懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好多準媽媽話臨生前(過左31wk後)要食以下野

西瓜
白蓮鬚
腐竹雞蛋糖水
芝麻糊

其實真係有無幫忙呢?

重有其他野要食呢幫忙呢?

Thanks!

大宅

我上胎臨生之前2個月....奶奶叫我食龜0膏去胎毒...我3-4日食 一次....聽人講白蓮鬚有用...但奶奶話未煲過...反而白花膠有用...會易生d....佢差不多5-7日就煲一次..
我3點幾穿水...7點零就生左...真正陣痛都係個零2個鐘...你話係咪有用就真係唔知....但今胎都會咁食...haha..."零可信其有ma..."

複式洋房

花膠係咪好長胎? 你bb重磅嗎?

等我都試下食龜o膏先....我已經34k啦

我think應該係時候要食啦

thanks!

大宅

原帖由 karmen99 於 09-4-5 11:42 PM 發表
花膠係咪好長胎? 你bb重磅嗎?

等我都試下食龜o膏先....我已經34k啦

我think應該係時候要食啦

thanks!

奶奶話唔係普通花膠...叫""白花膠""
其實我陀初期佢都keep住煲花膠湯比我飲...ar b出世唔算重,佢38week 出世,順產6.9磅...但依家重得好好...9個半月22磅....生個陣又確實好順暢wor...haha...希望你ar b都聽聽話話..唔駛你痛咁耐啦~~

大宅

阿姨話吃西芹!她三胎都好快!

伯爵府

我生之前亞媽都有煲白連 so我飲, 我唔知係咪因為咁, 但我生得都好快架.

大宅

Chanwendy,

你係第幾週開始飲白蓮鬚? 每星期可以飲多少次?

原帖由 chanwendy 於 09-4-6 10:46 發表
我生之前亞媽都有煲白連 so我飲, 我唔知係咪因為咁, 但我生得都好快架.

大宅

請問白蓮鬚點煲架...?

伯爵府

原帖由 ping16 於 09-4-6 13:11 發表
Chanwendy,

你係第幾週開始飲白蓮鬚? 每星期可以飲多少次?

我都唔太記得, 不過好似係七八個月開始飲, 我記得我前後都係飲咗四五次架咋.

大宅

記得以前明珠台睇過生仔記錄片呢
外國d mami 會做一個動作可以生得好順暢~ 就係搵個高身櫃之類的用雙手i 住~
堯起個pat~ c6 就輕輕拍打尾龍骨個位~
哈哈...有冇人有印象?

洋房

食腐竹"白果"雞蛋糖水, 白果去胎毒好好架, 雞蛋長胎, BB皮膚白白滑滑! 西瓜都ok, 我8,9個月開始食, 同埋成日散步同上落樓梯/斜路 (唔係行好焗後樓梯果D), 係公園 (空氣好果d), 慢慢好relax咁行; 累就停低; 生得好快, 我半個鐘都唔洗就生左! 阿b又好白淨, 可能係我成日飲鮮奶同豆漿的幫助! 唔洗成日食花膠果d咁貴嘅野 (俾人吸晒d錢), 其實好多天然食物都ok!
我坐月都補得好好, 身體好過以前, 生完之後連之前好煩嘅皮膚敏感都好埋, d皮膚仲靚過未生果時, 所以人地話女人要襯生完補身係真係啱架! 所以我真係好多謝阿b, 錫到佢燶!
我補身果d野都唔係用好貴果d野咋!

大宅

Chanwendy,

多謝妳的回覆.

Babyiscute,

實在令我好羨慕唔駛半個鐘就生咗, 皮膚又靚咗咁妳是否生女呀? 妳坐月時都補得好好咁妳又食咗什麼可不可以分享吓?:)

大宅

好媽媽勳章

原帖由 babyiscute 於 09-4-6 22:43 發表
食腐竹"白果"雞蛋糖水, 白果去胎毒好好架, 雞蛋長胎, BB皮膚白白滑滑! 西瓜都ok, 我8,9個月開始食, 同埋成日散步同上落樓梯/斜路 (唔係行好焗後樓梯果D), 係公園 (空氣好果d), 慢慢好relax咁行; 累就停低; 生得好快, ...

你係每個星期食一次去胎毒既野定點架?
仲有想問下你坐月大多數食咩補身呢?

洋房

我其實臨生前果一兩個月飲左十次八次咁大把, 可能一星期2次左右! 西瓜, 香蕉, 燈, 萍果...生果食多d, 豆漿飲多d!

我之前皮膚敏感好似D M咁, 每月一次, last成個禮拜, 好慘! 生完之後, 真係冇左, 而且d friends都話我面色紅潤左, 我c6都話係 (其實我自己最清楚

我弟婦下個月生, 我應承將我食果d野寫俾佢, 到時俾埋你地! 你地幾時生? 唔係貴野來架, 不過係傳統專業坐月食嘅野, 如果喂人奶又唔同架, 唔可以食salt架!

原帖由 FunnyBean 於 09-4-8 14:03 發表

你係每個星期食一次去胎毒既野定點架?
仲有想問下你坐月大多數食咩補身呢?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 babyiscute 於 09-4-9 00:31 發表
我其實臨生前果一兩個月飲左十次八次咁大把, 可能一星期2次左右! 西瓜, 香蕉, 燈, 萍果...生果食多d, 豆漿飲多d!

我之前皮膚敏感好似D M咁, 每月一次, last成個禮拜, 好慘! 生完之後, 真係冇左, 而且d friends都話 ...

可唔可以比埋我呀~
因我上一胎補得唔好..
呢胎想補番好o的...
我7月頭生...仲有o的時間可以準備..

謝謝你!

別墅

我都好想要呀
我6月生, 諗住餵人奶
Thanks ahead

大宅

babyiscute,

我下個月頭生,都係要自己坐月嘞...都想要您的資訊呀!thanks~

大宅

can send information to me ma?
thanks thanks

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

以上你提及果D我都食齊, 不過BB遲左10日要催生先出世, 仲生左10幾個鐘, 我諗食物對我冇咩幫助, 唯一BB出世皮膚係好靚, 唔知有冇關係

首頁

尾頁

跳至