自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

catherine2011 發表於 18-7-19 09:14
係啦,不是有錢無錢,如果老人家行動不便,有d老人院有很多專業人士同儀器幫手,在家當然亦有在家嘅好,吾 ...

唔係批評,感慨啫。有錢嘅家庭多數寧願請多一兩個人去照顧老人,都唔會放去老人院。
其實電視而家好多有講老人院嘅節目,將心比已,做到嘅一定唔會送去老人院,尤其係冇行動能力嘅老人。當然留老人係家亦主要係工人負責照顧,但1對1或2對1,比例總比老人院超勝。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

168138 發表於 18-7-19 09:03
我媽現80幾歲,中風後都有認知障礙,行動有唔穩,現在請咗工人照顧,因各兄弟姊妹都各有家庭不同住。但因 ...

可悲? 請不好咁大聲話人~

再講我不是有錢,只是比基層有錢,這裡大把人有錢過我多多聲,更請不要下下針對別人~

到你母親行不到起不到床, 完全冇力成身軟,到時妳就知道三個人都抬唔起佢去洗澡, 就知道為什麼要去老人院了~

除非你間屋四五千尺,可以完全改裝,我就無話可說,但對不起我間屋冇4,5千呎~

leechansandy    發表於 18-7-19 13:00
miranda0311    發表於 18-7-19 09:37

男爵府

mandy952 發表於 18-7-19 09:02
其實自己照顧好自己健康都好緊要,見某d婆婆老來好大件,真係有事就好難照顧,健康飲食好重要
...
認同, 我嫲就係一個例子。佢好大份, 差唔多90歲, 中過幾次風, 宜家只可長訓, 基本上唔知佢有無醒過, 因為叫佢都無咩反應, 只會間唔中開下眼。 屋企人初初都打算帶佢返屋企, 但醫生都唔建議, 因為屋企人都唔夠力去打理佢, 到有咩事整跌佢仲麻煩。 有時真係唔係想放佢去老人院, 但有時真係無辦法。 就好似年初佢仲係屋企時, 個個都仲以為佢訓緊覺, 因為入房睇佢好似訓緊覺, 隻手仲郁, 但都下晝再去睇佢都係一樣, 覺得唔對路送去醫院, 但原來已經再中風。 如始終屋企人唔係專業, 唔識睇老人家狀況, 以為佢訓緊覺, 但其實已經好嚴重。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要一日到黑比較當日如何湊小孩,日後孩子該如何待你。見到小孩的臉,是可愛的,笑的,心情愉快的。如何能和老人比?

和bb把屎把尿容易,定和老人把屎把尿容易?

小孩可以教?老人動不動就數算你欠他,那個較和諧?有幾多老父母是通情達理?你地真正養過麻煩父母未?

男爵府

李露眉 發表於 18-7-19 07:06
當家人出事,邊個人邊個鬼,一清二楚

清楚又點呀!最終啲父母都係覺得只有孝子,外嫁女就要有事時,就要親力親全天氣照顧雙老,啲仔就係要享福。

男爵府

chillimom 發表於 18-7-19 09:29
係囉,大力同阿媽都住在三十年啦,咁都話佢係講唔通。

佢呀媽由佢出生夠可能同大力住咗20-25,年啦,佢成家再同呀媽住30年就好偉大?

男爵府

回覆樓主

除左錢,一d儀器同專業醫療服務都係住院原因,我婆婆就係,唔想去老人院,我果時岩岩做野,個個都要返工,屋企唔容許請工人,就搵左日間暫托,咁婆婆都好開心因為好似返學咁朝九晚五,又有人傾下又有堂上做下運動,佢又有舊患有姑娘醫生跟佢!但日間中心只開一至五,放假時佢只係想落樓行下就跌倒,入到醫院醫生建議搵老人院,因為太危險,最終我媽搵左好多間睇哂環境先搵到,仲差唔多晚晚收工就去睇婆婆,我就放假去,有時好多野迫不得已,唔到你想咁就咁。

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

多有多唔好呀.......我阿媽果輩就係人多,結果個個卸膊,賴自己住得遠(其實搭車係好快),結果我阿媽同另一位就負責哂...........其他兄妹係到白事先會一齊出現閒話家常多多野講做事後孔明.........

