跳至

首頁

尾頁

民房

HI, 你們有冇痴媽媽多D, 我仔痴我多D, 返到屋企只係跟住我, 叫佢同爸爸一齊, 都係跟住媽媽, 怎樣鼓勵子女同爸爸玩, 怎樣叫爸爸主動同子女玩, 可以給我意見.

翡翠宮

I always told my boy :
father is working so hard for us, that's why I can be with you all day.
pls welcome him when father back home.

so everynight when my hubby back, we greet him loundly :
welcome father back home~
like japanese resturant.
hubby once said we are too commercial..

民房

多謝你, 你仔仔幾多歲, 我仔兩歲, 時時想遊戲叫佢同爸爸一齊玩, 初初都唔肯, 但係而家好d, 你住在那裡. 我住在坑口.你係唔係都要返工.

公爵府

牛年勳章

原帖由 CHANLITHEI 於 09-4-1 16:45 發表
HI, 你們有冇痴媽媽多D, 我仔痴我多D, 返到屋企只係跟住我, 叫佢同爸爸一齊, 都係跟住媽媽, 怎樣鼓勵子女同爸爸玩, 怎樣叫爸爸主動同子女玩, 可以給我意見. ...

我果個都係, 有時叫佢拖住爸爸, 佢值頭冇反應, 好似聽唔到咁

公爵府

牛年勳章

原帖由 canies 於 09-4-3 19:27 發表
I always told my boy :
father is working so hard for us, that's why I can be with you all day.
pls welcome him when father back home.

so everynight when my hubby back, we greet him loundly :
welcome ...

咁搞笑??

複式洋房

試吓留d小朋友鍾意嘅野等爸爸在場先做.例如爸爸放假先去disney.
比佢地知有d野爸爸先會比佢或幫到佢做.例如爸爸先夠力騎膊馬.

別墅

我都係...bb成日跟著我。
叫佢同爸爸玩...佢話唔好..要媽媽。
又要我成日抱, 爸爸抱唔得。死未~

[/url]

翡翠宮

原帖由 carben 於 09-4-6 23:51 發表
試吓留d小朋友鍾意嘅野等爸爸在場先做.例如爸爸放假先去disney.
比佢地知有d野爸爸先會比佢或幫到佢做.例如爸爸先夠力騎膊馬.

good point!
I would leave some particalar snack for father and son. " wait father home and share with you.''
and if my boy ask to take bus or mtr, I alwasy say:
'' wait daddy's holiday and we'll go then.''

複式洋房

franly, you have to ask your C6 to play with your boy/girl -

I'm FT mama but my boy always play with C6 in the moring and back home after working

公爵府

牛年勳章

原帖由 wwcat 於 09-4-7 12:04 發表
我都係...bb成日跟著我。
叫佢同爸爸玩...佢話唔好..要媽媽。
又要我成日抱, 爸爸抱唔得。死未~

唉~一樣!!其實老公放工返到屋企時間早過我,不過阿囡都係痴我, 爸爸話可能媽媽寵佢喎...:;pppp:

大宅

熱血勳章

我仔仔都痴我多o的o既 不過佢都肯跟爸爸 多o的製造機會俾佢地囉
eg. 仔仔話想畫畫 就叫佢:"你去唔該爸爸拎o的顏色筆俾你啦!"
仔仔開唔到o的咩o野:"媽媽都唔夠力喎! 你去唔該爸爸幫你開啦!"
仔仔想玩thomas set路軌:"媽媽都唔識砌喎! 要等爸爸放工返黎先!"
仔仔畫完幅圖畫:"你拎去俾爸爸睇 問下爸爸靚唔靚!"
仔仔食梗餅仔 又叫佢去請o的俾爸爸食
仔仔最鍾意睇o既電視節目做喇 又叫佢快o的叫埋爸爸一齊黎睇啦...
總之 做親o的咩都盡量俾爸爸介入埋 等仔仔覺得唔係淨係我地兩個o家 仲有爸爸一齊o家 所以我成日咩都叫佢去搵爸爸o家!
有時 會借o的意要去超市買o野 就叫仔仔跟爸爸去公園玩或去圖書館睇書等我 我買完野就去搵佢地 咁仔仔都肯囉

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至