母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我路過, 但係支持你地繼續餵人奶
BB又開心又健康, 你地又有滿足感
餵到幾多咪幾多囉
老公支持都好緊要~

大宅

我女女食左一年人奶, 因為有左今胎好無奈地收曬奶, 今胎我希望可以餵到自然斷奶. 我認我餵人奶餵到走火入魔0架, 哈哈, 我女女身體一直好好, 有病都好快好, 明顯比一樣大但食奶粉大既表哥仔健康,抗箘能力更高. 我女女現在歲半只病過兩次.
我老公都好支持我, 因為成績有目共睹.
幾多辛酸誤解都唔緊要, bb 一世健康, 幾辛苦都值.
做得人奶媽咪, 就一定有番0甘上下既堅持, 執著. 大家努力呀!!!!!

大宅

我都走火入魔la, 但我好enjoy.
我都未唸住停ar

公爵府

原帖由 iammimi 於 09-4-6 01:33 發表
阿囝就黎一歲啦! 但係...我係在職媽媽, 阿仔係全人奶, 平時係公司上,下午各泵一次, 有陣時坐係廁所半個鐘, 都係得2,3安, 真係有D氣餒, 都係本住都叫仲有2,3安就繼續泵. 星期日同阿囝預祝生日, 個個都話仲食人奶? 無 ...

我細仔1.5歲時返健康院, 姑娘第一句就問我bb 食人奶食到幾時, 現在食緊咩奶粉, 我說, 他還在食人奶, 姑娘都好意外.

其實只要你支持到又開心, bb 又健康, 餵到幾時都冇問題. 相反, 如果你覺得好辛苦, 那麼就要唸下不餵了.

我大仔食到2.9歲, 我細仔現在2歲都在吃.

禁止訪問

男爵府

母乳同奶粉點會"分別不大"???
母乳的好處,點會係六個月時就突然變得同奶粉"分別不大"?
單講當中的抗體,奶粉就一定無。六個月後繼續餵母乳,可以俾bb多d抗體,協助bb的免疫系統繼續建立。
母乳中成份較容易被bb消化。呢點點解會六個月"分別不大"?
呢道有好詳細的資料,你可以望下:http://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/sustained.html

另外,請留意,我在上一個帖亦講過,媽媽的身體健康好重要。如果有病,不能唔聽醫生指示就咁停藥,始終身體唔好,又點能照顧bb呢?
所以,我亦請樓主再看多一個醫生,拿second opinion,問下醫生有無其他藥係bf compatible。

其實我自己亦是因為健康問題要停餵,而我當時亦試過唔同的藥(可bf的藥),但效果不佳,最終忍心同仔仔戒奶。
心裏面係有不捨,但知道自己是做正確的決定。

原帖由 mocha 於 09-4-8 11:12 發表
"你呢個醫生講話六個月後人奶等同奶粉,就呢一句,就已經證明你個醫生對人奶一d認識都無"

我想問你憑什麼資料話呢個醫生對人奶一d認識都無?可否send d資料比我睇吓.我都好想研究吓.

我睇過幾本書同一d大學研究.都係話 ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你都識講,d書係話bb發展分別不大,唔係話6個月後人奶同奶粉分別不大﹗

我一時三刻無時間找報告,以前有睇過既大概如下

4個月開始既人奶已經係mature milk,成份已經唔會點變,唔埋係6個月定6歲,都係mature milk,所以唔會因為人奶到咗6個月/1歲/2歲就無營養

70年代既報告,真係有講過人奶到3-4個月就唔可以提供bb足夠既熱量,但80年代已經更正,原來係d專家們(包括奶粉專家們)高估咗bb所需要既energy.90年代至今,並再無權威性既修定

