自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

急症室長期爆滿,不少病人不滿輪候時間過長,但當中真正緊急的個案又有多少呢?有網民不滿到急症室求診時遭護士無禮對待,於是公開分流時經過。不過,公審未有得到網民支持,濫用急症室的評論反而不絕於耳。

該網民昨晚(15日)在Facebook群組「巴打絲打 Facebook Club」貼文後,獲「谷友」熱烈討論。該網民指,因為突然屙血及感到疼痛,在丈夫陪同下到聯合醫院急症室求診。她憶述,護士量血壓期間要求她坐直,態度「寸寸貢」,「大佬,我屙血,個肚好痛呀!點坐直啲呀?」量完血壓後,護士又指她沒有出現低血壓情況,要求她繼續等候,此舉又惹她不滿﹕「等到我無血壓、無呼吸、無心跳,我就唔使嚟急症啦﹗」

貼文留言數量達逾千個,雖然有部分網民同情貼文者的遭遇,「我上次等咗七個鐘之後走咗」,但大多數網民覺得屙血不算緊急,更指「可能係痔瘡」。另外,不少網民認為,醫院有分流病人程序,力撐護士態度沒有問題,更質疑發貼網民表現精神,病情不似緊急,「你仲上到Facebook開貼證明護士無做錯。」、「屙血屙得你咁精神仲喺度鬧人,即係非緊急啦﹗」

網民有話說

Mic Fu:人哋政府醫院以一敵百,要服務好就去私家

Albert Shum:屙血屙得你咁精神仲喺度鬧人,即係非緊急啦

Alvin Chan:醫院設有分流處理病人嘅程序,你仲生勾勾若無其事咁上到Facebook開貼證明個護士無做錯到

Tina Wong:我同媽咪去睇公立醫院都係咁,實在冇辦法,只有耐心等候

Chun Sing Chan:我上次等咗七個鐘之後走咗

Ka Po Kwok:其實真係有好多更緊急嘅要處理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

屙血+痛 9成都係痔瘡啦,駛咩睇急症呀,兩公婆都冇common sense

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

想知事主就有無出嚟反駁

子爵府

回覆樓主

政府急症不嬲有排等,如果我真係咁驚會入咗私家醫院check咗先
除非佢經濟有問題啦,咁唯有等下囉,冇辦法

別墅

回覆樓主

等係正常!唔洗等...即刻睇你到時你仲驚

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我女試過痾血都等左6個鐘,入得政府預左。我10年前都試過M就到,痛到入急症,即座輪椅,原來M+胃+腸1齊抽筋 ,呢啲變哂樣就會快啲嘅(之後試過差唔多情況,係巴士度死忍,結果暈左嚇死人)我信分流判斷係正確。
想認識多啲屯門友

珍珠宮

回覆樓主

我撑護士

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

xxlalalaxx 發表於 18-7-17 02:34
等係正常!唔洗等...即刻睇你到時你仲驚

以前個工人生cancer, 同佢去急症,真係快到咩咁,唔洗半個鐘就到佢。所以急症室,咁快到自己,都真係唔慌好野。
Childhood is journey, not a race.

大宅

mickeyeva 發表於 18-7-17 00:53
急症室長期爆滿,不少病人不滿輪候時間過長,但當中真正緊急的個案又有多少呢?有網民不 ...

我又諗起個做中學教師既舊同學,又係痔瘡痾血驚到call 救護車入院,仲要老公陪入院,每次講都想笑.. 完全唔覺得醜仲周圍同人講博同情.. 香港真係好多呢d 奇人..

侯爵府

急症室長期爆滿,不少病人不滿輪候時間過長,但當中真正緊急的個案又有多少呢?有網民不 ...

我都睇過急症,立即有得睇,因為我陀b時暈左,無哂知覺。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

佢明顯唔係急症啦,點解急症要等咁耐?咪多得佢呢啲人囉!

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

真係咩人都有....
公立醫院護士忙到爆炸,好心呢啲人就俾啲常識唔好濫用喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我都試過急症室量完血壓問完一輪之後,直入見醫生,但真係吾好羡慕,咁快即好有問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

急症係急睇先,要快千祈不要去
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主

媽咪打緊化療針發燒咪急症直上房,你話好無?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

又唔係流血不止

侯爵府

回覆樓主

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

其實疴血都好難講急唔急,驚係正常,想當年我都陪阿媽睇急症,佢都係疴血,係要等,最後發現原來係腸癌!其實又唔怪得晒個女人,佢驚+唔舒服+姑娘語氣唔好,發洩下好正常!

水晶宮

畀面勳章

迷韓者 發表於 18-7-17 08:50
其實疴血都好難講急唔急,驚係正常,想當年我都陪阿媽睇急症,佢都係疴血,係要等,最後發現原來係腸癌! ...

有D人永遠覺得自己最重要 醫護評估完,認為病人唔係最急,當時有人緊急過你,咁點?讓俾有即時危險果D病人先囉,有乜好呻 去公立醫院,預咗等啦!
上公開討論區呻,預咗有不同意見,呻完反被插,身心都唔愉快,何苦呢

首頁

尾頁

跳至