婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

咩你地咁幸福既?唔叫99 / 媽咪都冇事呀?
如果係我,我諗我 左好耐喇!

男爵府

叫亞姨.佢係我老公嘅後後母..

琥珀宮

畀面勳章

咪叫99囉, 我原本話叫mami (因為我媽過左身)點知結婚o個日臨入門o個一秒hb先o係我耳邊講話叫99, 我梗知係99意思啦, 係99你自己唔想我當係阿媽辦咋, 唔關人事囉:tongue:

別墅

我都係叫阿媽,因跟老公叫,佢都覺得好順耳

民房

回覆 # 15的文章

我同你一樣都係叫阿媽,因為初時搬入嚟嘅時候以為佢好相處同佢又得嗰四十幾歲,所以咪叫阿媽囉,點知越住越難相處,就係因為叫咗呢聲阿媽所以比佢鬧比佢話都唔可以出聲,咩都要忍,仲有為咗我個1歲仔仔咩都要忍,因為我無能力同仔仔兩個搬走(因老公話唔會走),所以奉勸各位無咩必要真係唔好同99住
storeson

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我開始時叫99,但佢唔鍾意,要我叫佢做媽咪,我唔想,搞到宜家唔知叫咩好。

大宅

老爺/奶奶

大宅

我都係叫阿媽,叫99唔順口

等待驗證會員

跟老公叫"媽"或者"阿媽"
我一定唔會媽咪, 因為媽咪只得一個, 況且我每次想起媽咪都想喊, 因為佢係天堂住咗好耐啦
99又叫唔出
歡迎瀏覽
http://hk.myblog.yahoo.com/charmg.melody

複式洋房

叫62/99, 結婚前c6已經同我講左佢阿媽希望我叫返佢哋做62/99 (仲好, 我都唔想叫佢阿媽)

大宅

結婚前, 我99講到明要我叫佢做99, 仲覺得做人99好威, 好得戚, 周圍同人講自己好快做99, 我覺得勁無聊, 不過是但啦, 佢鍾意咪得囉, 況且係我心目中, 阿媽只得一個, 佢永遠做唔到我阿媽, 叫99啱晒

但其實我好少叫佢, 見到面都唔叫佢, 佢覺得我無禮貌咪由得佢囉, 我睬佢都傻! 因為佢個仔都唔叫佢架啦

大宅

原帖由 晞玥 於 09-4-2 21:44 發表
叫99囉,打死我都唔會叫佢做阿媽!
我都想有第二個叫法,叫佢"死八婆"!

我都想咁叫我99

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我淨係針茶比班怪獸o個陣叫過6299大伯大姑9之外~~~~

到而家隔左差唔多4個半月都未叫過佢地~~~

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我叫老公問奶奶想我點叫佢同老爺....
想叫阿媽阿爸定係奶奶老爺呢...
點知奶奶笑得好開心咁講左一句, 叫咩都無所謂, 咁我就問老公想我點叫, 老公話叫老爺奶奶好d喎..
但係老公叫我阿爸同媽咪都係跟我叫架咋, 無叫外父同外母...
仲有, 我媽咪好唔鍾意我阿嫂連奶奶一聲都唔叫 (除左入門斟茶時叫過一聲), 叫佢做嫲嫲 (跟個女叫), 我媽咪話佢無咁大個孫女喎...所以我弟婦入門時, 我都千叮萬囑, 一定要叫奶奶, 因為我媽咪鍾意....

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

啱啱結婚時跟老公叫''媽咪'',叫左4/5個月左右,
自阿囝滿月開始就無叫過佢亦無同佢講過一個字....假若真係要提起佢,我只會話佢係xxx(我老公個名)個老母:tongue:

公爵府

畀面勳章

亞媽,
我坐月佢真係當我女咁照顧,日日黎煮飯煲野俾我食,仲幫我執埋屋,真係好感動呀.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我叫99架.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

斟茶時99要我叫佢做媽咪,但我冇彩佢,叫番'奶奶',分清楚好啲,媽咪得一個。生咗B妹後就叫99做'嫲嫲'

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至