好多報告講緊6個月之後,bb唔可以單靠人奶去攝取足夠熱量、養份同水份,要開始引入其他食物,但往往被人誤解成6個月後人奶無營養

人奶既乳精蛋白:酪蛋白 比較高,同牛奶/奶粉差別好大,乳精蛋白容易被人體吸收及使用,酪蛋白難吸收及容易引致敏感,及影響鈣既吸收。

人奶既乳糖高,有助吸收鈣質。

bb6個月之後可以開始自行製造抗體,但唔代表唔需要人奶中既抗體,特別係媽媽生病時

bb 6個月之後,好多發展都同食奶以外既因素掛鉤,而且全人奶既小朋友既家庭又有其他bias,令到研究6個月以上人奶/奶粉對bb發展困難咗

講住咁多先,要繼續返工,大部份資料係世衛reports。

原帖由 mocha 於 09-4-8 11:12 發表
"你呢個醫生講話六個月後人奶等同奶粉,就呢一句,就已經證明你個醫生對人奶一d認識都無"

我想問你憑什麼資料話呢個醫生對人奶一d認識都無?可否send d資料比我睇吓.我都好想研究吓.

我睇過幾本書同一d大學研究.都係話六個月後人奶b同奶粉b發展分別不大.
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

洋房

各位有心的媽咪唔洗太擔心我的健康,我冇停葯,只係冇轉隻新葯je,仲用緊舊葯. 並冇復發. 我d哮喘葯係吸入氣管,並唔係食落肚. 我都有另外問過我的家庭醫生,佢話點解新葯唔餵得奶主要係因為太新,醫學界不能肯定一定對bb無影響,所以先叫我唔好餵.而舊葯已用咗幾十年,經驗得知對bb冇害. 不過家庭醫生認為即使係新葯,對bb影響的機會亦十分十分微,因為唔係直接食落肚吸收入血液,所以如果bb開始吃固體食物而每日只飲二三次人奶,應該可以試試新葯.

另外,個叫我停餵奶的政府哮喘科醫生都有解釋,人奶於頭六個月的重要性在於有抗體,bb六個月後的免疫系統開始成熟, 可以自已製造抗體,所以母乳同奶粉的作用對bb來說分別不大(並非指兩者的成份分別不大).當然,身為男人,個醫生唔明白餵人奶對母嬰心理上的作用,我又費事同佢argue, 早d攞埋葯返屋企揍仔好過.

其實,我冇怪政府哮喘科醫生,佢負責醫我d哮喘,又唔係我個仔的兒科醫生,佢一來想我好,二來醫好咗我咪可以close file,留返個位比第二個有需要的病人早d排到期. 佢的意見又並非無道理,只係表達方法偏激d而令我有點難受,所以先上來bk呻吓je.

原帖由 yanlongma 於 09-4-8 12:51 發表
母乳同奶粉點會"分別不大"???
母乳的好處,點會係六個月時就突然變得同奶粉"分別不大"?
單講當中的抗體,奶粉就一定無。六個月後繼續餵母乳,可以俾bb多d抗體,協助bb的免疫系統繼續建立。
母乳中成份較容易被bb消化。呢點點解會 ...

禁止訪問

複式洋房

回覆 # 的文章

我bb而家4個月, 我都係全人奶及要返工, 我都想比人奶到bb自然斷奶。我諗我都有d走火入魔, 因有次我發燒到38.9度都要半夜起身喂奶,但係我又好滿足喂奶時同bb既時間,希望大家都可以堅持啦!

民房

我係個失敗既例子,只係餵左20日,當時每餐只係泵到3安奶,又餵到流血痛到喊出黎,家人(由其是老公)朋友見咁樣都大力反對我餵人奶,認為我太瘦都唔會有咩營養,我有阿B時都係得90磅,生佢果陣都係120磅,我只係知餵人奶比到抗體佢,同埋可以令佢無咁容易有敏感症,因為我自己係有鼻同皮膚敏感既....到宜家bb 15個月大喇,我都有份內疚感,點解自己做唔到,佢遺傳晒我d敏感症...
如果唔想後悔,就要堅持到底喇,加油呀,支持妳呀,人奶餵BB萬歲

洋房

千祈唔好怪自己,我三個仔都全人奶,頭兩個餵到15個月同24個月,細仔暫時9個月.三個仔當中細嗰兩個中咗濕疹,仲要係幾嚴重嗰隻,中間嗰個加埋哮喘.中西醫都話有冇遺傳過敏症係睇彩數,depends on 受孕時係咪執到支好籌.

