懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

聽健康院d姑娘講, 大部份用nuk奶咀飲奶的BB, 都會有唔會一下子飲晒d奶..飲得好慢既情況及飲到咁上下唔肯再啜!我想統計一下係唔係關nuk奶咀事!大家bk mami可否分亨下? 我b飲奶有時要成1 hr ..甚至要等佢訓著左先可以再餵!

大宅

BK Milk勳章

我個仔用NUK奶咀,都食得好快架喎!!

別墅

咁好~~ 您用幾多號? 用咩色? 透明 or 黃色個種呢? 另請問nuk 1號 大hole是用來飲奶嗎

原帖由 panpanpan 於 09-4-3 12:12 發表
我個仔用NUK奶咀,都食得好快架喎!!

大宅

原帖由 ky0324 於 09-4-3 11:54 發表
聽健康院d姑娘講, 大部份用nuk奶咀飲奶的BB, 都會有唔會一下子飲晒d奶..飲得好慢既情況及飲到咁上下唔肯再啜!我想統計一下係唔係關nuk奶咀事!大家bk mami可否分亨下? 我b飲奶有時要成1 hr ..甚至要等佢訓著左先可以再 ...

我個bb都係用 nuk ~ 透明個隻 ! 佢剛出世到兩個幾月飲奶超快..一般20分鐘內攪掂 ! 但愈大愈慢依家5個幾月...真係好像你個B咁差不多要成個鐘有時飲左一半唔肯飲要訓著先肯飲埋枝奶... 我以為係奶咀問題所以佢飲到一半巳好攰唔肯飲,我個同佢轉第二個牌子既奶咀... 重衰堅持唔飲一D都唔飲...好彩的只係買左兩個比佢試如果唔係真係死火 ! 冇辦法呀..依家都係一時時... 朝早起身果餐都唔係好肯飲..飲到一半就唔飲要氹佢訓著先餵佢飲..有時又好快唔使15分鐘飲晒..真係比佢玩死 !

大宅

吳記得幾號!但 大hole應是用來飲糊仔的!

原帖由 ky0324 於 09-4-3 12:16 發表
咁好~~ 您用幾多號? 用咩色? 透明 or 黃色個種呢? 另請問nuk 1號 大hole是用來飲奶嗎

大宅

我bb都係用nuk, 之前都有類似問題, 見佢好用力啜都要成半個鐘先食完支奶, 後來我親自試啜, 就發現問題所在, 依家bb通常10分鐘左右就飲完

由於nuk奶咀嘅孔o係奶咀上方而唔係好似其他牌子嘅奶咀咁o係頂, 所以餵奶時要留意:

1) 個奶咀唔好扭得太實, 唔係要好用力啜先啜到
2) 奶樽同bb個咀要成90度(你甚至可以用少少力將個奶咀向bb舌頭壓下去), 否則bb嘅上顎會遮住個孔, 愈用力吸就啜得愈實, 愈難出奶

當我bb4個幾月時, 我見佢又開始食得辛苦咗, 咁我就o係奶咀原有個孔旁邊"吉"多1個孔, 依家佢又食得好暢順了

別墅

我同你既情況一模一樣..咁樣我曬時間呀

原帖由 garykokk 於 09-4-3 15:17 發表

我個bb都係用 nuk ~ 透明個隻 ! 佢剛出世到兩個幾月飲奶超快..一般20分鐘內攪掂 ! 但愈大愈慢依家5個幾月...真係好像你個B咁差不多要成個鐘有時飲左一半唔肯飲要訓著先肯飲埋枝奶... 我以為係奶咀問題所以佢飲到一 ...

別墅

我已經吉大個孔,都係咁~唉

原帖由 skylark 於 09-4-4 00:31 發表
我bb都係用nuk, 之前都有類似問題, 見佢好用力啜都要成半個鐘先食完支奶, 後來我親自試啜, 就發現問題所在, 依家bb通常10分鐘左右就飲完

由於nuk奶咀嘅孔o係奶咀上方而唔係好似其他牌子嘅奶咀咁o係頂, 所 ...

大宅

我小B女用NUK黃色的奶咀,之前都有同樣情況,後來我每次餵奶之前用牙簽通下上面個排氣孔,噤就好好多.
依家小B女兩個半月大,我試下俾佢用NUK透明奶咀,都食得好好喎!

首頁

尾頁

跳至