想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章

南無觀世音菩薩!今日係2016-9-12開始寫呢篇文章真係唔知可唔可以上傳上bk,如果大家有幸見到呢篇文章,即代表我已經順利生到健康既Bb,感謝佛菩薩陪伴我行求子之路,我既求子之路真係充滿挫折,相信並唔係一般人能所承受,帶住淚水來打呢篇文章,希望大家睇完以下經歷能夠明白想做媽媽之苦,努力面對困難,只要唔放棄一定會成功!
2011年當時31歲結婚,打算一結婚就生b,當時婚前檢查正常同照超聲波都話d卵好靚好圓,原以為好易中,但係試左一年都不成功,之後去驗輸卵管發覺有一邊塞左,當時真係唔知點好,上bk問jm意見都話與其比錢去通,不如直接做ivf,於是在bk其中一篇台灣ivf post刨左好耐,同老公講去台灣做,佢當時反應好大,話人生路不熟,但由於我好堅持又用眼淚功終於令老公陪我去台灣做Ivf。

第一次ivf係睇老劉,當時一請請左9日去台,由day10開始監測,發現只係得3粒卵,以我年紀,老劉話一定唔止3粒,於是加大針量,谷到成個肚漲哂,最後都得3粒,再加上抽卵出血,有血塊頂住左膀光,令我vv唔到,整個肚都漲到爆,老劉當時都好緊張,比左個專科醫生我叫我去睇,去到要插尿管放尿,痛到眼淚水標哂,好辛苦,之後比左藥我返酒店,話再vv唔到要入醫院,好彩晚上柯到一塊大血塊同vv到。

大宅

christine_sau 發表於 18-7-24 14:45
南無觀世音菩薩!今日係2016-9-12呢篇文章真係唔知可唔可以上傳上bk,如果大家有幸見到呢篇文章,即代表我 ...

過幾日就放胎,3粒都係A grade,老劉話好大機會中,到開獎果日真係中而且仲hcg6百幾,好大機會twins,但week 6半夜大量流血,好似水喉唔停,整張床都濕,好恐怖,立即入政府急症,醫生知我放左3個胎,但照得1個胎囊,話有可能其餘果兩個會宮外,話要立即做腹腔鏡否則有生命危險!做完後,沒有發現宮外在輸卵管,話我打針量太高,見到卵有撕裂情況所以出血,但醫生仲話未解除宮外,可能有機走左去腸,要監察,當時已嚇到我日日以淚洗面,在醫院一星期日日比醫生嚇,最後忍唔住自行簽紙出院睇私家,私家醫生仲話我唔應該做腹腔鏡,話公家醫院的不是,但唔知係咪比公家嚇左咁耐,我一直都唔見有胎心,之後去搵中醫安胎,中醫話放心,胎脈正常,仲叫我呢段時間唔好再照超聲波,一直至12w,比個胎休息發展,當時仲傻下傻下跟中醫方法做,到12w都無胎心,最終我要立即清胎做左刮宮手術,但呢次手術令我生b路更難行,令我有子宮黏連,呢個超級麻煩既病!但我好後期才知有呢個潛在問題。

大宅

christine_sau 發表於 18-7-24 14:46
過幾日就放胎,3粒都係A grade,老劉話好大機會中,到開獎果日真係中而且仲hcg6百幾,好大機會twins,但week ...

第二次ivf,自刮宮後我內膜一直薄,轉睇台灣翁醫師,佢照左話內膜雖薄,但形態好靚,叫我唔使擔心,話有藥墊內膜,於是放心入療程,今次抽到13粒,翁話全養到day5,day3姑娘通知我有9粒,但去到day5只淨3個胎,心情又係坐過山車原以為有13粒,但最後得2粒,當時grade係3AB同同3BB,翁仲安慰我級數好,有7成懷孕,但放胎既時間內膜超薄,我用左大量激素加吊左好多枝針加厚內膜,最後勉強放到胎,驗孕都bingo,但好快個胎唔ok,自然流走左,第二次懷孕又失敗了。

大宅

christine_sau 發表於 18-7-24 14:47
第二次ivf,自刮宮後我內膜一直薄,轉睇台灣翁醫師,佢照左話內膜雖薄,但形態好靚,叫我唔使擔心,話有藥 ...

