美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投

我已經四十出頭,歲月不饒人,我認我都幾貪靚,由2015開始醫學美容由2015年尾開始講起
2015做HIFU
2017做PDO埋線
2018打sculptra童顏針
好,等我慢慢講,我打字慢,請見諒...,先講HIFU

我強調我不是打手,祗想分享做女人,應該要注意自己外表
如果,各位JM想知醫生資料或診所,
請一定要私下PM我,不要在POST文,在這裡,問醫生資料或診所,我不會回答
因為,我唔想比板主DELETE 此POST

大宅

Ms.wendy 發表於 18-7-19 12:23
我已經四十出頭,歲月不饒人,我認我都幾貪靚,由2015開始醫學美容由2015年尾開始講起
2015做HIFU
2 ...

Hifu以分段式發放聚焦超聲波熱能,在不干擾皮膚表層及影響其他組織下,深入皮膚內層進行加熱,更將目標組織溫度增加至攝氏六十至七十度,形成「熱凝結點」,藉此收緊皮膚的SMAS,達至刺激皮膚組織,令膠原蛋白重組重生。

Hifu能由深至淺改善皮膚結構問題,並且隨著時間,令皮膚逐步收緊及提升,目標皮膚部位的改善尤為明顯。

2015 韓國機,大約$12000打3, 做完第一次, 一個月後塊面比較,我偷影相

用左3 個頭打,第一次打550發

如果,各位JM想知醫生資料或診所,
請一定要私下PM我,不要在POST文,在這裡,問醫生資料或診所,我不會回答

大宅

Ms.wendy 發表於 18-7-19 12:30
Hifu以分段式發放聚焦超聲波熱能,在不干擾皮膚表層及影響其他組織下,深入皮膚內層進行加熱,更將目標 ...
不好意思,昨天有D忙,繼續分享,,

韓國

HIFU

聚焦超聲波拉皮儀,採用

段分層拉提技術,分別提供深度

4.5/ 3.0

1.5mm

的儀器槍頭,可以針對處理不同皮層的組織,更全面改善面部肌膚各種的老化問題

進行療程的第一步,是塗上幫助熱能傳遞的保護 gel

,強烈的冰涼感覺,

可以幫助舒緩療程時的温熱刺痛感

我打HIFU ,打1次後比較,三個月後對比,我覺得有較,但自己本身有D水腫面BABYFAT,
個雙下爬是重災區

大宅

回覆 Ms.wendy 的帖子

每次療程效果,可以持續地維持 2-3個月,而且於療程後的 2-3星期會見到更明顯的緊緻效。

肌膚衰老的問題,往往最先出現於眼下及額頭,1.5mm的儀器槍頭正正可以改善這些皮較層較薄的位,

膚薄的位置感覺一定會更大,其實刺痛的感覺跟肌膚的水份有最大關係,

我面頰的位置明顯比眼下的位置缺水,

因此痛的感覺非常強烈,療程後的泛紅情況亦會較明顯。

4.5mm的儀器槍頭,就可以精確對準輪廓的根膜層,進行拉提,把面形由下至上提升。

我會建議大家於療程前的1 星期勤力一點進行各種保濕的護理,而且於2星期前要

敷面膜後,之前泛紅的問題已經完全消退,可以即時化妝,不過要得到最佳的效果,回家後必須每天進行保濕護理。療程後我每天都有敷用強效的保濕面膜,更有使用具修護肌膚的精華按摩,因此我的肌膚並沒有因為 HIFU而變乾,我個人的感覺,於皺紋明顯的位置,改善效果會較理想,而肌膚的水份是關鍵,水份充足,療程時的感覺會較少,泛紅的機會較低,之後肌膚底層運作會更快,毛孔亦會因膠原的增加而被支撐,從而縮細毛孔。做完3次後,自己覺得HIFU 個V 面效果OK

