自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咁多不明因素
係我都推
吾使灰
再搵

子爵府

sts8000 發表於 18-8-9 13:31
現職公司,所有嘢一腳踢,做得好唔開心,老細亦愈來愈發癲,工作灰到一個點 (但自己 33 歲,知道生仔唔拖得 ...

你想生仔先走,好明顯呢個新職位呀會比你而家呢份清閑,咁轉黎做嘜

伯爵府

回覆樓主

而家都8月,攞埋B仔先再搵過

複式洋房

sts8000 發表於 18-8-9 13:31
現職公司,所有嘢一腳踢,做得好唔開心,老細亦愈來愈發癲,工作灰到一個點 (但自己 33 歲,知道生仔唔拖得 ...

推得好!唔好過,牌面實輸!

大宅

無問題,留底係岩,辛苦咁耐點解唔拿bonus?
你同返新公司講今年無bonus,咁我下年年頭先黎啦,88啦又係加人工升title

水晶宮

回覆 sts8000 的帖子

咪走住啦!

男爵府

whywhywhywhy 發表於 18-8-9 13:41
你想生仔先走,好明顯呢個新職位呀會比你而家呢份清閑,咁轉黎做嘜

現職其實好忙,新工亦唔覺得可以清閑,而生仔又唔拖得... 我本來諗住take咗新工就延遲一年先生...

男爵府

Kim23456 發表於 18-8-9 13:45
無問題,留底係岩,辛苦咁耐點解唔拿bonus?
你同返新公司講今年無bonus,咁我下年年頭先黎啦,88啦又係加人工升 ...

好多謝你哋支持我.... 一諗起明明有機會離開地獄,而家又要繼續喺地獄入邊.......唉.... 頂硬上..

子爵府

回覆樓主:

照睇新工唔一定比而家好。唔算傻。
加油再搵過

大宅

其實JM你有左未?你計準時間係生完--->拿BONUS之後湊仔咪得............有咩煩?你公司會扣大肚婆bonus / 將大肚婆appraisal寫到0?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

袋咗B仔先,無謂同D錢作對,捱多半年好容易,或者年尾仲多offer呢,加油

公爵府

回覆樓主

新工完全無優點,推得好

珍珠宮

回覆樓主:

新工咁樣, 推都正常

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kim23456 發表於 18-8-9 14:04
其實JM你有左未?你計準時間係生完--->拿BONUS之後湊仔咪得............有咩煩?你公司會扣大肚婆bonus / 將 ...

X2

大宅

4月出bonus既話......推前十個月生仔......出完bonus即走.,同埋大肚期間個個都驚左你........即係應該最快下年6月造人如果算到咁盡......唔算得盡就你幾時生都得

男爵府

Kim23456 發表於 18-8-9 14:04
其實JM你有左未?你計準時間係生完--->拿BONUS之後湊仔咪得............有咩煩?你公司會扣大肚婆bonus / 將 ...

而家未有...因為現職愈做愈地獄,呢半年只係專注搵工冇行動...
而家我推咗份工我諗我就會開始努力造人㗎喇

瑪瑙宮

唔 feel ok 只有推. 新位隨時又話唔需要 CUT , 你重頭痕.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

已經8月喇,b仔要考慮

大宅

sts8000 發表於 18-8-9 14:12
而家未有...因為現職愈做愈地獄,呢半年只係專注搵工冇行動...
而家我推咗份工我諗我就會開始努力造人㗎喇 ...

其實你應該決定生完會轉咩工,你係行內可唔可以接到輕鬆既freelance工作.........或者留左後路原來係做畫圖 / CS支援後勤 / 做NGO ADMIN........因為你無可能咩都交哂比四大長老同工人........你依家搵到既係錢,就應該袋多D,同埋你生完之後開支大左你老公會唔會好吃力如果一個人搵錢????

你應該話比自己聽,呢度走就走硬,係差在幾時走同埋有無需要生完之後轉行/做part time/仲有你既年紀會唔會比僱主歧視......因為小朋友一發燒/有咩問題你就一定係要請假走左去.........反而你又問多個問題你係現職公司既地位係咪老PATPAT可以成日請假無人敢比面色你睇????

首頁

尾頁

跳至