懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我上次係大房等左幾個鐘, 跟住全程2等房, 其實我都唔知算唔算2等房, 因為間房得我一個人

原帖由 kennis_t 於 09-4-6 09:45 發表
我想問果時係全程2等房, 定要第二日至有呀 ? 我聽日講多數都係要住一日普通果d至可以架 ? 唔知係唔係呢 ?

大宅

好媽媽勳章

我又係太遲登記, 結構無位比我... 自己又未到高齡, 結果兩樣都要出私家做~

btw, 我預產期係13/5...

原帖由 candylee812 於 09-4-6 15:39 發表

唐氏如果你唔係高齡(即35歲以上),係唔會幫你安排架,要自己係C+做或比錢係威院做, 而結構就要睇下佢有冇位比你啦~ 而我Q.E話我太遲登記,冇位喎,叫我自己去C+照! ...

大宅

好媽媽勳章

健康院佢有幾間你揀架, 我自己就揀咗牛頭角...

原帖由 lamlamchoi 於 09-4-6 14:37 發表
我想問大家而家係qe生, 係唔係都係去紅磡母嬰院做檢查? 唐氏和建構係唔係冇幫我地做? 要自己去私家做???

大宅

好媽媽勳章

都想問下大家係QE度做產檢, 有無試過幫你做ultrasound呀? 我都差不多35W, 但佢地真係一次都無幫我照過

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 natcalbb 於 09-4-6 23:08 發表
都想問下大家係QE度做產檢, 有無試過幫你做ultrasound呀? 我都差不多35W, 但佢地真係一次都無幫我照過

唔一定會幫你照o架..
尤其佢知你出面有睇開私家的..
就更加未必會安排.

我上一胎,都係一次都冇照過呀!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cheungmp 於 09-4-6 22:50 發表
我上次係大房等左幾個鐘, 跟住全程2等房, 其實我都唔知算唔算2等房, 因為間房得我一個人

間房係得一張床嗎?
如果係..咪係頭等房o羅...

別墅

通常聽電話個staff咪就係reception個文書囉,長頭髮同矮矮地果個,佢d語氣好差ga,真人同電話既態度一樣,好似欠左佢錢咁,所以好易認。

不過其他d姑娘﹑助產士(第一次抽血前問你家族病歷果個,我有唔舒服打過比佢佢都好細心答我)同房入面既亞姐都態度好好。

係帶lee幾樣野(身份證/醫生信/住址證明),星期一至星期六上午都開ga。

原帖由 MissMusic 於 09-4-6 09:34 發表
我剛剛打電話去QE, 諗住問下辦公時間同埋要帶乜野去登記, 聽電話個阿姐惡到死, 又悔氣。

有無MAMI 可以話我知, 係咪日日都可以做登記?

帶:
我和老公的身份證
醫生信
住址證明

仲有無呀? ...

洋房

我頭一胎只係在大約8個月時去QE照過一次, 但係個醫生好衰咁話"你得個8月個咁細, 你上來照咩?"

子爵府

我C6都係公務員,所以我都係qe生,唔知有幾個間二等房呢?因為好多公務員都係qe生,僧多粥少!我都打定輸算可能住唔到二等房lu!!我想問qe唔做U/S,咁去到檢查D咩o架?

別墅

原帖由 angelyip0507 於 09-4-9 20:11 發表
我C6都係公務員,所以我都係qe生,唔知有幾個間二等房呢?因為好多公務員都係qe生,僧多粥少!我都打定輸算可能住唔到二等房lu!!我想問qe唔做U/S,咁去到檢查D咩o架? ...

我剛剛在QE生了BB,全程住二等房..very lucky
QE約有10張2等床,4-5個頭等房
qe唔做U/S,咁去到檢查主要聽BB心跳及醫生應診,另外護士check血壓及驗尿

大宅

原帖由 阿詩 於 09-4-9 20:30 發表

我剛剛在QE生了BB,全程住二等房..very lucky
QE約有10張2等床,4-5個頭等房
qe唔做U/S,咁去到檢查主要聽BB心跳及醫生應診,另外護士check血壓及驗尿

It's really busy in QE, my case is also like this, I was booked in Jan but 1st time to consult the doctor in Jun at L BLOCK. So, I also hope I can upgrade to 2nd class la.

my confinement is 1st week of Aug.

大宅

我同你相差一日, 我的預產期5月3日, 不過我唔係家屬, 冇2等房, 應該見你唔到了, 希望大家都生產順利 ^^
原帖由 ivypooh 於 09-4-3 22:30 發表
我預產期5月4日, 希望住到2等房

複式洋房

我都係會o係QE生o架! 預產期係5月23日. 而家o係L BLOCK度做檢查. 希望到生o個時好彩有二等房啦. ^^

禁止訪問

子爵府

你應該之前係日間診所 book 埋, 佢地會同你驗血, 安排照結構 & 其他有需要嘅化驗, 到6月先轉去 L Block, 6月先驗就太遲喇

原帖由 hokerryfan 於 09-4-10 20:38 發表

It's really busy in QE, my case is also like this, I was booked in Jan but 1st time to consult the doctor in Jun at L BLOCK. So, I also hope I can upgrade to 2nd class la.

my confinement is 1st w ...

大宅

可能我會喺二等房同你相遇^^
我地的暗號係: 親子王國HAHHAA

原帖由 ChristieMing 於 09-4-6 14:55 發表

我冇去健康院到做產檢呀~
一直排到上個月先去qe 第一次見醫生咋..

至於唐氏,唔係高齡就一定會安排做嗎?
如果唔係高齡,就一定唔會安排做的,
要自己出出面做,我就o係威爾斯到做..

至於結構,qe都有安排我做,
不過,好 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sze0203 於 09-4-16 17:05 發表
可能我會喺二等房同你相遇^^
我地的暗號係: 親子王國HAHHAA

哈~好呀~記得相認喎!!

你幾時再去QE L block 覆診呀?
我29/4 2pm 呀!!

大宅

我都係會o係QE生! 係5月25日開刀.

第一胎全程二等房, 希望到時有二等房啦.

首頁

尾頁

跳至