興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

^^ 高手們, 我好想種番茄哦~
頭先搵到d文章, 話用新鮮既番茄核放落泥度種就得~
?? 其實係唔係架?? ^^?
落泥前, 洗唔洗洗淨and晒乾左d核之類既野架??

哈哈~
好想種到一次成功的~
而且終於有自己屋企~

同埋花泥同有機泥有咩分別架??
and牽牛花可唔可以係屋企種架???
買左種子返黎先知, 佢係會"lan藤"架 .. 又唔知佢lan成點, 所以唔敢種住~ ^^

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 叉燒媽咪 於 09-7-7 11:21 發表
花凋謝後會o係中間出果實嫁~

我種過車厘茄, 現在想種大蕃茄, 大個d, 感覺抵d
'

唉, 我初初都以為係, 但係d花謝o左就乜都冇o勒~~~ 最後我地都係放棄o左o勒......

侯爵府

好媽媽勳章

花凋謝後會o係中間出果實嫁~

我種過車厘茄, 現在想種大蕃茄, 大個d, 感覺抵d
'
原帖由 Geni 於 09-6-18 23:55 發表
我都種緊車厘茄, 生到好高(3~4尺), 係咁開D黃色花, 但D花好快就謝, 又唔見有果實, 點解呢??

男爵府

hi!請指教!
我都種緊蕃茄, 種左3個月, 想問幾時會有果架?
我剛剛落左有機肥, 好臭呀!
有機肥係咪是"米田共"來架?

原帖由 召藥師 於 09-5-8 03:00 發表

我屋企棵蕃茄都差不多呀,一有蕃茄就開始枯咁,而家個蕃茄熟哂而連住佢個d枝同葉都枯,主莖另外再生新芽同葉。

伯爵府

我都種緊車厘茄, 生到好高(3~4尺), 係咁開D黃色花, 但D花好快就謝, 又唔見有果實, 點解呢??

我之前買種子種果d又係只識生高, 無果實, 仲要成日比雀仔食d葉, 激c! 最後我見佢一路高唔係辦法, 咪剪短佢囉! 點知剪左之後就開始死喇! 而家又想再種, 點解個個都種得咁靚, 我種就只得葉架!

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

車厘茄 D 花要授粉才可以結果,大自然有昆虫蝴蝶授粉,如果在室內種花盆就要靠風力了!

大宅

原帖由 細BB 於 09-5-11 12:55 發表
我都種緊番茄呀!但係咁耐都無花出嘅?我用水肥嫁,得唔得嫁?同埋我想問係邊度買有機泥?

街買的宥機泥土是些有枯樹枝和葉的泥, 可用花生麩作肥料。
有人用料水or蛋殼碎加入泥土內

男爵府

醒目開學勳章

別墅

原帖由 召藥師 於 09-4-3 15:54 發表

買蕃茄番黎,au到佢好熟好熟,再切開拎出種子,如唔係即時種就洗淨吹乾,否則就咁放入泥度都得架喇(差唔多100%發芽)。

有機泥種得安心嘛,始終食落肚,科學泥營養成份豐富,但唔擔保有冇其他過量物質(如重金屬或某種無機化合物 ...

Where to buy 有機泥?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 vane 於 09-5-28 10:49 AM 發表
幾月前,學校老師給亞仔一人一番茄苗回家種,...最後有5個收成....我用小花盆種....需然細隻D(學校種出來的好大個),但亞仔已很開心...仲好食又甜
http://f20.yahoofs.com/hkblog/22hyQbSBHxU6Js7Um_QZTGo-_1 ...

記得青食0個個唔好食,有毒架!
盡我一己之力,發放正能量!

侯爵府

環保接龍勳章

幾月前,學校老師給亞仔一人一番茄苗回家種,...最後有5個收成....我用小花盆種....需然細隻D(學校種出來的好大個),但亞仔已很開心...仲好食又甜

原帖由 細BB 於 09-5-19 15:19 發表
我想問係要落咩肥料嫁?種黎種去都係得葉

別墅

回覆 3# 細BB 的文章

Can you send some to me? Kwun Tong or Lam Tin is ok... Pls PM me...

Thanks!!

複式洋房

我都想知用咩肥料。有無天然一d可以建議?

有機泥我響日本city 買。響街市買過白色一包$15 一立立既肥,落左后好似無反應。種左兩個幾月只系生得高,少葉又無花﹗
原帖由 細BB 於 09-5-19 15:19 發表

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有好多蕃茄發咗芽,有無人要?不過要係觀塘或藍田取

複式洋房

HI.上星期六(5月16日). 買左個蕃茄回來. 取了內的的 子...
開始我第一天既種植..
今天. (5月18日), 其中兩粒子已發芽...好開心.

男爵府

召藥師

唔好意思, 我比較笨, 點樣先可以令泥肥d呢?我見十蚊店有d一支支綠色既水, 就咪插支落d泥到就得架啦!Thank you.

原帖由 召藥師 於 09-5-15 19:42 發表

泥夠肥又夠陽光就2個月多d就有,否則要3、4個月。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 比比 於 09-5-15 12:12 AM 發表
hi, 召藥師

邊到有食既地方都見到你喎!厲害厲害.....

講返正題, 我剛上個月25號都開始種蕃茄, d種子重要係好遠既地方買---就係台灣。因為之前係香港搵左好耐都唔見, 咁岩去台灣行街時見 到咪買左(早知用新鮮蕃茄既 ...

泥夠肥又夠陽光就2個月多d就有,否則要3、4個月。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

hi, 召藥師

邊到有食既地方都見到你喎!厲害厲害.....

講返正題, 我剛上個月25號都開始種蕃茄, d種子重要係好遠既地方買---就係台灣。因為之前係香港搵左好耐都唔見, 咁岩去台灣行街時見 到咪買左(早知用新鮮蕃茄既子都得就唔使買啦)。不過佢個種子都好似幾好(如果無貨不對辨),大部份都發到芽 家陣己經長到大約5cm高到, 其實大約要幾多先有果實呢?除左比水外重有乜野要注意架,我對佢有好大既希望....

大宅

我個仔又要學人種野呀,蕃茄係首選,至於其它花既種子,我之前買過幾次種都冇發芽既,妳地咁好野買都有發芽既,有冇多讓比我呀?或者係係邊度買架??THANKYOU !!

首頁

尾頁

跳至