所以生得多都未必係好事

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

正確是幾手一生,中間同老婆初初結婚搬出去住了三年,之後又同母親一齊住了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

168138 發表於 18-7-19 09:34
佢呀媽由佢出生夠可能同大力住咗20-25,年啦,佢成家再同呀媽住30年就好偉大?
...

自已睇#69樓~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 18-7-19 09:30

可悲? 請不好咁大聲話人~

你咁誇張要4、5千呎嘅屋先可以比一個冇行動能力嘅老人家係屋企住,怪唔得呢度有粉絲撑你啦。
有心改造屋企去就老人嘅,3-5百呎嘅屋都做到。

珍珠宮

mandy952 發表於 18-7-19 05:30
以前嗰代鍾意生幾個,但到最後都係得一個半個肯理下父母。見過實例係阿媽九十幾係老人院,而家已經行唔到, ...
有時唔係唔想顧, 係顧唔到, 坦白講, 自己要返工, 得佢自己在家又唔安全, 老人院有人睇住, 有時你想請工人俾老人. D老人又鬧走工人. 咁最安全就去老人院, 至少有人睇住, 跌親都有人知.

仲有, 好我媽咁, 係佢自己話要住老人院, 佢話覺得我爸好煩. 跟左佢N次, 佢話要住, 其實洗費都大, 因為佢住私人安老院. 入左去又話我地唔理佢. 又要請個工人睇住爸爸. 其實我既開支都好大, 我媽仲不時叫工人姐姐帶佢出去, 搭的士週圍去又CLAIM返我地. 如果我未結婚生仔, 我對住佢真係想死

翡翠宮

hellomiki 發表於 18-7-19 08:15
所以唔好咁長命

agree

翡翠宮

sjwq 發表於 18-7-19 06:49
我覺得雙向,以前 D人諗住養兒防老,但生左出來又因重男輕女或各種原因冇理過個小朋友,到老又好難要求 乜 ...

agree

象牙宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 18-7-19 05:59

我老媽同住了三十多年, 佢現有認知障礙症,到真是到行唔 ...

想八,咁多年,大力嫂同99有冇婆媳矛盾?

翡翠宮

good_pig 發表於 18-7-19 09:15
之前都有jm咁講,仲講到細個父母幫自己換片,餵飯乜乜物物,問點解調轉唔得

口響響呢d人都大把,佢試下幫 ...

佢天真!屎尿屁甘易黑复咩!同埋吾洗工作!

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

肯同亞媽住三十年都已好難得,想信現今都冇乜人肯除左啲啃老族,如果老人家身體去到咁弱住老人院都係好事,起碼那裏有專業人員照顧,各人處理家事和問題都不同實在唔應該亂咁批評人

男爵府

168138 發表於 18-7-19 09:39
你咁誇張要4、5千呎嘅屋先可以比一個冇行動能力嘅老人家係屋企住,怪唔得呢度有粉絲撑你啦。
有心改造屋企 ...

3-500尺,你一係真心膠,一係無知到一個點。費事嘥時間同你講嘢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

168138 發表於 18-7-19 09:39
有心改造屋企 ...

有人撑,因為我有修養吧~

買基金真係好傷

水晶宮

daisyma008 發表於 18-7-19 09:34
清楚又點呀!最終啲父母都係覺得只有孝子,外嫁女就要有事時,就要親力親全天氣照顧雙老,啲仔就係要享福。 : ...

我都覺,外嫁女最上心,我父母托賴尚好,我真係唔期望第日哥嫂照顧佢地,有時我慶幸我父母有生我,我一定照顧父母

首頁
23456...11

尾頁

跳至