論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

08年7月26號先續約(果時續約係3480), 原本3400但在7月初時佢話有消息+人工1至300蚊, 扭計我話如果政苦話+幾多我就加翻比佢, 當额外津貼比佢啦. 跟住政苦話+100, 咁我簽左3480 即係我extra 比多100蚊(由8月开始)
果時我剛比佢放2年約後年假 08/8/10-8/25

點知政苦話8月1号免外傭稅, 佢未去放假時我老公
同佢講我地會在11月尾再做一份新合約, 咁佢嘅合約人工就唔會3480 而係3580蚊, 但果4個月我地唔會比張機票, 淨比3日大同埋去澳門来回船票(因要在08/12/2前出境1次才可續簽証1年--即係2010/12/2到2年約)

佢尋晚同我講佢今個星期六要去澳門, 我就ok佢叫佢自己買船飛, 跟住佢話要12月去菲律賓, 我話ok但机票要自己比, 我比果張應该2010/12/2後.

佢話之前續果4個月係要張機票佢問過勞工署,同埋佢d朋友嘅僱主續4個月都有比机票, 但我
問agent佢話唔駛, 我記得張建宗在电視講外傭稅時話唔使搭飛机只係出一出境便可!

請大家比d意見, 真係好烦! 本來完約後都想同佢再簽第3個約嘅,依+佢真係米駛只意啦!

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 conniengor 於 09-4-1 11:15 發表
08年7月26號先續約(果時續約係3480), 原本3400但在7月初時佢話有消息+人工1至300蚊, 扭計我話如果政苦話+幾多我就加翻比佢, 當额外津貼比佢啦. 跟住政苦話+100, 咁我簽左3480 即係我extra 比多100蚊(由8月开始)
果 ...

yes, my agent said it is required to give the maid 1 one-way airticket.

男爵府

單程係即係去? 咁回程呢?

子爵府

其實真係要比來回機票,到佢再續約走時,你買張回國單程機票就可以, 之前提早續約d人,未比macau來回船票當機票錢, 有d bun 玩野, 咁又走去告,

我之前同個c bun 提前續約, 但大家講好,bun姐唔返菲, 我用cebu airline 的來回價錢,現金比番佢,

你今次真係洩左啦,

原帖由 conniengor 於 09-4-1 11:15 發表
果 ...

男爵府

呢個c bun 乜都同我計到足. 果d比macau嘅僱主告唔告得入?
我早左+人工比佢--8至11月都400蚊啦, 都唔心足, 每日正式工作時間後4點半開始至9點半, 屋企早午餐任佢食, 生果都有(通常買4-5個比1個佢, 樣樣都比) 今次咁黎同我計, 完約就無得留!

原帖由 bebefun 於 09-4-1 11:58 發表
其實真係要比來回機票,到佢再續約走時,你買張回國單程機票就可以, 之前提早續約d人,未比macau來回船票當機票錢, 有d bun 玩野, 咁又走去告,

我之前同個c bun 提前續約, 但大家講好,bun姐唔返菲, 我用cebu airline ...

侯爵府

原帖由 bebefun 於 09-4-1 11:58 發表

我之前同個c bun 提前續約, 但大家講好,bun姐唔返菲, 我用cebu airline ...

D BUN 姐點會吾知道自己權益
你對佢好係一回事
佢吾會感恩, 吾會理
總之係佢地既野佢地就要
吾好諗住慳到

我上次件垃圾bun, 未抄之前都諗住提早攪續約
黎左幾個月(半年都未夠), 都話一定要張機票
無問題, 我一定比, 抄佢既時侯比呀麻

子爵府

我都係睇報紙,話d工人投訴僱主用macau價錢比番工人,佢地去工會投訴

原帖由 conniengor 於 09-4-1 12:14 發表
呢個c bun 乜都同我計到足. 果d比macau嘅僱主告唔告得入?
我早左+人工比佢--8至11月都400蚊啦, 都唔心足, 每日正式工作時間後4點半開始至9點半, 屋企早午餐任佢食, 生果都有(通常買4-5個比1個佢, 樣樣都比) 今次咁 ...

男爵府

咁後投訴結果呢?

原帖由 bebefun 於 09-4-1 12:22 發表
我都係睇報紙,話d工人投訴僱主用macau價錢比番工人,佢地去工會投訴

男爵府

投訴結果, 如果您跟足法例, 法例係規定一套約係要跟一套機票 (來回), 話之您果套約係做左一日定足兩年.

您話將見終局長話可以去澳門, 十定係記錯啦. 去澳門係法律 lar , 如果入境處執正黎做, 都唔算係放左假啦.

原帖由 conniengor 於 09-4-1 12:43 發表
咁後投訴結果呢?

男爵府

真係好激氣, 多比400蚊 agent錢988蚊, 依+又要再比來回機票真係蝕晒比佢, 對果d工人好即係對自已唔好, 以後再請真係唔好對佢地咁好啦!

原帖由 咕怪媽媽 於 09-4-1 13:51 發表
投訴結果, 如果您跟足法例, 法例係規定一套約係要跟一套機票 (來回), 話之您果套約係做左一日定足兩年.

您話將見終局長話可以去澳門, 十定係記錯啦. 去澳門係法律 lar , 如果入境處執正黎做, 都唔算係放左假啦.

...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 09-4-1 13:51 發表

...

講得岩呀, 跟足法例做你提前續約係要比來回機票佢嫁, 不過好多用錢代替咗, 所以出一出境就算, 唔比講到尾都係你唔岩....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

其實搞提前續約時,點解唔白紙黑字簽明, 雙方同意以$xx settle 機票, 今日咪唔使煩囉.

原帖由 conniengor 於 09-4-1 14:11 發表
真係好激氣, 多比400蚊 agent錢988蚊, 依+又要再比來回機票真係蝕晒比佢, 對果d工人好即係對自已唔好, 以後再請真係唔好對佢地咁好啦!

男爵府

入境處話唔accept用錢代机票架, 另又話如果佢去勞工署告你唔比机票都得, 我想寫紙咪即係比佢可以告我!
呢個政苦真係不知所謂!

大宅

樓主個CASE 同我差唔多, 我舊年9月同菲組renew, 今年新年又話回鄉探仔, 我見自己有假, 米比來回機票佢回鄉, 佢都應承完約不用再比機票, 當新年過張就係。點知星期一話唔做, 比一個月通知期, 完了我又要比單程機票($8xx)。

我條氣係唔順, 但法律只保障佢地。舊年續約加了$100一個月(到今年4月, 加了$800), agent費比了$1,500, 又來回機票$1,4xx。

d人都不是來香港搵錢, 做吳夠2年又話回鄉探仔, 佢地你玩就算, 吳好攪著我地香港人, 現在又要比另一筆agent費搵新工人, 條數越計越不值, 但又可以點。

男爵府

我果個係今年年尾要放假 (上年8月先放完), 下年如果續約ヌ要放假果隻! 佢就真係年年放.

我自已返工都幾年無放大假啦, 就算放都係放黎接佢個位, 比佢走, 我地呢班僱主其實係最惨!

首頁

尾頁

跳至