婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

講下我自己先,因為99做大龍鳳,迫我同老公同佢同住,供樓同屋企所有支出我地比,仲有比家用,一齊住左2年半。但99太多惡習好難頂,同老公呻又影響感情,身邊朋友又無我呢種case,呻得多自己都嫌煩。
所以想開個group,等同病相憐既人有地方吐下苦水
如果有興趣可以pm我,或者係到留言傾下都得

wong2323  禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組  發表於 18-9-28 12:34

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-8-1 09:59
你99做左咩逼到你地同佢住?

佢喊苦喊忽打比個女話我老公搬走唔理佢, 等佢個女再打比我老公, 鬧我老公好攪喊個阿媽。
又係咁叫我搬入去一齊住, 話我地出去住無人幫我地做家務會好辛苦嫁, 又話會當我係女咁, 幫我地做家務, 唔會蝦我, 當然一齊住後又係另一個樣。我老公錫佢呀媽, 唔忍心搬走。
我而家已經忍無可忍, 有時睇唔過眼D野真係會直接出聲, 因為發覺同老公講係無用。
而我99而家都經常當我無到。

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-8-1 11:22
咁似乎係你老公問題,唔夠硬淨。

你地有無能力搬出去?

我地買左樓花, 仲要等多1年收樓, 其實如果早2, 3年結婚時決定搬, 都唔洗好似而家咁辛苦, 樓價貴左好多。

而家住緊間屋都係老公名, 老公供同交晒所有費用(我都有幫手), 其實已經好吃力, 但99一d都唔體諒, 仲成日怨無錢, 話自己條命唔值錢無人可憐, 仲鬧我好買樓, 我同佢講層樓係佢個仔話買先買, 首期都係我比晒, 但佢完全唔理, 一味話自己有幾慘, 講到好似我害佢, 我拎晒佢個仔d錢咁。

我姑仔自己都自身難保, 叫佢搬入黎分分鐘要比埋佢份錢。

我本身一路都係死忍唔出聲, 但我99最近又特登玩野, 而家已經忍唔住

大宅

美之選468 發表於 18-8-1 11:48
開錯個頭好難返轉頭,你唯有返多D娘家住,就當俾自己呼吸下自由的空氣。
...

我媽好傳統, 佢覺得嫁左就唔應該返娘家訓

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-8-1 12:01

既然你姑仔自身難保,點解響你地居住既話題是特別有 ...

我姑仔都係霸道果D人, 之前99無啦啦帶個男人返黎住, 我唔開心同老公呻, 姑仔就係背後叫老公同我離婚, 仲話我咁叻咁巴閉咪租間屋比99個男人住囉!

我老公好孝順, 唔會想聽到我講佢媽, 一講就會影響感情

大宅

美之選468 發表於 18-8-1 12:01
咁你媽媽會不會認為嫁左就不應該再俾家用於娘家呀?(唔好有選擇性的傳統wo?)
...

其實我真係無比家用娘家, 所以有時覺得自己好似貼男家咁, 心理不平衡
我媽唔係對我唔好, 但佢會係咁叫我忍讓99, 覺得我返娘家唔知我99會點諗, 又驚影響我同老公感情。

大宅

回覆 shannon_fky4186 的帖子

我同老公講好左收樓會自己住, 老公AGREE左, 同埋我真係唔想同佢媽同埋個男人一齊住, 佢地又亂又污糟, 間屋垃圾崗咁

大宅

回覆 shannon_fky4186 的帖子

我又唔太擔心, 我覺得而家情況唔同左, 一黎佢媽有個男人陪, 二黎大家都知我地買左樓, 都expect我地會搬, 而且係樓花, 有足夠時間比99同姑仔消化事實, 三黎老公自己都好想住新樓, 佢鍾意個會所。
而且我地已經試左同住, 我諗大家都覺得唔係好work, 甚至99可能覺得我篤眼篤鼻唔想同我住添

大宅

番薯仔媽媽 發表於 18-8-1 19:41
樓主苦盡甘來啦,快上樓,就憧憬未來吧!好羡慕你。
我就才開始同6299住,由於間公屋係3房,連埋c6個名。
...

可唔可以除左你老公個公屋名, 再自己一家出去排過?
就算for將來買樓抽居屋都要除左名先la

咁你第日做返野, bb邊個湊?

大宅

fivebeanrice 發表於 18-8-1 23:33
樓主都叫做仲有一線希望,我識人係永世都暗無天日,慘你10倍

其實我都犧牲左好多野嫁, 首期係我自己辛辛苦苦儲返黎, 而且新樓都係得好細, bb都唔敢生, 我都好努力先行到而家呢一步, 慘既時候都係要靠自己爭取!

大宅

chan15 發表於 18-8-1 23:33
很不錯啊!可擺脫99
我都頂唔順我個自私99,請埋工人都唔鍾意,日日投訴個樣呢樣,最終決定搬近娘家唔請工 ...

辛苦晒! 又要返工又要做家務仲要顧小朋友, 真係明白你有幾辛苦,99仲要咁樣, 真係嘔血。咁你大b平時由你99湊?

大宅

番薯仔媽媽 發表於 18-8-2 07:09
回覆 chan15 的帖子

我99昨天又係買了一大堆肉同埋菜,塞爆雪櫃,美其名曰慳家。但又冇唸過系唔新鮮,同埋 ...

我99同你99有d似...我99都係鍾意入貨入大量, 攪到雪櫃長期塞爆, 間屋擺滿野笠笠亂似貨倉+垃圾崗

大宅

micling 發表於 18-9-9 10:49
你99到時會唔會以為可以一起搬去新屋?

唔會啦, 都唔夠住, 況且佢仲有個愛人

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

做個靚太 發表於 18-9-28 00:18
其實睇下邊個妥協先~正常老公應該係了解99嘅~知佢係咪扮野~
我99當年為左想同住,乜野招都出齊,仲試過話要 ...

哇!你老公好man呀!

首頁

尾頁

跳至