烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

今次千層麵用全素:磨菇,西芹,紅蘿蔔,洋葱,蕃茄醬,仔女返暑期班加老公嘅午餐。

先好煮個醬先:

九曲十三彎    發表於 19-1-2 23:00
Cheuk2012    發表於 18-8-8 21:48

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

明天會更好!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

之後排千層麵,醬汁,芝士,今次用mozzarella加shredded 3 cheese, 最面果層好多cheese

九曲十三彎    發表於 19-1-2 23:01
Cheuk2012    發表於 18-8-8 21:49
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

回覆樓主:

焗起已經俾人分別裝入午餐盒

Cheuk2012    發表於 18-8-8 21:49

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

嘩正呀

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

rose-mag 發表於 18-7-31 11:06
焗起已經俾人分別裝入午餐盒

好正

子爵府

大宅

睇起身好正啊

子爵府

回覆樓主:

切得好有心機
俾我全攪拌機就算

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

好正

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

大宅

rose-mag 發表於 18-7-31 11:05
之後排千層麵,醬汁,芝士,今次用mozzarella加shredded 3 cheese, 最面果層好多cheese :fort ...

請問個lasagne. sheet如何處理?
要先煮霖佢嗎?

王國長老

minsheep 發表於 18-8-5 20:48
請問個lasagne. sheet如何處理?
要先煮霖佢嗎?

唔駛架,只要醬汁蓋過晒至入焗爐就OK,我之前放嘅圖會見到醬汁蓋過千層麵,焗成45分鐘,一定熟晒,但如果冇汁蓋過就唔熟,會硬過紙板(我試過有次有一邊千層麵皮醬汁蓋唔到)。我係180度C焗40至45分鐘。

大宅

回覆樓主:

試左喇. 我190度c焗45分鐘
未夠霖. 要多10-15分鐘先ok

不過好多謝你的分享..

王國長老

minsheep 發表於 18-8-6 21:10
試左喇. 我190度c焗45分鐘
未夠霖. 要多10-15分鐘先ok

可能係爐嘅火力差別,或者千層麵材料問題,我整好多次都係咁煮,不過好食就得。

大宅

回覆樓主:

琥珀宮

正喎

琥珀宮

流口水

首頁

尾頁

跳至