大宅

HIFU做了一年3次(美容院)每次去,都勁SALE我,嚇到我完佐個course,即走之後想試吓其他醫美,2017試做PDO埋線,上網搵佐好多資料,搵佐尖沙咀一個醫生整做PDO埋線,今次,見到個醫生有特價做.....65線條$6500(好似),注要做下爬,重災區

大宅

我做過埋線注要想收佐個下爬,但個醫生建議我可以試吓做普通短線,

下次再做玫瑰線(長勾線,好耐之前我個朋友做過PDO 同PLLA,個個都話PCL 好用,但貴,醫生話每邊30條左右OK,即係total 65條(下爬),做緊果陣好緊張都幾痛吓,做完都提升左少少,不過仲未係最理想。因為膠原增生要大約1個月時間,所以慢慢仲會再愈黎愈firm,我唯有再耐心等下啦,做完之後有幾點瘀,都ok,唔算好礙眼,第二日起身,只係有少少腫,洗面嗰陣時摸到塊面, 有少少拮拮地嘅感覺, 所以特別輕手,唔敢大力捽,做完PDO線會冤痛同拮拮地幾日, 瘀方面大約1-3日先慢慢散返出嚟,大約一個星期左右散得7788. 化妝可以遮到, 所以問題唔大, 我埋PDO線又有,螺旋線有興趣留下次先試, 敷麻膏既,冇想像中咁痛,個醫生講明我係脂肪形下爬(即係肥),效果一般,我要求醫生比我影相,最緊要係,貨真價實
但我覺得塊面細左,

大宅

醫生講明我係脂肪形下爬(即係肥),效果一般,講真我做PDO埋線65條, 得三個月貨仔睇 ,醫生建議我做玫瑰線,玫瑰線8條要件$12800特價,因為醫生每個月有不同特價,所以,每個月都唔同價錢,好...分析吓,玫瑰線是什麼?

玫瑰線是穿針埋線拉皮所運用的一種可吸收有整排倒鉤的外科縫線(PDO縫線),利用PDO線在顏面組織中再造一個支撐的結構。

玫瑰線與羽毛線在材質上是一樣的(都是Quill線),
區別在於手術的技法不同,
玫瑰線有進無出(有入口無出口,入口在髮際線內),
羽毛線有進有出(有進出線的兩個傷口,出口在下垂處)。
玫瑰線適用在輕熟者,
羽毛線適用於臉皮下垂較嚴重者。
造成臉部鬆弛,有嘴邊肉、下臉脂肪堆積等問題

玫瑰線是一種螺旋倒鉤的可吸收縫線,長約15~20公分,先在患者臉部的兩側耳際線或是髮際線開孔,各約0.1公分,將導管放入直達中下臉邊緣,再放入玫瑰線,每個孔可放3至4條,通常一邊6至8條,適合中下臉部鬆弛較嚴重、脂肪較多者,以及欲改善嘴角紋、法令紋、木偶紋者。而糖尿病患者、有蟹足腫體質者、凝血功能不好者、嚴重過敏者、孕婦都不適合進行玫瑰線拉皮療程。由於術後會有輕微的疼痛及腫脹感,可視情況冰敷或服用消炎止痛藥,傷口切忌碰水,約1至2天內可癒合。另外,1個月內禁止做臉、做誇張表情.

大宅

Ms.wendy 發表於 18-7-21 10:24

醫生講明我係脂肪形下爬(即係肥),效果一般,講真我做PDO埋線65條, 得三個月貨仔睇:ig ...

玫瑰線唔平,重要打麻醉針,勁痛,但我相信效果一定好過PDO短線,因為,我重災區係下爬,臉皮下垂有D臉部鬆弛,下臉脂肪堆積等問題.主要做下爬,都幾瘀吓!見到很多針位,我覺得自己年齡唔算太大,遲小小先試吓.
大家很合作,私下PM我,我可以比醫生資料大家,但強調我唔識醫生,冇優惠,我祗想自己可以保持衰老程度減慢小小,所以,唔會大整,平時可以見得吓人,就算,生老病死是每一個人必經之路

