全民熱投

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

文憑試放榜在即,香港中學校長會昨日(7月8日)公布的調查發現,九成受訪中學校長同意教育局應檢視現行「3322」的入學要求。調查分析亦顯示女生達最低入學要求「3322」的百分比為43%,男生則為28%,調低文憑試的語文門檻或可拉近男女生入讀大學的差異。惟不少人擔心調低門檻將會導致大學生的質素下降及惡性的學歷膨脹。

你同意調低大學的入學門檻嗎?若同意,你認為應如何調低門檻?
多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 85 人參與投票

投票已經結束

2.17% (2)
13.04% (12)
18.48% (17)
66.30% (61)
你所在的用戶組沒有投票權限

男爵府

回覆樓主:

今年學生水平差了?

大宅

回覆 中央情報員 的帖子

調低有乜用? 學位係咁多,宜家又唔係有空位... 都係高分啲先入到架啦
調更低只有降低學生質素

JD930    發表於 18-8-27 13:58
wcpcelia    發表於 18-7-23 14:00

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

已投

男爵府

2024年龍年勳章

調低即是降低大學生質素

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

調低入大學門檻無意義,教育質素同學位正比增長才是最重要.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

voted

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

已投票

男爵府

回覆樓主:

voted

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

讀大學要有一定能力和興趣,才會讀得好。
否則無必要即刻dse完就入去讀。
降低入學要求,好似多了人讀到大學。但讀完又點,個巿場有那麼多高薪職任吸納他們嗎?
與其係咁,倒不如反問:
大學教育是什麼? 真的要讀過才找到好工嗎?

別墅

調低有咩意思呢?學位只給成績好的那一批人

洋房

不同意 我們對孩子的要求越來越低了

翡翠宮

mingyat 發表於 18-8-18 13:17
不同意 我們對孩子的要求越來越低了

agrer

首頁

尾頁

跳至