自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180813/20475174

好欣賞這兩位同學不隨波逐流 !

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實......廣東話=上海話=潮州話=福建話.........

這都是地方語言,即係鄉下話?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

利申: 無睇內容

宣揚廣東話沒有問題, 非常好....但唔好一邊學英文, 但又話要抵制學普通話之類, 我會覺得有點假~~

珍珠宮

回覆樓主:

點解樓上兩位可以將一件咁勵志有夢想嘅野,都挑骨挑成咁

小師妹    發表於 18-8-13 09:35

珍珠宮

回覆樓主:

其實總之跟返父母講既話咪得囉
有咁複雜?

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

這段來自廣州羊城網的短片,用9分鐘簡潔明快地, 說明廣東話有幾重要。而廣州年輕一代創立平台, 走在前綫捍衛自己文化,很值得欣賞。

睇過“舌尖上的中國”慨老友,相信經已搞清楚喇!原來廣東人並唔係乜都擺落口,而系唔正慨嘢都唔擺落口吖之但系,我哋唔單止要搞清楚我哋把口食慨粵菜系點樣一回事,仲要將我哋世世代代把口講住慨粵語起根起底!

https://youtu.be/JRCKE8JmJXM

http://www.gznf.net/story/4023.html

特別推介:番鬼佬教廣東話甘師傅

https://youtu.be/Jd9ZYPAQBNs

#冇廣東話嘅香港,唔係香港

男爵府

小師妹 發表於 18-8-13 09:07
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180813/20475174

好欣賞這兩位同學不隨波逐流 ! : ...

好事,我都鍾意廣東話,但係學多幾種語言都無壞吧,我地係中國香港,跟住時代潮流,都應該要識國語吧。根本兩者無衝突。正如潮汕人,識得自己地方語言,由細講到大,但都唔阻礙佢地識得講煲冬瓜吧。
做人,5好難为自己

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-8-13 09:21
點解樓上兩位可以將一件咁勵志有夢想嘅野,都挑骨挑成咁
AGREE, 難得有高材生讀文史哲,
不如以後大學將文學院執左佢啦

男爵府

回覆樓主

公爵府

親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 18-8-13 09:14
其實......廣東話=上海話=潮州話=福建話.........

這都是地方語言,即係鄉下話?

講東話咪大家響香港常用嘅語言囉,純正嗰D唔係譚仔呀姐講嗰D,使咁複雜?!

如果一個人講潮州話,你唔會當佢講廣東話呀?

珍珠宮

華華子 發表於 18-8-13 09:18
利申: 無睇內容

宣揚廣東話沒有問題, 非常好....但唔好一邊學英文, 但又話要抵制學普通話之類, 我會覺得有 ...

英語是一種獨立的完整文字加語言。

普通話只係溝通語,同中文無關係!

普遍話標準只係1955年制定。以前幾千年中文唔使出口架?

荒謬無知,又想硬霸竊功,咪係令人反感之源。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆樓主:

宜家好多人講廣東話都唔正,成口懶音又夾雜好多英文單字,好讚成教啲人講番正啲廣東話,有時聽到啲男人講野有懶音,真係毛管都豎起

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

brindlewin 發表於 18-8-13 09:44
英語是一種獨立的完整文字加語言。

普通話只係溝通語,同中文無關係!

你話普通話跟中文無關, 甘即係廣東話都同中文無關啦,

唉, 你的荒謬無知果然係令人反感

珍珠宮

華華子 發表於 18-8-13 09:49
你話普通話跟中文無關, 甘即係廣東話都同中文無關啦,

唉, 你的荒謬無知果然係令人反感

仲荒謬,過去幾千年,廣東人唔識你嘅“寶貨普通話”,就一直唔識中文?

北方土佬愛說“南蠻子”,但嶺南出更多文人墨士確是事實。

唔該你多了解中文,少做政棍子。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

侯爵府

brindlewin 發表於 18-8-13 09:57
仲荒謬,過去幾千年,廣東人唔識你嘅“寶貨普通話”,就一直唔識中文?

北方土佬愛說“南蠻子” ...

甲骨文, 象形文字夠有"幾千年", 唔見你寫?

唔該你了解一下中文, 唔好做漢奸

珍珠宮

nanaaixi 發表於 18-8-13 09:33
好事,我都鍾意廣東話,但係學多幾種語言都無壞吧,我地係中國香港,跟住時代潮流,都應該要識國語吧。根 ...

其實冇人阻佢地學普通話,如果母語係普通話,咪用普通話學中文咯。
但認為普通話=中文,咪基本上對中文及中國歷史都無知咯,佢地係外國人咁講就好合理架!

珍珠宮

華華子 發表於 18-8-13 10:03
甲骨文, 象形文字夠有"幾千年", 唔見你寫?

唔該你了解一下中文, 唔好做漢奸 : ...

你嘅邏輯係甲骨文要普通話讀呀
你的漢人祖宗都被你出賣了

侯爵府

brindlewin 發表於 18-8-13 10:07
你嘅邏輯係甲骨文要普通話讀呀 ...

哈哈, 因為你嘅邏輯, 所以我地唔可以讀/學普通話呀?

你的的漢人祖宗都被你這個漢奸出賣了

首頁

尾頁

跳至