跳至

首頁

尾頁

男爵府

係呀~ 個個出面都有補習,
問有d 家長, 仲講大話話咩都無學無補架,
鬼咁自私, 不過我都明既, 大家坐埋一條船,
你好即係佢吾好, 所以我都吾會同呢類mami 交心...

咁點解吾同曉晴補下既?

原帖由 carollam310 於 10-7-3 10:43 發表

要keep住次次都甘叻真係好難架...尤其是呈分試..
有D平時好普通既同學會突然大進步架..
如果你唔進步..原地踏步的話..其實即係退步..
後面好多人追上黎架...
所以呈分試要比平時加倍努力...
而家好多同學都係0係出 ...

男爵府

你咪話你個女無腦, 我個仔咪又係:;pppp:
見佢有時真係好嘔血...
因為佢成日做野都吾用腦,
老師, 教練, 我老公都係成日咁講架
真係吾知佢幾時先大個仔吾洗我操心啦~

好以今日咁鬼成熱, 真係熱到顛左, 仲要m 到....
仲要晨早7點幾同佢去馬鞍山泳池比賽,
不知流左幾多汗, 我同佢講你要對媽媽, 教練, 自己都要有交代, 吾好要我白走一趟, 一定要有進步....
講就咁講, 佢又係擺出愛理不理既態度咁至黑人憎

正一皇帝吾急, 太監急

原帖由 carollam310 於 10-7-3 10:51 發表

阿女話...中文同英文係無得溫書架...
只係默下生字..串下生字甘架咋....
最多做下練習...書溫黎都無用...
老師一定唔會照書出既....

佢成日都係甘同我講架

我都覺得小學階段女仔係叻D架...
我女學校 ...

男爵府

你講得岩呀~ 呢2年我都覺得自己老左好多,
白頭髮都多左好多, 亞仔未讀書之前我一條都無架,
自從佢上左小學之後就多左好多啦

我又係果d 放吾低, 樣樣都要親力親為既mama,
所以真係吾岩生多件,
如果有多件我都吾知點算,
不過我身邊既fd 話,
如果有2個你就會樣樣事都睇得開架啦~
我仔成日都話要生妹妹, 比佢激死!!!!

不過今年(3年級)都有d 野放左手架啦,
佢今年係自己返學, 放學,
另外近既學野都係佢自己去,
所以我都叫做輕鬆左少少:)

原帖由 carollam310 於 10-7-5 08:37 發表

自己跟..自已教真係好勞氣..
樣樣都要為佢地操心...
又睇唔開...又放唔低...唔忍心睇佢考第尾...
搞到佢讀幾多...我就讀幾多...一齊溫一齊背...
佢考試就大覺訓..我就緊張到失眠...
近呢兩年...我覺得自己老左好多 ...

男爵府

carol...

今日結果點呀? 你地係咪去左慶祝呀?
我岩岩返屋企咋,
下午係銅鑼灣補習後,
老公就帶左我地去跑馬地同埋佢d fd 一起踼波,
我就好鬼悶咁坐係度睇住佢地....
好彩果度好大風, 一d 都吾熱...
不過晏晝就十分熱 & 曬啦~

男爵府

哈哈 咁就好啦~
你而家可以計劃下去旅行既野啦~
不過你係咪未知幾時要攪中學d 野架..
如果知晒schedule 就可以諗下去邊玩lu..

個人就like 基督教多d, 咁你女而家小學有無宗教架??

不過講開又講, 人地又係remind 我個仔讀男校會點點點...但我又無咩所謂,
係而家呢間學係一班30幾人都係得5至7個女仔,
所以同讀男校係無分別既...
因為如果要拍拖既話, 男女校都會拍,
呢d 就要佢自己識諗架

我仔一早就已經好抗拒果d 學生著校服係街拖拖攬攬,
所以e 方面我吾太擔心,
但係佢由2年級開始已經成日聽佢講邊個鍾意邊個,
我知呢d 係好少數既同學仔啫
同埋我仔知道男仔係要讀多d 書,
吾係會餓死老婆同d 仔女架...

原帖由 carollam310 於 10-7-7 10:14 發表
我地都唔興慶祝既

派位結果係佢兩父女最滿意既...
我就有D失望..因為唔係自行考果間囉...
自行果陣..我老公巳經話一定要揀女校..
仲要係屋企附近果間聖保祿...
都唔知佢聽邊個講..話天主教既修女學校好..
...

男爵府

呢2晚睇波攪到差吾多天光先訓,
今日亞仔都訓到1點幾先起身,
吾係要學琴佢都吾起身呀~

今年暑假我應該吾會去旅行,
本身8月尾可以去, 點知又要去新生會...
不過新學校既test 同exam 都係係所有holiday 前攪掂,
所以等出年亞仔適應左新學校先去玩啦~

仲有要focus 英文, swim
我怕亞仔去到新學校會跟吾上, 特別係英文,
其他科目反而吾擔心.....因為我地P3已經讀左,
同埋新學校一開學9月就水運會,
10月就學界比賽, 所以暑假要努力d...
希望吾好令校長失望

原帖由 carollam310 於 10-7-8 11:15 發表
一陣去學校註冊就會知幾時上Bridging Course..
定左日子之後就知可唔可以去旅行...
阿女今次想同D表妹去....但我兩個妹又未決定去唔去...
阿女覺得得我地兩母女..好悶喎.....所以今次順下佢意啦..
我自己就唔鍾意成 ...

男爵府

呢排所有既course 開始晒, 所以非常之忙,
因為如果朝早練水, 下午就補英文(grammar,oral), 中文
你就好啦可以去玩....
我9月去新學校, 所以而家樣樣都要幫佢執下,
不過st. paul 果邊所有既exam 都係係假期前攪掂,
所以適應左新環境去到新學校之後,
所有既假期都可以盡情咁玩架....

返學時, 亞仔係一星期練4日水, 每日練2hrs,
另加體能訓練(sit up, skipping, 跳樓梯......)
而家summer 就星期練6日水,
所以勁困身架.....

原帖由 carollam310 於 10-7-12 21:11 發表
去到新學校一定要一段時間適應的...
我都希望阿女上到中學樣樣都順順利利..比心機讀書...
中學真係有銜接課程..7月尾同8月尾都要返學..

係得8月頭至中得閒咋..所以今日book好哂機票...
我地三姊妹帶4個女去泰國玩返 ...

首頁

尾頁

跳至