係諗住在家食完野即用, 沖走食物渣.
我每餐食完野一定用牙線再清. 用牙線清感覺實在 d.

我頭頭用牙線都用錯, 落既位唔夠, 後尾係 youtube 睇衛生署舊片, 先知原來條線要 zip 入 d 去牙肉入面, "Y" 字咁 zip.

牙蓬刷都有買, 但係個頂係鐵線位, 好驚個尖易刮花隻牙, 唔太識用, 無用.

我真係十級怕睇牙醫, 因為真係好難遇到個令我有信心, 好醫德, 好技能, 肯俾時間我, 唔嫌我煩既牙醫. 依家只望 d 牙齒在我有生之年好好在我口腔生活, 跟我同年同月同日 C.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我唔識用牙線,用緊牙縫擦,
萬寧買適齒美牌子。萬0牌唔好用。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

oceandeepsea 發表於 18-7-8 09:37
應該係刷牙及牙線,如果手勢好,用牙線,係非常乾淨,但實用性,水牙線係方便好多,所以買齊三樣,牙縫刷出 ...

我係牙刷加牙線,但有d位係一定要出動牙縫刷(明顯feel到有野,但牙線攪左好耐都清唔到,問過牙醫,教打結用,一樣唔得)
出得唔同產品一定有原因嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

冇用過水牙線,但牙縫刷真係幾好用,牙線撩唔到時用牙縫刷就搞掂

男爵府

我係c奶 發表於 18-7-8 09:54
你水牙線機係醫生度買?

是 pasonic 在電器铺買
有捨必有得 有得必有失

男爵府

zxzx 發表於 18-7-8 10:03
邊度買牙篷擦?

牙周医生介绍用 tepe 呢個牌子,但貴
有捨必有得 有得必有失

珍珠宮

牙篷擦我唔識用, ZIP唔到入去

珍珠宮

我覺得水牙線只係沖走食物渣滓, 但刷唔走牙菌膜,
水牙線係gimmick多, 要刷走渣滓我會用牙縫擦

珍珠宮

Chamo 發表於 18-7-8 10:34
水牙線機, 我覺得應該要個角度對得好準先清到牙箘膜, 否則只沖到食物小渣吧

我之前買左 philips ...

可以拉到入到Y字甘?d牙係點痴實牙肉架因爲個Y字位我一路以為係牙齒連接住d牙肉

珍珠宮

我以前唔識用牙線就用水牙線,但學識用牙線後就愛上,因為覺得更徹底

伯爵府

ahpoo 發表於 18-7-8 12:25
可以拉到入到Y字甘?d牙係點痴實牙肉架因爲個Y字位我一路以為係牙齒連接住d牙肉
...
https://www.youtube.com/watch?v=G-4IfxGM0l4&list=FLq-6ATGhrnTetpX6-bQi0FA

https://www.youtube.com/watch?v=HGD3fRnN9XM&t=139s

https://www.youtube.com/watch?v=wqLgEWQxMzA

https://www.youtube.com/watch?v=ickO9XnykQk

我初時睇都好驚訝, 覺得好恐怖!!!

我到依家, 上排就做到 Y 字清潔. 但下排有 d 好迫好密既, 都仲有兩三個位唔咁整咁落. 但我諗真係一定要咁先乾淨.

子爵府

回覆樓主

真心請教:

牙縫刷係咪即棄? 定可以返用咖?

首頁

尾頁

跳至