補相

大宅

我在這裡回覆: ngchunyeemama (你說得對PDO - 老實很痛苦(但仍然可以接受la)。PDO不能持續很長時間(大約6個月,你感覺相同????)。 還以為它不好? 如果我一直堅持做PDO(將外部物品放入皮膚內)。PDO埋線,我本人覺得都幾痛,可接受,起碼冇生仔咁痛,因為自己是水腫面BABYFAT,和脂肪下爬, PDO對我來講持續時間3-4個月,不是太明顯, Hifu 收水腫面反而我OK,所以有KEEP做,我做美容院,經濟實惠,但見血醫美療程,一定要搵醫生做.HIFU 其實好睇用什麼機,韓國機做平時保養OK,美容院一般都可以,但要求高一定美國機,一定要醫生做,價錢當然貴幾陪....你要知道自己問題是什麼?水腫面,脂肪形,衰老鬆弛不過我覺得入侵性醫美,我唔敢做太多太密,你見D明星個面幾膠....各位,想分享問題,可以在這裡分享,想要醫生資料,請私下PM我,THX

男爵府

回覆樓主

多謝分享
想問有d美容院hifu係做十幾次
係機比較mild d定係發數少呢?
我做開個間頭果幾次一個月做一次 之後就幾個月做一次

禁止訪問

回覆樓主

大宅

Ms.wendy 發表於 18-7-21 11:12

我在這裡回覆: ngchunyeemama (你說得對PDO - 老實很痛苦(但仍然可以接 ...

好似幾有效果,最痛應該埋線?

大宅

Pompom0820 發表於 18-7-21 15:00
多謝分享
想問有d美容院hifu係做十幾次
係機比較mild d定係發數少呢?

我有一個小分享,2016年尾,在PK 有位 JM介紹我去銅鑼灣一間細鋪做HIFU,正PK 大陸機扮韓國機,垃圾機垃圾機垃圾機,重要事情講三次

我對醫美祗是小學雞,如果有任何錯漏,請更正

HIFU機 大至如下:

Ulthera : 傳統第一代HIFU機,由美國大廠生產,這技術具有增生膠原同拉提的成效。不過第一代技術並未完善,由於HIFU是將高能量的超聲波聚焦到真皮層,即使搽上麻膏,疼痛程度還是非一般的。療程時間長更是傳統HIFU的敗筆,Ulthera一個機頭只針對一個Layer做拉提,做完一個機頭後,換上另一機頭再做,完成全臉療程就要45-60分鐘,既花時間,亦即延長了痛苦時間。

Doublo :韓國出產的HIFU機,算是第二代HIFU,原理及運作形式跟Ulthera一樣,連疼痛感覺亦不遑多讓,個別客人搽了麻醉膏還是忍受不了痛楚;這機同樣要換機頭才可以做到真皮層中不同深度的拉提,療程時間亦是45-60分鐘不等。唯一不同是價格較Ultera相宜,因此較多香港醫生使用,亦因此較多人認識。

通常接受第一次療程後,真皮層內便會重新啟動了再生膠原蛋白的程序,提升緊緻的效果一般會於一星期至一個月內逐漸展現出來。為了能深入肌膚底層,做到提升的效果,HIFU所用能量可以非常高,但如果用過高度數作治療,很容易令皮膚灼傷

傳統HIFU(Ulthera, Doublo) 一般是1年進行2-4次,如進行多次療程,需要相隔3個月-半年

價錢方面,視乎做全面定局部,做幾多層面及線數等。但坊間好多推廣試做HIFU,由數百元至數千元也有,消費者要小心陷阱:

首先,HIFU機也有很多平價山寨機/仿製機/冒牌機,能量和成效不明,安全性更是存疑,太平宜的HIFU療程未必用正廠正貨的外國機,若是真正有效的拉提效果,其實只有上述機種有效,建議大家先做資料搜集,再小心選擇。

其次,做HIFU拉提時機頭會在臉上一行行線進行,儀頭每發出一線都有損耗成本,所以一般都以打幾多線(或幾多發)來計算。如果要做全臉HIFU輪廓拉提,每次至少要打
幾發至600發不等,一些廣告指試做100發,就只足夠打下巴而已。打的線數過多亦有風險,雖然HIFU表面沒有創傷性,但在肌膚底層還是有創傷的,皮膚也會受不了或被灼所以,質素好的HIFU輪廓拉提療程有其本身價值,不會太平宜,做完膠原激活或HIFU療程之後,正正是最理想補充水份的時刻!

