懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問o係法國生既MAMA,生完後護士幾時先會抱BB俾你餵人奶ar??

大宅

原帖由 fannybill 於 09-4-3 14:37 發表
請問o係法國生既MAMA,生完後護士幾時先會抱BB俾你餵人奶ar??

應該唔會抱比你餵奶, 要你報名去餵奶房到餵bb !

別墅

but我上餵母乳堂時,護士話剛生完1 hr內餵BB係最容易上奶&D奶係最正ar!!gum mi無gum 好law...太可惜la...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

係, 我 fd 都係甘講, 一日 3 次餵奶時間你要自己
去.... 唔抱出黎 !

好似係 8:00 / 12:00 / 4:00 甘上下, 其他佢地會
補奶粉 or 你 pump 出黎交比佢地 wor !!

原帖由 garykokk 於 09-4-3 17:57 發表

應該唔會抱比你餵奶, 要你報名去餵奶房到餵bb !

別墅

pump 出黎??
會ng會有得借ar??

大宅

法國係完全唔support喂人奶媽咪
我剛係法國開刀, 佢地係唔會cup feed baby,我開完刀跟本落唔到床, 姑娘第二日重要同我講:你就算落到床,企唔穩都唔會比你去喂奶
跟住我死都要落床, 因為做完手術之後除左係手術室個幾分鐘,跟本就無機會見過自己嘅BB, 感覺真係好疏離
最後都唔得只有借張輪椅去格玻璃望, 真係好DOWN
我只係訓左兩晚就出院, 再咁落去實變憂鬱, 結果我係無入過去喂奶
出院之後返到屋企, BB係食慣奶樽, 唔肯breast feed
我又驚又唔識, BB又喊, 最後只好PUMP出黎喂, 大家都知PUMP無幾多可以出, 只係主要奶粉, 人奶係附屬品
如果係CUP FEED嘅BB就唔會唔有呢個問題

大宅

基本上醫院覺得媽媽生完多D休息係最重要, 而且媽媽無咁快上奶, 俾BB啜奶都係快D上奶,之後2日自然都會上奶的, 所以都係補奶粉.
餵奶房得2-3個姑娘, 教餵奶無健康院咁好. 而且無人教cup feed的. 如果你想cup feed, 記得杯邊係放在BB脷底, 引佢好似貓仔咁捲入口, 如果唔係會嗆到, 我見過有媽媽係咁, 我都替佢驚.
其實如果你去過法國4樓產房, 你會知保安一D都唔嚴, 所以唔俾人抱BB出來都好, 如果唔係唔見左BB都唔知點算.

大宅

就算BB頭2日食奶樽, 只要你堅持, 唔好心軟, BB最終都可以埋身的. 我個B出世頭一個星期都係醫生食奶樽, 最初埋身都有困難, 之後好快無問題, 而家已經埋身餵左3個月啦.
唔好咁易放棄, 同埋唔好太執著所謂咩黃金初乳, 兒科醫生話就算無BB都無問題架.
保持心情開朗就得啦.

別墅

momobabycute,唔好諗gum 多la!!保持開朗...都無計la!!佢地ng推BB俾你see&餵,自己唯有頂硬上la...
cup feed係乜黎ar??
俾個杯你餵ar??BB掂食ar??

禁止訪問

禁止訪問

大宅

其實生完都未必咁快上到奶,最梗要自己先休養好,如果可以落床就自己同姑娘報名餵奶。我個時都係先餵人奶,之後再補奶粉,我最驚阿仔唔夠飽,人奶食到幾多得幾多,總之就唔好咁緊張,食人奶同奶粉都唔緊要。

別墅

''用個杯餵, 不過會食到天一半地一半''
gum BB用''月利''靚D奶ar??掂食ar??

禁止訪問

別墅

gum mi 會食好多風入肚law??
會ng會好容易嘔奶ar??

首頁

尾頁

跳至