自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

我响1月份訂日本酒店,揀了延遲付款

這2星期日圓市場匯價0.069-0.0710

7月15過數日,A字竟然用@0.0732過數,用email問A字,A字回覆:匯率按付款網關變更,不同銀行亦會有所差異。貨幣匯率由最更新和獨立的夥伴提供。我們與不同夥伴合作,因此未能提供特定來源。

所以下次都係即付好D

侯爵府

陪月勳章

所有訂房網都不跟市場最新滙率﹐
有D仲會轉完美金先至再轉港幣。

子爵府

siumak 發表於 18-7-16 15:37
所有訂房網都不跟市場最新滙率﹐
有D仲會轉完美金先至再轉港幣。

原來如此,下次都係即付安心D

侯爵府

陪月勳章

Wistariatree 發表於 18-7-16 15:39
原來如此,下次都係即付安心D
兩睇啦...
如果輪到連佢地D rate 上 rate 都係抵在﹐
咁... 又唔一定差o既;

我個人鐘意訂付款於酒店。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

Wistariatree 發表於 18-7-16 15:19

我常用佢來訂房,沖繩啲房延期付款收貴咗成三百蚊,打電話去cs,話用返gift card退俾我,但要三個月內用完
I 大蚊豬   

子爵府

fionlei88 發表於 18-7-16 16:20
我常用佢來訂房,沖繩啲房延期付款收貴咗成三百蚊,打電話去cs,話用返gift card退俾我,但要三個月內用完 ...

咁好嘅,因為有價格保證?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

agoda ?

我年頭book左d酒店,全部已經係對左港幣,打去CS問過,佢地都回復都話到時係用返當初果個港幣價,唔會有匯率差價問題

男爵府

fionlei88 發表於 18-7-16 16:20
我常用佢來訂房,沖繩啲房延期付款收貴咗成三百蚊,打電話去cs,話用返gift card退俾我,但要三個月內用完 ...

我4月訂房,都係收多我$300,打去要求退款,只肯退回Gift Card,仲要3個月内要用。我唔接受,最後退回差額落visa card.

大宅

Wistariatree 發表於 18-7-16 15:19

我4月訂左日本酒店,7月13日過數貴左$400,我打去問,都係話匯率問題,我話近排¥跌左喎,點解仲貴左,我問佢點計?4月匯率幾多?7月13日匯率幾多?跟住佢話等一陣,再返黎問我,收番我之前個價,問我滿唔滿意,我話滿意,佢話只hold左信用額未過數,幫我取消再重新過數,我覺得Agoda咁樣好離譜!

男爵府

回覆樓主

我又係delay付款,點知個匯率俾我之前即時付款仲要差好多!

伯爵府

kaayee 發表於 18-7-16 20:35
我4月訂左日本酒店,7月13日過數貴左$400,我打去問,都係話匯率問題,我話近排¥跌左喎,點解仲貴左,我 ...

我情況同你一樣¥跌, 但過數仲貴左$4xx, 我只向CS 了解條數點計出黎, 佢話跟據佢地內部rate, 我問即是對幾多? 電話到等左一陣, 佢話可以收返原價.
2017 年發生

伯爵府

你係咪揀左用港元結算?

如果係,個rate 係跟agoda 商戶自訂匯價而唔係visa/master 既市場匯價。

子爵府

回覆樓主

原來都有幾位JM都試過,咁延遲付款睇嚟都小伏

子爵府

mlcbb 發表於 18-7-16 21:20
你係咪揀左用港元結算?

如果係,個rate 係跟agoda 商戶自訂匯價而唔係visa/master 既市場匯價。

我已經忘記了,不過網頁顯示係港元價,收到確應電郵標示hkd及jpy價,所以我都唔肯定揀咗咩元結算

子爵府

kaayee 發表於 18-7-16 20:35
我4月訂左日本酒店,7月13日過數貴左$400,我打去問,都係話匯率問題,我話近排¥跌左喎,點解仲貴左,我 ...

請問7月13日,A字用咩滙率過數?

我7月15日,用@0.0732

大宅

Wistariatree 發表於 18-7-16 23:07
請問7月13日,A字用咩滙率過數?

我7月15日,用@0.0732

最後佢冇答我,我問完佢叫我等一陣,之後番黎問我收番之前個價,咁滿唔滿意,我話滿意就幫我攪了。

子爵府

回覆樓主

如果咁早訂我一定揀可取消,將近出發再格價或取消,要延後付款一定限期前打去付款比尾數,咁佢會照港幣過數,前嗰排做銀聯85折就算可取消嘅都平咗好多,日本又多變數真係取消都冇咁傷

你延後付款佢已講明計當天過數滙率,轉美金再轉,賺死佢

大宅

回覆樓主

我試過預訂時有行細字寫明實收幾多yen,以延期付款過數日當天滙率計算。過數時,明明yen平左,但佢反而收貴左,咁我打上cs反映,佢話比番預訂當天的價錢我,我唔肯,因為都係貴過當時滙率,之後佢就叫我提供當時滙率証明再退返錢去我信用卡囉。

子爵府

Rilakkuma12 發表於 18-7-16 23:13
如果咁早訂我一定揀可取消,將近出發再格價或取消,要延後付款一定限期前打去付款比尾數,咁佢會照港幣過數 ...

我知道計過數日當天滙率,但係我無諗過或又無細心睇條款有寫用JPY轉USD再轉HKD,經一事長一智

請問是否揀咗延遲付款,只要我過數日前打去CS,佢地都會用即日滙率(JPY/HKD)?

其實某日jpy跌穿7,我有衝動打去cs請佢過數,不過我諗唔到用咩理由開口,所以放棄咗

子爵府

Signhela 發表於 18-7-17 00:24
我試過預訂時有行細字寫明實收幾多yen,以延期付款過數日當天滙率計算。過數時,明明yen平左,但佢反而收貴 ...

JM你好厲害啊

首頁

尾頁

跳至