自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

其實爸爸出血性中風(爆血管)已20幾日,初初佢完全無意識,好似訓左覺咁,醫生話佢年紀大,唔建議佢做開腦手術(佢70幾歲),醫生當時問我們,如果有突然既生命危險會唔會幫佢搶救?當時(出事後幾日)見爸爸完全是植物人,所以我們決定不搶救,但現在20幾日了,情況當然都不樂觀,但爸爸會張開眼(不過無神),亦聽到我地講野,會有眼淚,會眨眼,我們應否改變主意呢?我好怕我們決定是錯的,亦不知爸爸現在痛不痛苦,天天都要抽痰,全身都動不到,真的好心up,不知呢度痛無曾有老人家遇上咁情況,應聽從醫生建議,還是改變主意去搶救他好呢?

禁止訪問

子爵府

cinda72. 發表於 18-8-11 00:27
如果當事人張開到眼,不如你比番佢自己決定啦
眨一下眼,yes,2下,no
Anyway都祝福世伯早日康復 :fortuna ...

謝謝您回覆,其實我地都唔知佢係咪真係聽到架,只係比岩岩出事前好點,起碼張開眼,但醫生話佢對光無反應,即是佢雙眼開,但無目的,睇唔到野的,只係我們覺得佢應該聽到的,有時重會比反應眨眼,有時同佢講野有小小淚流出,所以而家情況咁,我們都唔知應唔應改變主意,如出現嚴重情況去搶救佢好,不過你的建議我會同我媽媽講下,thx u

子爵府

回覆樓主

當年我媽也是類似狀況,公立醫院醫生說醫唔好的,係等死,媽也只可以開眼,但吃不到東西,喝不到水,眼睛也好像看不到東西,我們不同意不救她。轉了去私家醫院,醫院sister 也勸說我們要放手,不要再為難媽媽了,因為媽媽很辛苦,最後我們也同意醫院不急救,不施救,不再用藥,幾日後媽就過身了。
希望你也可以釋懷,你父親只是暫別你們,只是去了一個更美好的地方⋯⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

雪梨茶123 發表於 18-8-11 00:23
其實爸爸出血性中風(爆血管)已20幾日,初初佢完全無意識,好似訓左覺咁,醫生話佢年紀大,唔建議佢做開腦 ...

不喜勿插.

首先, 搶唔搶救既結果係冇人知, 記住係冇分對錯, 點都唔好怪責自己.

醫生果陣咁問得, 意味世伯隨時會走. 你地有冇問緊急搶救既後果?

我阿爺響外國, 有緊急搶救, 咪搞到骨折, 吐血, 折磨一大輪至死得. 可能係咁, 我阿爸 (70歲) 決定唔搶救, 我地全家都支持呢個決定, 冇說服佢去接受搶救, 大家都冇想呢個決定係錯, 最後佢靜靜地離世.

我都聽過阿媽果邊d 親戚有搶救, 之後幾年癱左冇意識咁等日子過, 唔知過左幾耐至死.

我知好多人認為人應該要求生, 亦唔捨得家人至決定去救, 甚至有人話(政府)醫生d 建議消極..... 但我覺得一個人可以好c 就係最後福氣, 果陣我都好唔捨得, 但我地放手可以換黎先父舒服d, 減少痛苦日子, 咁我一定揀去放手.

希望世伯安康. 你地都要保重, 好好照顧世伯.

珍珠宮

雪梨茶123 發表於 18-8-11 00:23
其實爸爸出血性中風(爆血管)已20幾日,初初佢完全無意識,好似訓左覺咁,醫生話佢年紀大,唔建議佢做開腦 ...

咁其實留住佢,有無機會好返?

我都有呢個做決定嘅經驗,係我老爺。當時係揀咗唔急救,因為救返條命,但個腦都唔會醫得到。

朋友媽媽係癌症末期,朋友選擇救,急救完之後我見到伯有,心好酸。

子爵府

puzzledmama 發表於 18-8-11 00:53
當年我媽也是類似狀況,公立醫院醫生說醫唔好的,係等死,媽也只可以開眼,但吃不到東西,喝不到水,眼睛也 ...

做呢個決定真係心情好難過,由其是而家,佢重好似聽到我們講野咁,不過真係唔想佢痛苦,謝謝您回覆

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

只係生存又冇咩意思?生活質素咁樣,點都唔會開心吧,想清楚啦,俾你想唔想繼續咁樣生存落去啦,俾佢走唔代表不孝,唔好怪自己

子爵府

回覆樓主

我媽媽在我小時候
已經同我講
日後有乜冬瓜豆腐
不要搶救她

子爵府

bosch 發表於 18-8-11 00:56
不喜勿插.

醫生當時咁問我們,佢都有講後果,佢就話急救黎了之後沒意思,急救了都係咁,同埋折磨一輪,插喉心外壓,會令佢痛苦,可能見佢而家有小小反應比我地,我就想奇蹟了,就想多左,謝謝您

子爵府

回覆樓主

以下係我自己個人覺得,唔一定正確架:

如果係我中風郁唔到,以後唔可以食,去唔到大小便,只係有意識聽到家人講野同貶到眼,咁我寧願死
一來我唔洗咁辛苦;二來家人都唔洗咁辛苦(要探病/醫藥費....)

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

雪梨茶123 發表於 18-8-11 01:04
醫生當時咁問我們,佢都有講後果,佢就話急救黎了之後沒意思,急救了都係咁,同埋折磨一輪,插喉心外壓,會 ...

無論最後決定係點都祝福妳哋

侯爵府

bosch 發表於 18-8-11 00:56
不喜勿插.

認同走得舒服係一種福氣,學識放手都係愛既一種

珍珠宮

回覆樓主

我不懂。 誠心送上祝福,祝福世伯, 您和您的家人。
加油,無愧於心便是了。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆樓主:

醫生話佢已經係植物人?
其實植物人的親屬開頭係好難接受因為你見到病者好似有反應,並不如劇集裏的植物人睡著似的。
我朋友的老爺中風後昏迷,全家無人肯作出讓他離去的決定,終於拖了一年,他身體機能衰竭而死。

子爵府

唔好煩我 發表於 18-8-11 01:00
咁其實留住佢,有無機會好返?

我都有呢個做決定嘅經驗,係我老爺。當時係揀咗唔急救,因為救返條命,但 ...

醫生話急救左都唔會好返,所以應該都繼續決定不搶救

子爵府

littlesister 發表於 18-8-11 01:02
只係生存又冇咩意思?生活質素咁樣,點都唔會開心吧,想清楚啦,俾你想唔想繼續咁樣生存落去啦,俾佢走唔代 ...

明白,謝謝您

子爵府

water_ma 發表於 18-8-11 01:03
我媽媽在我小時候
已經同我講
日後有乜冬瓜豆腐

是的、老人多數咁諗(emoji)

子爵府

艾菲BB 發表於 18-8-11 01:07
以下係我自己個人覺得,唔一定正確架:

如果係我中風郁唔到,以後唔可以食,去唔到大小便,只係有意識聽到 ...

明了,謝謝您

子爵府

回覆樓主

不一一回覆,十分多謝大家祝福同意見

wcpcelia    發表於 18-8-11 16:30

首頁
12345...8

尾頁

跳至