跳至

首頁

尾頁

民房

有冇PR媽媽選擇返香港生?

洋房

最關心BB問題熱投勳章

pc120 發表於 18-8-12 10:23

未做PR 所以打算返香港生

別墅

我囝囝係龍B,當年香港醫院迫爆,好彩自己決定向新加坡生B! 我選擇向私家醫院生,同D朋友傾開發覺新加坡D姑娘真係好nice! 特別係想餵人奶又冇經驗既媽媽,新加坡醫院真係好好多。

民房

maemae1111 發表於 18-8-21 00:41
我囝囝係龍B,當年香港醫院迫爆,好彩自己決定向新加坡生B! 我選擇向私家醫院生,同D朋友傾開發覺新加坡D ...

但係bb喺新加坡出世,香港永久居民應該冇問題,但係如果攞回鄉証呢,另外喺呢到私家應該都貴。有冇人喺呢到嘅政府醫院生?

別墅

pc120 發表於 18-8-21 14:20
但係bb喺新加坡出世,香港永久居民應該冇問題,但係如果攞回鄉証呢,另外喺呢到私家應該都貴。有冇人喺呢 ...

可以經新加坡駐中國領事館申請HKSAR Passport!
回鄉證就等領左HKSAR passport之後,返香港先申請。

民房

maemae1111 發表於 18-8-21 14:24
回鄉證就等領左HKSAR passport之後,返香港先申請。
...

原來都申請到架,但喺度坐月會唔會好辛苦,因為我超級怕熱。到時又唔吹得風。我第一胎,有好多嘢唔識?

別墅

pc120 發表於 18-8-21 14:30
原來都申請到架,但喺度坐月會唔會好辛苦,因為我超級怕熱。到時又唔吹得風。我第一胎,有好多嘢唔識?
...

我自己覺得向呢日坐月都幾舒服,不過我都照開風扇同冷氣囉!之前請過一位馬來西亞Chinese陪月,佢煮D野好好食而且照顧得我地兩母子好好☺️
連我屋企人都話好食,因為佢煮D量好多,我會分比老公食(emoji)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

pc120 發表於 18-8-21 14:20
但係bb喺新加坡出世,香港永久居民應該冇問題,但係如果攞回鄉証呢,另外喺呢到私家應該都貴。有冇人喺呢 ...

bb 出世前你有pr或外國國籍既話, bb 拎唔到香港永久居民身份, 特區護照同回鄉咭.

如果bb 出世果日你冇pr 或外國國籍, 就要睇埋你老公身份.

民房

bosch 發表於 18-9-3 03:45
bb 出世前你有pr或外國國籍既話, bb 拎唔到香港永久居民身份, 特區護照同回鄉咭.

吓,但係我見好多人都話只要其中父母一方係香港永久居民就攞到喎

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

pc120 發表於 18-9-3 23:41
吓,但係我見好多人都話只要其中父母一方係香港永久居民就攞到喎
...

冇咁簡單架... 你去入境署個網睇中國國籍法第5條, 呢條係好決定性既一條條例, bb 要有中國籍後至可以跟據香港法律有香港永久居民身份.

好多人都係網上只講一半背景身份, 或自己只知一半, 又或者乜都唔知聽朋友講.... 可能有 *香港人* 有外國pr 都幫bb 申請到, 但我未聽過呢d 成功例子.

你搵下舊舖或者隔離媽媽會d post, 間中有人問.

e.g.

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21439754&extra=page%3D2&page=1

複式洋房

maemae1111 發表於 18-8-21 14:24
...

如果bb係新加坡國籍一定攞唔到特區護照。如果你未改國籍,仲係PR, 而想bb有香港永久居民身份,你生完之後盡快帶BB返香港申請。

別墅

請問你地最後有無返香港生?

民房

kaychow1129 發表於 19-10-13 15:50
請問你地最後有無返香港生?

冇呀,最後都係新加坡生咗

洋房

回覆 pc120 的帖子

請問最後BB順利拿到香港Passport和新加坡Passport嗎?BB的香港Passport必需在香港申領嗎?新加坡的中國領事館可以申領嗎?

洋房

pc120 發表於 19-10-14 07:23
冇呀,最後都係新加坡生咗

請問最後BB順利拿到香港Passport和新加坡Passport嗎?BB的香港Passport必需在香港申領嗎?新加坡的中國領事館可以申領嗎?

洋房

maemae1111 發表於 18-8-21 14:36
我自己覺得向呢日坐月都幾舒服,不過我都照開風扇同冷氣囉!之前請過一位馬來西亞Chinese陪月,佢煮D野好 ...

請問你在新加坡 選了 哪位 婦科醫生 同 哪間 醫院?
順產或是開刀?能分享一下經歷和感受嗎?

新加坡陪月也可以推介嗎?

剛發現有了7周,第一胎,先生是新加坡人,有想在新加坡生,但自己才剛開始申請LongStay,正在找婦科醫生和醫院,想知道有在新加坡生過的媽媽經歷感覺如何同推介。

民房

chinsbaby 發表於 20-2-10 16:20
回覆 pc120 的帖子

請問最後BB順利拿到香港Passport和新加坡Passport嗎?BB的香港Passport必需在香港申領 ...

Bb 攞咗新加坡passport 但攞唔到香港passport, 入境處話因爲我已入籍(PR)所以唔批

洋房

pc120 發表於 20-2-10 16:44
Bb 攞咗新加坡passport 但攞唔到香港passport, 入境處話因爲我已入籍(PR)所以唔批
...

還不是Citizen, PR 也算入籍!? PR不是有年限,也沒有新加坡passport... 因為我也正打算申請PR啊(emoji) 正在申請Long stay先,如會形響到BB拿passport, 我就等出世後先去申請PR了(emoji)

也想問下最後你選了哪家醫院 同 哪位醫生?
可以分享下經歷和感受嗎?

聽說沒有citizen情況下私院同公院價錢都差不多的。KK雖然公院好似好專業,Mt E 又好似好好。

首頁

尾頁

跳至