我個人認為,HIFU不適合長期做,也不能次數太密,我聽個一個醫生分享,佢話 : 筋膜層,每一次過程全段激活真皮層嘅膠原增生,令筋膜層提升及收緊, 從而做到輪廓拉提效果.比如,一條橡皮筋長期受熱和溂激,會有機會斷....信唔信自己決定

大宅

回覆 phoebephelp 的帖子

不好意思,我比較膚淺未聽過(鑽石線)(臉溶脂呢?)皮膚結構,是包括脂肪,血管,神經線,肌肉,我細膽暫時唔會試,所以沒有了解溶脂是什麼....好似早前,有新聞講DX集團,進行療程時死佐人,太入浸性的治療,我唔會考慮

大宅

Ms.wendy 發表於 18-7-23 10:35
我有一個小分享,2016年尾,在PK 有位 JM介紹我去銅鑼灣一間細鋪做HIFU,正PK 大陸機扮韓國機,垃圾機垃圾機 ...
補充 : HIFU
大家小時候都應該有看過一個小實驗:用放大鏡將光的熱能聚焦到紙張上,張紙很快會生出火來。HIFU中文全名為高效聚焦超聲波,原理就跟放大鏡的小實驗大同小異——將高能量超聲波聚焦到真皮層3.0mm4.5mm的筋膜層,令筋膜層提升及收緊,從而做到輪廓拉提效果

當刺激真皮層的膠原增生

撐起皮膚令輪廓飽滿立體

不過膠原是必須有足夠水份的環境下(大自己3.5倍的水份包圍),

才能自生健康優質的膠原,達到水潤彈滑的效果,

形象化一點,膠原就好比乾貨花膠一樣,

要浸注大量水份才會柔滑有彈性,

所以要重現年輕輪廓,水與膠原缺一不可,

hifu輪廓拉提或膠原激活之時,緊記把握這進補時刻加注水份了!

大宅

回覆 ktng 的帖子

所以,我都幾怕痛,玫瑰線埋線遲多幾年先試,因為玫瑰線要打麻醉針,痛的程度一定痛過PDO短線,但我覺得玫瑰線埋線對鬆弛皮膚效果一定好,夠力向上拉扯,但脂肪形效果一般因為脂肪是有重量.玫瑰線,是一種可被人體組織吸收的倒鈎式縫線,用以拉提鬆弛的臉部及頸部皮膚,如臉頰和頸部、抬頭紋、皺眉紋、魚尾紋、法令紋、淚溝、木偶紋等。玫瑰線名稱來由是因為玫瑰線外觀與玫瑰花莖上的刺一樣呈現倒鉤狀所以被稱為玫瑰線
線有以下幾種最常用
玫瑰線(吊勾線)
鈴鐺線
螺旋線
平滑線

大宅

Ms.wendy 發表於 18-7-19 12:23
2015做HIFU
2 ...

多謝大家支持,最後一樣分享Sculptra童顏針,OMG 點解唔一早聽我個朋友講,
因為,我知道醫生手勢和價錢很重要,市面由$4XXX-$10XXX不等,
我要一個醫生手勢和價錢,都要符合我要求,我認我小小要求,又係要打針,我上網睇佐好多人,分享...什麼童顏針溝淆(價錢平),打完會起一粒粒要打容解針,又要頭一星期勁按摩.....好煩,考慮了2 年,早幾個月前跟朋友一起去到診所佢約佐打針,入到診所我先CHECK吓醫生有沒有接受過正式Sculptra正廠訓練正書(當然好低調周圍睇),Sculptra是否正廠出品這些很重要,點解,因為,什麼溝淆(價錢平),打完會起一粒粒要打容解針,我唔想發生在我身上,見到我朋友打完,我決定打Sculptra,先付錢,原來Sculptra需要時間容解,因為針是粉狀要3-5日,點解要咁耐,等等,我隻手好倦.....
Sculptra是什麼

