自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

禁止訪問

回覆 # 的文章

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都有bb車, 但我唔抗拒人地冇小朋友嘅人搭"車立" bor, 好耐之前有個電視節目, 講一d白領著得靚靚, 但對腳痛到死, 一d西裝友做行街都係, 好似我aunti咁, 個樣好後生, 但"室"頭就好唔掂, 人人都有權利去搭"車立", 只要人地有排隊, 四肢健全都可以搭"車立", 唔可以怪人地霸住部"車立" lor。當然, 打占嘅就好唔啱。

子爵府

好媽媽勳章

樓主,唔該體諒下部份學生呀 我以前做學生時都會搭lift
不過我係脊骨有問題,以前著埋個支架矯形(外人見唔到既)真係唔想行樓梯,有時無電梯就迫住搭lift 唔係個個學生都健康
所以最怕d人眼望望咁望住你入lift,好似罷住佢地d位
(好彩我未被人串過 )

原帖由 165488 於 09-4-4 16:43 發表
樓主講學生和白領在電梯內都唔讓有需要人使用姐 你是有需要用電梯就無需對號入坐,問心無愧咪得囉

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好讚同你既說法!

我自己都係帶住個20個月大BB,已無推車都兩個月,但有時都會去撘LIFT,咁係咪我應該要坐電梯呢?

事實正如你所講,樓主唔係因為自己入唔到LIFT,只係因為佢丈夫入唔到就生氣啫!

而佢丈夫就係佢所講四支健全,無需要撘LIFT既人士,而且由大堂去到月台都係好短時間啫,見少個老公一陣無乜嘢啫!點解要咁在意個老公係咪可以一齊撘到LIFT呢?

亦好讚同其他媽咪所講,小朋友當面話人唔值得讚許,應加以引導,長大後見到乜就講乜會好黑人憎架!到佢上咗小學咁樣會好影嚮佢同朋輩之間既溝通,交唔到朋友!咁樓主係咪仲會好開心呢?

原帖由 小玲太太 於 09-4-4 23:37 發表

你咁樣幫樓主改左, 其他人睇唔出架

你應該寫清楚
原文
"That's right! they don't need to use the lift!"

應該轉成
"That's right! Daddy doesn't need to use the lift!"

其實健全既人唔應該同有需要人士爭L ...

複式洋房

原帖由 小玲太太 於 09-4-4 23:37 發表

你咁樣幫樓主改左, 其他人睇唔出架

你應該寫清楚
原文
"That's right! they don't need to use the lift!"

應該轉成
"That's right! Daddy doesn't need to use the lift!"

其實健全既人唔應該同有需要人士爭L ...

你講得好好,一句中晒,點出係因為有自己人入唔到lift又寸到其他人而暗笑仲感到驕傲,我覺得咁樣比起lift入面的人更selfish,更自我中心。有乜得罪唔好意思,但我睇到呢個post好忍唔住,實在睇唔過眼呢個咁特別的"道理"

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我真係睇完你呢番對話之後..我覺得你同個女一樣咁冇禮貌..你咁ge心態教女真係好擔心你個女大日會係d咩人..因為小朋友呢個時候唔懂錯對..而佢做出d咁不禮貌ge行為你反而感到驕傲..仲偷笑....唉.....你要明白呢個世界個個都要有人尊重...而家只係你老公入唔到者..有咩咁大不了..你唔想佢搭電梯.要一起咁家庭樂.你可以同個女同個老公等下一轉嫁ma..你話你成日沖去搭lif..已經唔係好對..因為1.好容易撞到人2.教壞小朋友..好危險..我都有小朋友..有bb車..都同老公出街..不過我地次次見一家人入唔晒我地都同個女筏下一轉..而我地都從來冇去睇邊個人搭唔搭得..香港人已好大壓力...唔通放工返工搭lif都有感受呢種言論壓力?我只係睇到呢篇野反應出你係一個點樣ge人..唔好只有其他人付出..自己付出都係一種美德..
[quote]原帖由 yennie 於 09-4-3 23:46 發表
"Mummy, where's daddy gone?"
"Daddy's getting on the escalator cos he can't get in the lift."
"Oh..."
"Don't worry darling, daddy can use the escalator but we can't. He'll be fine."
"But these (指住晒lift內嘅人)people don't need the lift. They can get on the escalator."
我己經暗笑緊...
"They are quite selfish."
"...yes thay are! Lift is for people who can't use the escalator."

