自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

阿仔第二次留班,為人冇興趣、冇目標、冇理想…… 已經好煩……

有日我攞住C6手機幫佢整d嘢,咁啱電話響,來電顯示係個女人名,我交個電話俾C6,佢即時cut線,走落街覆電話,上嚟我問佢搵佢咩事? 佢話尋晚舊同事食飯,佢打嚟問夾番幾錢。
如果係咁,又何須cut線走落街覆電? 直覺係有嘢。
翌日我睇佢電話的聯絡人,冇呢個名(我估係delete咗) 我係咪應該直接問佢? 定再觀察一排?

真係好煩,早知唔做手術,可能已仙遊,唔駛面對今日嘅煩惱……

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

阿仔需要你既愛,包容下佢暫時頹頽地先,好多成功人都有迷途既時候,阿仔好快生性番。
男人呢d 野...唔識,當唔知先,自己身體要紧

公爵府

Giant 發表於 18-7-8 09:19
阿仔第二次留班,為人冇興趣、冇目標、冇理想…… 已經好煩……

有日我攞住C6手機幫佢整d嘢,咁啱電話響, ...

唔好咁諗啦,世上有咩緊要得過自己條命?!雨後會見陽光,加油!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

加油!

珍珠宮

回覆樓主

你個仔有冇運動?例如:打籃球?果D?如果有做下運動可以減少D打機

侯爵府

為自己而活

子爵府

回覆樓主

能夠活著 什麼都有希望!雨過後有彩虹~加油

珍珠宮

回覆樓主:

做人從來不易

伯爵府

回覆樓主

阿仔的事暫時放低吧,咁大個仔都不由你控制及擔心,讀書係長途賽,只要不學壞就夠。 老公的事,也保持冷靜,勿自亂陣腳,多多保重

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔好諗回頭事,向前看,凡事必有因果,往往呢一刻嘅煩惱都有可能造就下一刻嘅福,保持正面態度,做對的事便好,加油

公爵府

回覆樓主

亞仔方面,另一post 回咗。男人方面,唔好諗。要留嘅唔會走,要走嘅唔會留。接受佢解釋,諗下兩公婆會否放下假唞下,保持開心,養好自己身體。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

你c6 有野

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

唔好諗佢地喇! 多d諗自己! 活在當下!

放下自在

象牙宮

冇興趣、冇目標、冇理想, 人生最怕是。
興趣, 可以發拙... 運動, 樂音, 其它。

冇目標, 自然會留班。
有了目標, 才會用方法讀書, 令自己不留班。

早知唔做手術, 他手術后, 冇興趣、冇目標、冇理想? 身體虛了?

假如對學術性無興趣。
父母早D和他一起 分折:
1. 社會上, 現实是, 人人至少大學畢業, 先解釋, 至少也得讀完中學畢業吧。這也是政府 9年教育。

2. 完成中學, 學技術性。 至少未來他能養活自己吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主

保重身體!
唔好鬱出病

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

333s 發表於 18-7-8 10:52
冇興趣、冇目標、冇理想, 人生最怕是。
興趣, 可以發拙... 運動, 樂音, 其它。

sorry,可能係我表達得唔好,做手術嗰個係我,唔係個仔。如果我唔做手術,可能已經死咗,唔駛面對煩惱
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

Giant 發表於 18-7-8 11:00
sorry,可能係我表達得唔好,做手術嗰個係我,唔係個仔。如果我唔做手術,可能已經死咗,唔駛面對煩惱 :ig ...

千祈5好想負面樣,影響自己。仔可以教,C6再觀察住先,就算有嘢,都5可太激動,保持冷靜。

翡翠宮

畀面勳章

既然曾經係鬼門關走了一圈回來,學識為自己而活吧,仔同老公有自己的因綠,你不如集中棈力照顧身體,佢地既事暫時放下唔好諗住。
日日是好日

珍珠宮

熱血金章

亞仔要等佢自己開竅,通常係朋輩影響,試下搵表哥/姐,同佢傾下。
夫妻間有時隱瞞都係一種專重,佢對你有敬畏先會隱瞞,而且單憑一個電話,又冇其他破綻,觀察下先,唔好自亂陣腳,影響自身。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

首頁

尾頁

跳至