婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

未結婚之前問過佢地鍾意叫62,99定係爸爸媽咪,佢地話叫爸爸媽咪就可以,所以叫爸爸媽咪~
奀b仔9月16日出世啦~

伯爵府

我冇得揀,一定要叫「媽咪」!

珍珠宮

好媽媽勳章

拍拖果陣叫老豆 , 阿媽
結婚後 有時叫奶奶 ..
62依然叫老豆 ..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

都係叫'mum'+'dad'..其實都叫唔出口,不過無辦法....

大宅

初初好地地叫阿媽

宜家返左面叫奶奶...有時唔叫

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

叫99囉,打死我都唔會叫佢做阿媽!
我都想有第二個叫法,叫佢"死八婆"!

等待驗證會員

由始至終都係99

男爵府

call her 99 好有高高在上的感覺

子爵府

我叫佢百無,佢叫我叫佢做媽咪,真係叫唔出加毛管動,叫99又覺得佢無資格所以生埋個仔都照叫百無.

別墅

你講得好岩啊!

叫佢做阿媽,所以我咩都包容佢。

奶奶永遠都是對的,就算有錯,都係我聽錯做錯......

忍。

雖然我奶奶無乜點,不過面對"同住難"的問題,點都有小小對佢不滿。不過我從來唔逆佢意。

唔開心就對我老公呻。

原帖由 mayszec 於 09-4-2 22:07 發表
call her 99 好有高高在上的感覺
幸福女子一生通常一句話可以說完:
二十餘歲結婚相敬如賓生一子一女白頭到老。

男爵府

我99 得仔無女, 佢好似同我有仇o甘, 搶左佢個仔0甘
仲要同我個女講, 有婆婆冇嫲嫲 ~~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

叫奶奶

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同我奶奶一齊住 4年幾 除左擺酒個陣叫過佢 都未叫過佢呀

有時我都覺得好怪 但冇叫開 唔知點開口好..
例如 打電話俾佢 1聽到佢把聲就會 喂..你幫我點點點喇咁..=.=

洋房

喺佢地面前就叫老爺奶奶
but喺我同老公兩個人既時候就叫奶奶做"肥婆奶奶..老爺叫"你老豆"... (我老公又唔介意,佢同我講佢mum 既野時都用你嘅肥婆奶奶or 我老豆有冇點點點點.........)

其實佢地都對我幾好嘅,不過都真係唔習慣叫佢地mum and dad..

別墅

原帖由 iampaulineko 於 09-4-2 16:52 發表
我有個朋友都係嫁左福建人, 但係叫99, 個99好唔開心, 要求個仔叫個新抱改口叫阿媽. 但係我個朋友唔理, 都係照叫99..因為福建人係冇99咁的叫法, 一定要人跟福建人咁叫.. ...

嘩..你朋友同我一模一樣CASE喎, 我99又係福建人, 我結左婚叫左佢一排99, 有日佢同我倆公婆食飯時同我講, 叫我唔好叫佢做99, 原因為"好難聽呀", 要我叫佢做媽咪, 我即刻對住我老公講(對住我奶奶, 不過無望佢), 我淨係會叫我親生媽咪做媽咪咋喎.....咁老公幫我打圓場, 叫我用福建話叫佢"阿麻"之類, 不過我都係唔識講福建話, 依家盡量唔叫law, 要叫都係叫99, 唔理佢。好難聽...........無得聽仲衰la

男爵府

畀面勳章

我99年紀唔算少又係幾傳統, 所以一開始都係叫99, 我老公叫佢mami, 我就唔會跟佢叫, 因為mami我只得一個。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

奶奶

男爵府

咁你老公叫你媽咪叫咩, 我地結果時, 其實有同老公傾過呢個問題, 老公問我叫我媽咪要叫咩, 外母, 外父, 我話睇你啦, 你叫佢地外母, 外父, 我埋叫你果邊6299. 你如果跟我叫媽咪, 我埋跟你叫媽咪. 就係咁簡單, 等佢自己去選擇..哈哈!

原帖由 gudbb 於 09-4-3 03:04 發表

嘩..你朋友同我一模一樣CASE喎, 我99又係福建人, 我結左婚叫左佢一排99, 有日佢同我倆公婆食飯時同我講, 叫我唔好叫佢做99, 原因為"好難聽呀", 要我叫佢做媽咪, 我即刻對住我老公講(對住我奶奶, 不過無望佢), 我淨 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呀99仍 要我叫佢mami
但我真係叫唔出口
見到say hello ja.
62又係要我叫佢爸爸
我都係say hello
有時佢地對我好d既咪叫下,唔係既唔好la.
好難叫出口,佢地唔係我父母

複式洋房

我同我奶奶一齊住 4年幾 除左擺酒個陣叫過佢 都未叫過佢呀

有時我都覺得好怪 但冇叫開 唔知點開口好..
例如 打電話俾佢 1聽到佢把聲就會 喂..你幫我點點點喇咁..=.=

我同你一樣情況,但每年農曆年都會叫一次"奶奶".

首頁

尾頁

跳至