烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我係759買左包昆布, 早兩日我落左半包昆布 (有切條) + 1.2 公升水滾瘦肉湯

點知搞左出來超腥, 超難飲. 結果只係食左D瘦肉, D湯和昆布都唔飲得唔食左倒晒 (我自問平時唔浪費食物都頂唔順).

有無JM 可話我知邊到出左問題?

現在家裡仲有半包昆布, 都唔知點算…

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

你係咪煮得太耐,昆布輕輕抹走表面灰塵,浸水2-3個鐘,然後連水拎去煲,水滾後約3分鐘就要拎起,如果煲得耐會腥

同埋唔使落半包,我見到時睇日本youtuber都係落一兩塊

大宅

回覆 Yuki_Yeung 的帖子

試吓加兩片薑,冬菇和紅蘿蔔等,會好好味

禁止訪問

男爵府

AWma 發表於 18-7-27 16:54
我係759買左包昆布, 早兩日我落左半包昆布 (有切條) + 1.2 公升水滾瘦肉湯

點知搞左出來超腥, 超難飲. 結 ...

我這幾天都有煮昆布湯當水飲,好好味喎!

昆布有分很多種,我估你買的昆布比較不太適合用於高湯;因為肉質較軟的,最適合直接入菜炒、煮,做成昆布料理。

男爵府

補充一下,我的昆布是從日本買回來的,較硬較厚身。

男爵府

加一湯混米醋就可以

首頁

尾頁

跳至