當然,餵人奶係減輕病情的一個方法,但絶對唔代表可以醫好過敏症. 個個媽咪的條件唔同,唔需要比較餵人奶的時間長短而斷言邊個媽咪做得好d, 我相信每個媽咪都咁愛自己的bb, 而bb係知道ga!

原帖由 安琪兒BB 於 09-4-8 22:30 發表
我係個失敗既例子,只係餵左20日,當時每餐只係泵到3安奶,又餵到流血痛到喊出黎,家人(由其是老公)朋友見咁樣都大力反對我餵人奶,認為我太瘦都唔會有咩營養,我有阿B時都係得90磅,生佢果陣都係120磅,我只係知餵人奶比到 ...

大宅

真係泵無可泵,返工只得返安半,埋身餵時邊餵邊泵都係得2安,阿仔只好飲奶粉...

真係好唔捨得,雖然早,晚都仲可以埋身,但係要阿仔飲奶粉,唔知點解好內疚,真係無用...

想請教大家,如果返工只餵早晚,咁假期日頭又餵唔餵得呢?又會唔會無奶呢? 真係好唔開心

子爵府

原帖由 BoBo0903 於 09-4-8 20:13 發表
我bb而家4個月, 我都係全人奶及要返工, 我都想比人奶到bb自然斷奶。我諗我都有d走火入魔, 因有次我發燒到38.9度都要半夜起身喂奶,但係我又好滿足喂奶時同bb既時間,希望大家都可以堅持啦! ...

嘩...我同你一樣燒到40度燒o左4日,仲要pump到出血,我都無理keep住係咁pump......我老公直頭覺得我入晒魔

別墅

餵奶的媽媽, 有時要投入到如'走火入魔', 否則很難堅持, 因為我們要克服的困難實在不少, 身邊雜音又多.

好得這裡的媽媽都互相教授秘笈, 幫助有需要的走出迷宮, 慢慢就可以享受到餵奶的樂趣, 有如步入仙境.

原帖由 mini_cc 於 09-4-24 15:05 發表

嘩...我同你一樣燒到40度燒o左4日,仲要pump到出血,我都無理keep住係咁pump......我老公直頭覺得我入晒魔
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

原帖由 happyship 於 09-4-6 15:39 發表
好羨慕大家可以餵到咁耐。我兩周後便返工, BB三個月, 我好擔心佢好快就無人奶吃, 因為我份工好忙, 我怕到時泵唔出奶。而且我份工間中要出差7-8日, 我無信心可以有咁多日的儲備, 現在只有12包(都係半夜起身泵, BB半夜 ...

我仔仔7個月la,都係3餐人奶,2至3餐奶粉。我返工有時好忙好忙,忙到有次試過泵得50ml,不過我都堅持餵到宜家,星期六日多d埋身餵就會多返d奶,希望仔仔食多d人奶la,我同其他奶媽一樣,好多人都叫我唔好餵,怕我辛苦,不過我都冇理,想bb食多d,埋身餵o個種感覺,斷奶後點都搵唔返。
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

大宅

原帖由 mini_cc 於 09-4-24 15:05 發表

haha我又係pump到出血,出血就塗羊脂膏,隔一段時間又再pump過。

大宅

原帖由 iammimi 於 09-4-23 23:38 發表
真係泵無可泵,返工只得返安半,埋身餵時邊餵邊泵都係得2安,阿仔只好飲奶粉...

真係好唔捨得,雖然早,晚都仲可以埋身,但係要阿仔飲奶粉,唔知點解好內疚,真係無用...

想請教大家,如果返工只餵早晚, ...

唔好咁緊張,我都係好似你咁,星期六 日多d埋身餵就ok,唔好內疚,因為你已經比o左最好既o野bb。

大宅

咁係咪即係返工早晚埋身,假期日頭照餵都得?

男爵府

畀面勳章

那時我的屋企人都覺得佢應該早d介人奶, 但係我覺得我應該盡我能力俾最好的野佢, 我媽咪奶奶講話覺得我應該介人奶時, 我仲好衰咁諗: 因為你無試過那份喜悅啫...
我都堅持到十個月, 真係無乜奶亞b又開始咬我, 我先難捨難離咁唔俾佢食

只不過係俾最天然, 最好的奶佢食, 有乜問題喎??加油呀!!我最支持人奶媽!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