第三次Ivf,翁醫師建議我打ivig ,話好少兩次都小x,於是我放胎前打左ivig,再加打一支超貴叫復邁既免疫針,內膜超薄於是用左大量既藥墊內膜,但今次只抽到兩粒咋,不過grading好,全放,最後都bingo,但又係好快個胎又唔ok,自然走了,第三次懷孕又告終。

3次ivf後,係2015年3月,我又想再做Ivf,因為快高齡了,我自己上網睇到有關內膜薄既資料,發現所講的子宮黏連同我特徵好似,我自行book 左台大做子宮鏡,臨照前一天見翁醫師,佢話我唔似黏連,話我內膜形態靚,唔會似黏連,話我去台大照應該唔會有問題,點知一照真係黏連,仲要好大忽,翁醫師完全估唔到,仲話搵到病因就易行,不用在免疫方面埋手。

由於3次小x,威院已經收左我睇習慣性小x,於是我搵左威院教授同我清黏連,教授建議我再做腹腔鏡,清左黏連後,他會放一個球囊在子宮內,撐一星期後才解球囊,避免宮腔再內黏,呢次手術同時發現我輸卵管口全被黏連塞住,以致不能自然懷孕,但現在已全清,可以自然懷孕了。一個月後再覆診,再照3維超聲波,發現又再復黏,又再做手術清黏連。隔了數周後又再覆診,發現還未清,於是教授問我能否忍痛,佢唔忍心我成日做麻醉手術,我話可以忍,於是佢安排左第三次另一款手術子宮鏡,幫我在無麻醉下再穿清黏連,我記得當天我係生日,生日都要做手術,但無計為bb努力撐下去!

大宅

christine_sau 發表於 18-7-24 14:47
第三次Ivf,翁醫師建議我打ivig ,話好少兩次都小x,於是我放胎前打左ivig,再加打一支超貴叫復邁既免疫針, ...

之後一個月後再返威院檢查發現又有輕微黏,好彩幫我檢查既外藉醫生,幫我努力用打水方法清左好耐,終於清哂黏連。及後再覆診也沒有黏連了。

半年後,2016年4月我居然自然懷孕,bb一直健康,也是我地期待的性別,bb預產期2017年1月1日,產檢我做得好密,感到上天送了一份珍貴禮物給我,我一定要好好保胎,好境不常,居然20周的一個晚上,突然半夜穿水,好驚好驚會失去bb,立即去醫院,醫生表示已穿水,因太早穿水,bb留不到,我仍堅持要保胎,於是在醫院撐全卧床,希望有奇蹟出現有返羊水,但奇蹟沒有出現,一星期後我發燒,真的不能留,我傷心痛哭生下孩子,之後我感到自己患上抑鬱,唔想見人,也想過自殺,好辛苦好辛苦地撐下去繼續生存!好彩有佛菩薩幫忙,藉信仰令我生存下去,第四次懷孕又不成功了。

大宅

christine_sau 發表於 18-7-24 14:48
之後一個月後再返威院檢查發現又有輕微黏,好彩幫我檢查既外藉醫生,幫我努力用打水方法清左好耐,終於清 ...

半年後又再重新做ivf,希望小b快回來,這次在翁醫師抽到4粒卵,但質素一般,我這次未能順利著床,兩個月後再戰放了很久很久的兩粒d5雪胎質素不好,但居然解凍後有一粒翁醫師讚賞很有活力,由早期囊胚升級到4BC,我在放胎後第二天已感到著床了!第五次懷孕了!

這次我非常小心保胎,好驚再出現穿水情況,我找了一位專業的教授,他建議我做子宮頸環扎手術,避免宮頸短鬆情況出現,13周時,我做了這個手術,亦同時申請了無薪假期,安心養胎,除了食飯,大小便、沖涼,覆診外,我基本都在床上休息,宮頸一直保持良好,但23周時突然流了一大堆啡血狀喱喱分泌,類似產前的宮頸栓液,再去教授覆診,說我宮頸很鬆,現在只能聽天由命了,我傷心痛哭,回家後全卧我完全唔敢下床,大小便全在床上,盡保胎,過了幾天,感到有些羊水流出,立即去急症,醫生說不是羊水,說我在醫院無用,回家休息,臨回家幫我抽了分泌種菌。

一星期後,我本身在威院覆診,但我唔敢四周行,全卧床上,但威院發現我種到惡菌必須入院吊抗生素14天,在醫院產前病房,簡直難撐,旁邊的媽媽作動痛哭,聽到我心都傷,我好辛苦好辛苦捱過這14天。

大宅

christine_sau 發表於 18-7-24 14:49
半年後又再重新做ivf,希望小b快回來,這次在翁醫師抽到4粒卵,但質素一般,我這次未能順利著床,兩個月後 ...

