自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近電視劇集《BB來了》大熱,更成為黛安姊妹們茶餘飯後嘅話題,尤其係新手媽媽餵母乳嘅辛酸、坐月時眠乾睡濕照顧BB,仲有照顧新成員遇到嘅婆媳爭拗,真係有排都講唔完。做媽媽嘅辛勞真係非筆墨可形容,處理得唔好更加會隨時患上產後抑鬱。黛安知道鴻福堂喺嚟緊星期日(8月5日),喺灣仔會展嘅「第26屆國際嬰兒、兒童用品博覽」,將以身心靈健康角度,緩解新手媽媽產前產後嘅種種疑惑。

黛安仲知道,現場有註冊中醫李廣冀分享坐月食療、進補和調養心得,仲會糾正坊間常見謬誤,希望幫產後媽媽「精明」坐月。鴻福堂仲請嚟香港基督教女青年會輔導員謝韻姿,分享輔導產後媽媽情緒嘅心得。黛安聽人講,原來平均有逾3成嘅婦女在產後會情緒低落,謝姑娘到時就會教準媽媽認識產後低鬱期症狀、點樣預防同紓緩情緒,希望幫新手爸媽順利度過低潮。黛安都要mark低資料,share畀身邊嘅準媽媽老友先。

資料來源﹕
星期日去BB展 中醫教產後進補調養
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2126467/%E6%98%9F%E6%9C%9F%E6%97%A5%E5%8E%BBBB%E5%B1%95%20%E4%B8%AD%E9%86%AB%E6%95%99%E7%94%A2%E5%BE%8C%E9%80%B2%E8%A3%9C%E8%AA%BF%E9%A4%8A?r=cpsdfb

Katrinakk    發表於 18-8-6 16:43
wcpcelia    發表於 18-8-1 09:58

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

isaacma2012    發表於 18-8-1 07:26

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

isaacma2012    發表於 18-8-1 07:26

首頁

尾頁

跳至