家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想試下用嚟抹皮膚有機會接觸到嘅地方,如衣櫃丶梳化丶廁所板等(敏感皮膚唔想再用咁多化學清潔劑),爬文見到Organic We有得賣得缺貨,請問各位知唔知邊度有得賣?(最好東區或港島區,因快將搬屋比較忙),謝謝

大宅

面書有個群組專做環酵, 間唔中會有人free出嚟比人試, 你可以去search吓 "環保酵素製作"

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

自己整好簡單,唔想等,可以fb找啲環保酵素谷,睇下屋企附近有無谷友free,有啲中心都有出售地點分享。
想認識多啲屯門友

大宅

如果唔急用,自己整都好易
材料比例:糖一份、水十份、果皮三份(如菠蘿皮、橙皮)
然後全部放入膠樽(屈XX那些已得),記得預八分滿就好,
頭一兩星期要每日扭一扭開個蓋,因為有很多氣,要放氣,
然後放三個月可以用。
(以前上工作坊導師教的)
但我唔知抹梳化、衣櫃得唔得,
通常用來沖廁所、渠呀

子爵府

mohead 發表於 18-7-22 10:20
如果唔急用,自己整都好易
材料比例:糖一份、水十份、果皮三份(如菠蘿皮、橙皮)
然後全部放入膠樽(屈XX ...

我急用呀,因脫髪嚴重,上網見有人話用來加洗頭水洗頭真係甩少咗,如果呢(emoji)開始浸,都要等三個月呀

大宅

binbin仔 發表於 18-8-22 00:18
我急用呀,因脫髪嚴重,上網見有人話用來加洗頭水洗頭真係甩少咗,如果呢(emoji)開始浸,都要等三個月呀:p ...

用來洗頭我唔清楚,
脫髮我自己就食鈣片,
好像好點
希望幫到你

侯爵府

binbin仔 發表於 18-8-22 00:18
我急用呀,因脫髪嚴重,上網見有人話用來加洗頭水洗頭真係甩少咗,如果呢(emoji)開始浸,都要等三個月呀:p ...

Facebook 有環酵group, 好多谷友願意free環酵比人試用,自己sesrch,好方便。
但環酵不是藥,勿過份期望它能解決你脫髪問題。

首頁

尾頁

跳至