回家後,仍然全卧床,好彩媽媽的照顧,我真係一步都沒有行,出入覆診都是坐輛椅。撐到28周發現中左b鏈,食了一星期藥,再努力撐,但32周又不幸發現患上妊娠糖尿,再在34周中埋妊娠毒血症,被迫留在醫院中,我的孕期充滿挑戰,全靠毅力同佛菩薩支持,否則根本無法撐到。到35周2018年1月1日緊急開刀,我的寶寶出生了,與上一胎預產期1月1日是樣,好像有些寓意!但因為早產比較輕要入兒科病房增磅,另外因爲發現佢感染指數高也抗了一星期抗生素,手腳都瘀哂,看到都好傷心,成日覺得自己無用,令他受苦,對不起,我的孩子要你受苦。好彩bb宜家已經追到磅數了,我真的好感謝菩薩的幫忙,同時也應承菩薩要將我事蹟說出來,也想多謝翁醫師同孫醫生一直幫我監察孕期變化,我好想鼓勵求孕中的你,我好明白大家求子的苦,希望大家努力,唔好放棄,祝願大家都如願得子,我準備了一些好孕禮(排卵紙、驗孕紙、好孕糖等)同經書想送比求孕中的您,有興趣可比地址我寄給您!

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

謝分享
我同老公亦都係多得佛菩薩 觀音而得兩仔
感恩

現希望再賜多一仔/女 但隨緣

洋房

christine_sau 發表於 18-7-24 14:53

回家後,仍然全卧床,好彩媽媽的照顧,我真係一步都 ...

今天收到雪胎只剩三個消息月, 剛哭了一場。路途艱辛。旁人不易理解。但看見你的故事。讓我明白何畏真正辛苦。雖然今次未知結果如何。下一步失敗又能否有你這無比勇氣。
但真係多謝你。令今天傷透心的我。多了一份支持。祝福你

複式洋房

第三次Ivf,翁醫師建議我打ivig ,話好少兩次都小x,於是我放胎前打左ivig,再加打一支超貴叫復邁既免疫針, ...

請問你子宮黏連,平時你有無肚痛架?係咪月經量都偏少架?

大宅

紫色線 發表於 18-7-24 14:59
謝分享
我同老公亦都係多得佛菩薩 觀音而得兩仔
感恩

恭喜你有兩子!我都覺得佛菩薩真係可以幫助我地,比我地有勇氣,有精神及心靈上的安慰!

大宅

gorgor_yan 發表於 18-7-24 15:52
今天收到雪胎只剩三個消息月, 剛哭了一場。路途艱辛。旁人不易理解。但看見你的故事。讓我明白何畏真正辛 ...

我好明白你的感受,正面想仲有三個雪胎,順利可生3個bbs,只要質素好,其實都好有機會中,加油!

大宅

shirleytot 發表於 18-7-24 16:15
請問你子宮黏連,平時你有無肚痛架?係咪月經量都偏少架?

無肚痛,但m量超少

複式洋房

christine_sau 發表於 18-7-24 17:06
無肚痛,但m量超少

介唔介意講M量少成點呀?

我就係上年刮宮。自此之後,黎M 3日就玩完(以前黎M係4-5日),去左幾個醫生度問都話唔關刮宮事(內膜唔算太薄)。

今年自然中左,但化學左⋯⋯諗緊ivf。見到你個post我都好擔心自己⋯⋯

別墅

christine_sau 發表於 18-7-24 14:49
半年後又再重新做ivf,希望小b快回來,這次在翁醫師抽到4粒卵,但質素一般,我這次未能順利著床,兩個月後 ...

你搵邊位教授幫你做宮頸環

大宅

shirleytot 發表於 18-7-24 17:12
介唔介意講M量少成點呀?

我就係上年刮宮。自此之後,黎M 3日就玩完(以前黎M係4-5日),去左幾個醫生度 ...

3日就清,呢3日量都唔多,你內膜ok,就較少機會有黏連,唔使太擔心,如果想照下,可以照3Dcheck內膜

大宅

dettol75 發表於 18-7-24 18:01
你搵邊位教授幫你做宮頸環

我係做扎手術,無帶環

複式洋房

christine_sau 發表於 18-7-25 07:56
3日就清,呢3日量都唔多,你內膜ok,就較少機會有黏連,唔使太擔心,如果想照下,可以照3Dcheck內膜
...

我pm左你問少少野呀

大宅

christine_sau 發表於 18-7-24 14:53

回家後,仍然全卧床,好彩媽媽的照顧,我真係一步都 ...

你既堅持真係好難得,恭喜你,日後幸福健康,我仲係行緊ivf路已3年,希望接你成功好孕禮,聯絡你,謝謝!

男爵府

回覆樓主

你好叻!堅持有回報! 恭喜你

首頁

尾頁

跳至