烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Thanks for sharing........

大宅

Thanks a lot

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 海味軒_SG2 於 09-4-1 08:43 PM 發表
霸王花無花果南北杏湯

材料: 霸王花二兩,無花果二兩,南北杏各半兩,瘦豬肉五兩

做法:
(1) 各物洗淨,無花菓切開,瘦肉飛水
(2) 煲內放適量的水,猛火煲至水沸,將全部材料放下,改用中火煲二至三小時,加入適量食鹽調味,即可 ...

請收pm。

盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

原帖由 海味軒_SG2 於 09-4-1 20:43 發表
霸王花無花果南北杏湯

材料: 霸王花二兩,無花果二兩,南北杏各半兩,瘦豬肉五兩

做法:
(1) 各物洗淨,無花菓切開,瘦肉飛水
(2) 煲內放適量的水,猛火煲至水沸,將全部材料放下,改用中火煲二至三小時,加入適量食鹽調味,即可 ...

你好!我想問一問霸王花同無花果一齊煲會唔會有酸味,因為我試過霸王花煲瘦肉,喲味有喲酸,另外無花果煲雪耳瘦肉又係有喲酸味,咁如果兩樣一齊煲,點樣至唔會酸呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 madku109 於 09-4-2 12:38 AM 發表

你好!我想問一問霸王花同無花果一齊煲會唔會有酸味,因為我試過霸王花煲瘦肉,喲味有喲酸,另外無花果煲雪耳瘦肉又係有喲酸味,咁如果兩樣一齊煲,點樣至唔會酸呢? ...

妳用個d霸王花係唔係乾貨?新鮮個d冇酸味。
無花果係帶少少酸,不過我覺得可接受,或者唔好煲太耐等佢冇咁出味,食番佢都幾好食(我對仔女都爭住來食)。

複式洋房

回覆 # 的文章

明白了,謝謝你幫忙啊!

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Thanks for your sharing.

男爵府

早幾日先煲左這個湯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 召藥師 於 09-4-2 00:56 發表

無花果係帶少少酸,不過我覺得可接受,或者唔好煲太耐等佢冇咁出味,食番佢都幾好食(我對仔女都爭住來食)。 ...

請問召藥師 ,
乾霸王花使唔使先出水先 ?

超級版主

原帖由 newchun 於 09-4-2 03:54 PM 發表

請問召藥師 ,
乾霸王花使唔使先出水先 ?

我冇,只係浸過洗淨就煲喇。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 召藥師 於 09-4-2 16:14 發表

我冇,只係浸過洗淨就煲喇。

thanks.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 召藥師 於 09-4-2 00:56 發表

無花果係帶少少酸,不過我覺得可接受,或者唔好煲太耐等佢冇咁出味,食番佢都幾好食(我對仔女都爭住來食)。 ...

召藥師, 請問新鮮霸王花係邊道買﹖

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 madku109 於 2/4/2009 00:38 發表

你好!我想問一問霸王花同無花果一齊煲會唔會有酸味,因為我試過霸王花煲瘦肉,喲味有喲酸,另外無花果煲雪耳瘦肉又係有喲酸味,咁如果兩樣一齊煲,點樣至唔會酸呢? ...

乾既霸王花可用熱滾水拖拖水就無酸味la.
一係就白鑊"煎煎"佢都得
我睇開個中醫話有d人用硫磺去整所以會有酸味
佢話用以上2個方法就可整走d酸味

水晶宮

我試過在街市菜檔買新鮮霸王花,不會時時有,我只買過幾次,但用來煲湯,比乾霸王花好飲,湯比較甜和鮮。

首頁

尾頁

跳至