跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女4個月開始間斷比佢學,現在真的睇D咭發音,大約10零20個單字,好似唔錯,不過早幾日我先生帶女收評估,又話講說話較少,你地又點呢?可否分享一下。

珍珠宮

原帖由 tzeyanmom 於 09-4-1 13:48 發表
我個女4個月開始間斷比佢學,現在真的睇D咭發音,大約10零20個單字,好似唔錯,不過早幾日我先生帶女收評估,又話講說話較少,你地又點呢?可否分享一下。 ...

點解咁早做呢方面o既評估ger?

複式洋房

因為老公間公司同中大有D聯糸,中大想找約1歲B做D評估,就係咁做左

大宅

但你個女識10零20個單字, 其實已經好好啦!

別墅

係咪仔真係遲講野呢?
佢到而家只係識 " 唔...唔" 聲...
叫都唔肯講

禁止訪問

複式洋房

我都用得好雜,有your baby can read(買貴了10倍的香港代理版 ), brainy baby flashcards, 另大眾書局的杜曼大card (中.英. 數), 新雅出版的實物flashcard 約$19一小盒。(好似好癲)
我個女好鍾意讀咭,有D玩到殘或咬到缺角 所以見到唔係卡通圖畫咭都買黎玩,唔太貴,粗用,反而套成萬萬聲的Disney讀咭因為公仔太大,字體細,好少玩。個人認為教材的名氣、價值、功能和實用性有出入。$貴 唔代表work,只怪自已當時太信的代理講,又唔功課
另你想找人做評估, 我都唔知,因為是中大主動聯絡老公公司,我見 no pay又可以聽專家意見咪做 (做2個鐘、先warm up,後test),但聽了都有得益。
唔知有冇人知這個age會講幾多字呢?
我重天真以為個女識字OK

洋房

你個女女已好叻架啦, 如果係我仔仔呀, 一早整爛d咭仔或書啦,係唔係仔會遲d講野既呢???

我仔仔14個月幾啦,到而家都總未識得叫"baba" & mama呀, 浄係識得姐姐, jump, kick,yeap,幾個我哋聽得明,其它全部都係太空話, 都唔知幾時先至識得講呀

原帖由 tzeyanmom 於 09-4-2 10:33 發表
我都用得好雜,有your baby can read(買貴了10倍的香港代理版 ), brainy baby flashcards, 另大眾書局的杜曼大card (中.英. 數), 新雅出版的實物flashcard 約$19一小盒。(好似好癲)
我個女好鍾意讀咭,有D玩到 ...

別墅

10零20個單字都唔少喎,1.5歲番健康院都係要求識20個單字 !

原帖由 tzeyanmom 於 09-4-1 13:48 發表
我個女4個月開始間斷比佢學,現在真的睇D咭發音,大約10零20個單字,好似唔錯,不過早幾日我先生帶女收評估,又話講說話較少,你地又點呢?可否分享一下。 ...

別墅

BYCR 係咩黎架 ?

其實你仔仔都識好多野丫,上次係 PLAYHOUSE,我見佢識分 APPLE & STRAWBERRY,我囝囝未識分生果

原帖由 Pertra 於 09-4-1 23:07 發表
你用乜字咭?我BB幾個月巳用BYCR + GC cards + 中文咭 ,其實他除了 Ma Ma , Mun Mun and Ba Ba (always saying) , Ball Ball , cat , lion ( ONLY few times),乜都吾識講。BYCR 同我現用ET 都是美式真人發音。

叫佢 ...

洋房

嘩, 要識咁多既啦, 你哋個個都咁叻啦, 仔仔都總係識得走來走去, 工人都唔會同你咁用心去教啦, 我哋放工又累, 都無乜時間敎他, 都只係同他玩下開心下, 無乜學書本上既野. 請問你哋係唔係全職媽媽呀?? 敎得咁好既???

原帖由 亞芝媽 於 09-4-2 13:06 發表
10零20個單字都唔少喎,1.5歲番健康院都係要求識20個單字 !

複式洋房

係男女有別呀。20個字又無理由話少?
有次睇discovery 話1-2歲會講同明白約100個字,2-3歲是語言發展爆炸期約300個,但補充說男孩子會慢D。但男孩空間及立体感強D。
無理做幼兒發展評估的會點我掛?
有冇其他B女的經驗?

複式洋房

補充:我及c6都返工,99講說話有鄉音,工人有少少懶。
個女會指示工人講"read" or 指住講"book",特別是坐high chair 的時候指東指西,讀厭會狂搖頭要換書。食野好扭計,一定要讀咭或讀書至飲奶,其實都唔係咁好,好麻煩,D書會一樣有奶或弄污,之前都有咬,現在少D,有掉會、掉咭,又指係執,跟住係話'no",佢又哈哈笑
要陪女女讀,要放工玩咭,但見有1DD進步會好開心,所以放工都讀2-3轉,時間10-15mins到。
大家努力啦,職業/同全職的偉大媽咪加油。

複式洋房

我個仔就唔肯講, 次次比野佢之前都要佢講, 黠知次次都唔講, 佢現在只係明白我地講咩, 點算呀...

大宅

我個囝只係識講哎呀,咩呀.....
其他點教佢都唔肯講,健康院仲要20個字,我諗真係有啲難。 Anyway, 順其自然啦 當佢哋終於肯開金口時,可能會一次過講晒我哋教過的生字。

大宅

其實bb發展真係有快有慢, 所以都唔使太同別人比較, bb始終都會學懂說話, 太緊張反而比到壓力bb(真係你有壓力我有壓力), 我地細細都係無咩特別教育方法架啦, 我地而家咪有好好地, 每個人的天性, 能力也不同, 順其自然大家開心d, 而家健康院跟進咁好, 如果有咩問題一定可以發現, 做媽媽一定會好緊張架啦, 所以一定多d放鬆, 正所謂養兒長憂, 所以媽媽一定要學懂放鬆

禁止訪問

別墅

弊!我個囝只會哎、呀、呵‥
叫佢講媽咪佢會唔啋妳,但平常情況下又突然會“ma”,畀佢睇書仔佢的專注力只維持一陣,都唔知佢學咗乜。

有什麼效用好又經濟的Flash card值得推介?BB唔係跟我一齊住,如果而家才開始教授,會唔會起步太遲?

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

大宅

我剩係利用呢個網站http://www.happyfamilynet.com/baby/ 自製英文字母poster, 試過印d flash cards出黎最後比佢0趙晒, 我d abc poster係每個月先貼5張喺佢房, 每日同佢讀一兩次, 而家只係到個O字, 點知佢尋日突然自己同爸爸讀起ABC, 跟住去supermarket我數1至8, 佢又念口簧one two three, 佢只係跟你lur個音出黎唔知係mud東東. 我都覺得我地教佢既野佢會記住, 如果肯開金口既時候就會一次過講晒我哋教過既字.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

原帖由 Pertra 於 09-4-3 22:34 發表
BYCR = BABY YOU CAN READ

有冇呢套的info可以share?

首頁

尾頁

跳至