大宅

因為 daddy 入吾到 lift 而怪責他人, 有什麼值得驕傲呢???? ?-(?-(

自我中心再被嘉許, 終有一日變成自私自利。

公主病既女仔就係覺得人地應份對自己好先, 乜都係自己啱, 好可怕的~

原帖由 mrsright 於 09-4-5 11:12 發表

嘩, 去得咁盡既.

通常公主病既女仔, 係細個驕生慣養, 父母有少少錢但無好好教育, 個女見到物講乜, 家長唔教育佢地, 仲放任小朋友, 於是大左就唔理人感受, 好主觀咁講野, 不懂遷就和體諒.

樓主個女咁細, 未至於咁 ...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 jesscovere 於 09-4-5 11:25 發表
我真係睇完你呢番對話之後..我覺得你同個女一樣咁冇禮貌..你咁ge心態教女真係好擔心你個女大日會係d咩人..因為小朋友呢個時候唔懂錯對..而佢做出d咁不禮貌ge行為你反而感到驕傲..仲偷笑....唉.....你要明白呢個世界 ...

認同,我尋晚來來回回睇呢個topic,更加了解香港而家新一代點解越來越目中無人,點解新一代冇左禮義廉恥呢d行為,唔好因為嫁個外國人滿口英文,思想就要西化,子不教父之過,女不孝母之禍.

件事如果係樓主入左lift而有一家人個老婆同女都入左,但佢老公入唔到,之後個小朋友講呢d說話比樓主聽哂入耳...唔知樓主會點諗?會唔會即刻打返開道門行返出去做返個有手有腳的人,比個位人地老公呢?我諗樓主唔會咁做law,因為樓主唔似識大方law.

大宅

香港人生活壓力大,行步路都快過人, 有時未必係打尖, 係無特登行得慢啲啫, 自己己一揪二<lung>, 都預左要等多轉吾奇.....

好明顯打尖既, 夠 gutsy 可當面斥責佢地, 我會好激賞~

原帖由 janmama 於 09-4-4 21:59 發表
我好多時推住bb車出入lift都無人讓仲打尖

公爵府

其實依d都是少事, 最大的問題同黑人憎的係lift仲有位, 又唔行入d, 一個人霸兩個人個位 , 依D事常常在日常生活發生, 搭MTR入唔到LIFE都可以搭扶手電梯, 但返工返學, 住在低層個d(7/F TO 10/F), 帶住兩個小朋友, 搭又無甘多位, 行樓梯又有難度, 一朝早個D人, 又不知揹住個書包都佔成半個位,:;pppp: 攪到我入親LIFT都要'敦'起個殺人款甘, 依D都'慶'!!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

題外話:成日見到啲外籍(真係外籍多)小朋友都好大個(見過六七歲都有),重坐住部bb車,點解唔比佢哋行?父母攞苦嚟辛?

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我覺得搭life,人人都可以搭,唔需要人讓,大家都排隊就得。我唔覺得四肢健全搭lift有問題,不過打尖果d就唔岩!其實打尖嘅人都抵俾人串,因為呢類人通常都好串,唔用串佢哋可能聽唔明 ....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 玉桂貓 於 09-4-5 11:00 AM 發表
你同你個女都膠上腦

大家咁比車錢者!
人地又唔係無比錢。
點解人地用就係唔得?

超!
點解一定要先比一家大細用!?
比人用係人情,
唔比係道理!

你都識講有手有腳果d可以唔用「車立」啦?
咁你老公同個女係無手無腳定係癱架!?

...

請發表意見同時亦要尊重他人,勿作人身攻擊。
請各位保持和諧討論氣氛。敬請合作!多謝!
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

原帖由 紅紅 於 09-4-5 12:22 發表
我覺得搭life,人人都可以搭,唔需要人讓,大家都排隊就得。我唔覺得四肢健全搭lift有問題,不過打尖果d就唔岩!其實打尖嘅人都抵俾人串,因為呢類人通常都好串,唔用串佢哋可能聽唔明 .... ...

同意呀
天空之城, 快樂之地

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

請呢位網友自重,
要小心用詞,
唔好再作人身攻擊。

原帖由 玉桂貓 於 09-4-5 11:00 發表
你同你個女都膠上腦

大家咁比車錢者!
人地又唔係無比錢。
點解人地用就係唔得?

超!
點解一定要先比一家大細用!?
比人用係人情,
唔比係道理!

你都識講有手有腳果d可以唔用「車立」啦?
咁你老公同個女係無手無腳定係癱架!?

...

禁止訪問

首頁
45678...25

尾頁

跳至