Sculptra被人體自然分解吸收 Sculptra®塑然雅®的成分PLLA聚左乳酸具有生物相容性及分解性,可逐步被人體自然分解成乳酸、二氧化碳及水份再吸收,同時激發骨膠原再生。PLLA聚左乳酸已獲醫療界應用作可溶解的手術用縫線逾301, 4,自1999年已被逾46個國家廣泛使用為醫學美容產品

Sculptra 可以改善大部份你關注的部位:
-
顴骨、面頰 (蘋果肌)面部凹陷
-
口角紋 (木偶紋)
-
太陽穴 (夫妻宮)
-
虎紋 (法令紋)
-
下巴紋
-
下顎
-

大宅

Ms.wendy 發表於 18-7-23 12:05
多謝大家支持,最後一樣分享Sculptra童顏針,OMG 點解唔一早聽我個朋友講,
因為,我知道醫生手勢和價 ...

好啦,食完飯可以繼續,Sculptra個醫生在土瓜灣普通科醫生,但有做開醫美,我以前跟朋友去過北角專做醫美,北角醫生和姑娘都黑口黑面,天后那醫生睇症講心情,人人唔同價,尖沙咀醫生太後生,土瓜灣醫生感覺比較細心,點解咁講
我打Sculptra用佐15枝針頭,原來Sculptra需要時間容解,因為針是粉狀要3-5日,點解要咁耐,醫生跟和我解釋,唔好心急,等Sculptra粉狀一定要容解得好,否則,打針先唔會有塞針情形出現,有D醫生貪快,一針過用大小小針頭打,打完起粒粒機會好大,這些因素一定要考慮,我打$6000一針,3個月後,返去見醫生,看我實質狀況,要不要補多一針.我強調一定要正廠貨(我有驗貨)
我朋友本身面部凹陷,太陽穴 (夫妻宮)和虎紋 (法令紋)都比我嚴重,佢第一次要打二枝Sculptra$5800 X 2,我跟她去那一次是4個月後去補一針,佢頭尾打佐三針,可以KEEP二年,我打第一枝針後,姑娘教我按摩和護理....

伯爵府

支持, 請之後繼續分享sculture進度, thx

大宅

Ms.wendy 發表於 18-7-21 11:12

我在這裡回覆: ngchunyeemama (你說得對PDO - 老實很痛苦(但仍然可以接 ...

不好意思,我要BOSS不在公司,先得閒上BK,
在這裡回覆 : ngchunyeemama (I wanted to try螺旋線)

螺旋線, 細線Fine Thread埋入皮膚,可長達8個月的時間在皮膚裡刺激皮膚真皮層的膠原蛋白和彈力膠¬原形成,讓皮膚長達一年充滿彈力和潤澤。

傳統的拉皮方式是講求定點和方向來拉扯鬆弛的皮膚來達到拉皮的效果,施術部位被受限制,瞬間緊緻拉皮術Ultra V- lift可在任何部位,進行任何範圍的拉皮,亦可帶來長效型緊緻拉皮效果,被埋入的線¬是會自然的被人體吸收,術後幾乎無創,恢復期短,立即見效。

醫學美容,最常見的物料是PDO, 在醫學上用作手術縫針的用途, 例如心胸外科縫合心瓣所採用的針線.由於可以刺激骨膠原增生,因此用在醫學美容上, 能夠收縮筋膜和皮膚,達致緊致和提升的效果。另外亦有一些物料是利用聚左乳酸PLLA,亦有相同效果。

可以提升眼眉,眼角,法令紋,蘋果肌,下巴,頸部等等。

我第一次埋線PDO,係最普通那種, 我都有興趣試螺旋線)

首頁

尾頁

跳至