自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

appledai 發表於 18-8-8 09:46
自從用了洗碗機和無線吸塵機,好好多。用了空氣炸鍋之後,做飯都不是太難。不過遲的本地都要加價 ...

有無邊部無線吸塵機介紹?謝

伯爵府

想生BB熱投

如果幫到手5500吾貴
表現平平就算罷啦

侯爵府

Reema 發表於 18-8-8 09:34
我個人...寧願搵本地EE好過.....
外傭全包宴...
本地EE可以...唔需要包食住~~

我都係搵本地EE.... 因為文化相同, 清潔執屋較合我意, 而且請個好嘅姐姐好似要等運到咁, 請著個唔啱心水, 要炒都要賠幾千.... 絕對唔化算....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

外傭質數越來越差,好多都唔值依個價,重要僱主包食包住,水、電、煤佢地又唔會同你慳,請著個偷嘢、玩嘢、比人攪大肚就慘

就算請鐘點 EE 都係睇你好唔好彩,我請個幾個都麻麻地,一個偷嘢、一個時時玩失蹤

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆 Reema 的帖子

我由細女出世請到宜家4個工人,請到怕無個正常噶,現在K1轉全日班,家姐穩本地EE接放學,舒服不知幾多。唔使有個人系你屋企度又偷野、又浪費野、又亂搞野、最慘我有個踵打小朋友。無人覺得香港政府d政策極其不合理又偏幫外傭噶嗎?我現在就系唔請,果d垃圾可以留系距地鄉下度自己用

伯爵府

BK Milk勳章

alice_csy 發表於 18-8-8 10:09
有無邊部無線吸塵機介紹?謝

有錢肯定要買dyson.要平的話可在此爬文。我用taobao貨咋,就不好做推薦了,只要是無線的基本上都會多用。

男爵府

回覆樓主

個人認為如果僱主小朋友仲細又係雙職,冇辦法真係要請姐姐,明白請姐姐唔易。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-8-8 09:54
我姐姐做左十幾年,我加到5xxx,因為佢好幫到手
如果新黎嘅都有5500,叫做得野嘅舊人情何以堪?定係我要俾 ...

Me too

男爵府

appledai 發表於 18-8-8 10:15
有錢肯定要買dyson.要平的話可在此爬文。我用taobao貨咋,就不好做推薦了,只要是無線的基本上都會多用。
...

我又唔覺有錢一定再買大神,我最近都換過吸塵機,本身都想換大神,但6千買部咁貴,可能我個人唔會捨得,加上之前消委會講B字頭比大神唔差,價錢仲一半,所以我最後都買b字頭,用過吸力好好

公爵府

回覆樓主:

5500蚊+食+住=11000 up

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

本地姨姨萬幾咁貴,有小朋友要有人睇住,姐姐就算加到$5500都要請㗎啦

侯爵府

外傭全包宴...

一直用緊本地EE,由8年前初生,朝7晚6,一星期湊五日,EE家湊,由$3500唔包尿片奶粉,到現在湊兩個$8000,只湊上午返學&放學回我家,不經不覺就8年,家務自己做,屋企無外人,仔女多個勁錫佢既姨姨。

公爵府

回覆樓主

我仔好細時請過本地ee, 超唔掂。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

講真...外傭有好有壞~~~

壞既有咩事...番老家之後....
改名....再回來

本地EE.....做完壞事...要付上畢生代價

而且....鐘點都唔錯....

珍珠宮

外傭全包宴...

係我呢區本地姨姨呢個數x2。好多長續姐姐亦係咁上下了,我個姐姐好OK,會繼續請佢。

琥珀宮

外傭全包宴...

自己要返工,想有住家飯食,比我一定係請工人,放工後有自己時間。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

仲想要埋$2500 meal allowance,加埋成8K...
不如齊頭10K一個月啦,到時集體返家鄉打工囉

其實好多做得好嘅姐姐唔止$5500呢個價好耐了

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友大了, 開始可以唔要工人

珍珠宮

twinstar_baby 發表於 18-8-8 10:21
我又唔覺有錢一定再買大神,我最近都換過吸塵機,本身都想換大神,但6千買部咁貴,可能我個人唔會捨得,加 ...

請問b字頭係?

大宅

用了姐姐接近13年, 如果真係加到5千幾, 我未必用了.

小朋友大到高小級, 只要我肯犧牲早起送返學, 其實我唔用姐姐都得.

家務自己做返. 請中點1個星期來1~2日. 起碼唔洗養多個人在家.

但如果我D 小朋友仲細既, 我就冇得揀. 一定用工人. 起碼行開行埋有多對手/腳.

首頁
12345...7

尾頁

跳至