嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友幾多度為知發燒?2.5歲 耳探
有人話37之後係發燒,要食退燒藥
有人話37.5之後先要
但37我用手摸覺得有,家人就話冇
唔洗比藥
到底係點?

回覆 cammykwong 的帖子

Hello cammykwong ,一般建議當BB體溫係37.5-38度,4個小時左右定時量體溫,如果耳探體溫超過38度就需要服用退燒藥,值得媽媽留意有時放置耳探機嘅位置唔同,耳道有分泌物或者有耳垢,都有可能影響耳探時體溫讀數,耳探時需要將BB耳道拉直和正確地放入耳仔探左右耳,以最高的溫度作準會更安心。BB發燒只係一個警號,最重要係搵出發燒原因,對症下藥會快D好返,BB有唔舒服徵狀嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

即係37.5以上先有37就冇
cammykwong 發表於 18-7-17 17:32

即係37.5以上先有37就冇

唔同嘅體溫量度方法(耳探/腋探/肛探)會有唔同正常體溫範,根據衞生署資料,以耳探方量度體溫時,高過38度先係發燒,媽媽可以參考以下網頁:http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/14743.html

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

請問額頭紅外線探體溫係計37.5以上為燒嗎?
michi930 發表於 18-8-2 11:28

請問額頭紅外線探體溫係計37.5以上為燒嗎? ...

通常紅外線額頭溫度計誤差比大,一般36度體溫為發燒,唔同品牌產品亦有唔同發燒參考指標,建議細閱參考生產商的使用手冊及所列出的正常體溫讀數呀。

首頁

尾頁

跳至