論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家小心呢位履歷好嘅印姐

年龄41 歲,响本地,順x 村,同1僱主做左8年,湊大1個nb男,流利廣東話,可煮中國菜,溝通完全無問題。因宗教要包頭。因為無人照顧佢自己個仔,所以2年前回印尼。

而家仔細大個,大仔又唔洗佢理,呢位印姐無丈夫,所以番黎香港打工。

以為自己終於遇上好人,呢个係第7个,點知……

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 21:17
大家小心呢位履歷好嘅印姐

年龄41 歲,响本地,順x 村,同1僱主做左8年,湊大1個nb男,流利廣東話,可煮中 ...

佢13/7 到我度,今日17/8,
當中仲要扣埋我有11日不在港,佢放假嘅星期日(佢1到埗,未夠7日,我已經比佢放假),佢實際响我眼見到嘅工作日,聊聊可數。

我家2大1少,小朋友升小二。簡單家庭。屋企面積約500呎,工人有獨立房間。

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 21:18
佢13/7 到我度,今日17/8,
當中仲要扣埋我有11日不在港,佢放假嘅星期日(佢1到埗,未夠7日,我已經比佢放 ...

佢善忘,所以好多簡單野,都要我地提,如:出入閂廚房門、冲完涼要閂炉、我以為好easy。但對於佢,佢就成日講唔記得,對唔住,常常掛口邊。
寫張表(只係有關洗手間換毛巾)比佢,提佢做完要 tick,我只係想解決問題,佢,即時黑面。

佢聽力可能真係因為聽力有問題,叫佢,佢會聽唔到……大聲同佢講野,佢會話我地鬧佢,佢仲會好驚。
我先生番屋企,因為大門反鎖,佢唯有大力拍門,㩒門鐘,佢都聽唔到(我屋企好細),我自己去開門,經過佢房,見佢瞓响床,手執電話……亦無落床意圖。係我叫佢出房
佢又話聽唔到,唔好意思。
我兩公婆真係咁輕盈

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 21:21

佢善忘,所以好多簡單野,都要我地提,如:出入閂廚房門、冲 ...

今日,我厠所,見到厠板有1滴淺黃液體,叫佢抹下,佢今次有應我,但係,攞地拖入厠所……我即時阻止,叫佢望清楚,其實,佢係最尾用厠所嘅人

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 22:23
今日,我厠所,見到厠板有1滴淺黃液體,叫佢抹下,佢今次有應我,但係,攞地拖入厠所……我即時阻止,叫佢 ...

今朝由唔知幾点開始,起碼8:45am之前, 因我8:45至起身,佢已經開始 熨衫,
我10:50湊仔出去學野,到我11:35番到屋企,仲熨緊,到12點幾至完。一直唔知我屋企原來咁多野熨 。熨完終於識問我,要唔要買餸,我話唔駛。佢就去左露台,我叫過佢1次煲水、換紙巾之外,佢就無再出黎,响露台講電話、玩手指……直到2點幾3點。

大家可能覺得,我應該叫佢出黎,其實,我都唔想見到佢 。

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 22:33
今朝由唔知幾点開始,起碼8:45am之前, 因我8:45至起身,佢已經開始 熨衫,
我10:50湊仔出去學野,到我11:3 ...

passport 一直响佢自己度,2日前出糧比佢果陣,醒起要映底passport, ID card, 日後備用,所以叫佢攞呢 d 文件出黎。之後原來passport 夾埋左响個 file,佢無攞番。

問題黎喇,琴日,佢問我攞番passport, 我奇怪,因為我地一直無 keep,佢就提我出糧果陣點點。一言驚醒。原本我打算揾番出黎比佢,
但佢話,d 野係佢,要比番佢。
又話响我外遊第10日,佢去銀行攞唔到$,因為冇帶passport, 咁我問番黎攞番passport,
再去攞,咪 ok囉。
佢又話因為我外遊第11日番到,佢要煮晚餐,所以無得去銀行。咁我又話,咁早上去咪得囉。$好重要喎,銀行 d 人可能唔清楚佢想點,我提出同佢銀行,佢又話唔駛。

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 22:49
passport 一直响佢自己度,2日前出糧比佢果陣,醒起要映底passport, ID card, 日後備用,所以叫佢攞呢 d ...

隔左一陣,佢又同我講,佢唔攞呢間銀行 d $,因為得好少,佢怕麻煩,唔駛我同佢去。
佢想去印尼銀行開户口,我即問,星期日開咩?佢話開,咁我話,邊度有分行,我可平日同佢一齐去。佢話响銅鑼湾,攞番passport,自己搞可以。

果刻,我只係認為有兩個可能佢咁想攞番passport,
1.借財仔 2.唔順氣passport 响我度

我 keep 佢嘅passport 做咩喎?
我亦知唔可以keep,
只係一時三刻唔比佢,佢可以講咁多野,佢有幾叻大家可想而知。

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 23:01

隔左一陣,佢又同我講,佢唔攞呢間銀行 d $,因為得好少,佢 ...

琴晚同佢傾佢做野可以点樣順暢 d,
佢就話以前老闆又得佢自己做,咩都唔理,唔會話佢。佢想買乜,都會買比佢 太太買野會買埋佢果份。
唔怪得我比舊鞋佢, 佢話太太唔會比鞋佢,會買新比佢
如果我後生 d, 我就會反問佢,咁做咩唔番去做?

我只係想溝通好d, 有個人可以幫到手。

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 23:09
琴晚同佢傾佢做野可以点樣順暢 d,
佢就話以前老闆又得佢自己做,咩都唔理,唔會話佢。佢想買乜,都會買比 ...

琴晚、今日聽到佢講電話大大聲笑,小朋友同我都打個突。
小朋友都識講,佢只會响房玩電話。

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 23:14
琴晚、今日聽到佢講電話大大聲笑,小朋友同我都打個突。
小朋友都識講,佢只會响房玩電話。
...

我唔係要断人米路,只係比大家多 d 參考。

疑人不用

大宅

愛擒檯 發表於 18-8-17 23:15
我唔係要断人米路,只係比大家多 d 參考。

疑人不用

温馨提示:
如有新請嘅工人,唔駛太貼心照顧午膳膳食,因為有工人會好似呢位印姐咁,唔鍾意食印尼撈麵,我仲買定2包响度,而家仲淨低,自己食囉。
意粉、米粉、通粉,全部都唔合佢口味。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

大宅

回覆樓主:

今日出埋d 糧比佢走
点都要 check 下佢 d 行李
一打開個行李箱 就見到我地嘅張床單
跟住佢又係例牌對白 對唔住 唔記得

大宅

回覆樓主:

老公見我今次咁堅決要炒,即使而家係需要人幫忙湊小朋友嘅時候,佢都好支持。
我倆都要番工,如果工人係信唔過,又要花心神溝通,不如自己堅挺D, 唔駛比人牽住鼻子走。

子爵府

愛擒檯 發表於 18-8-18 00:08
今日出埋d 糧比佢走
点都要 check 下佢 d 行李
一打開個行李箱 就見到我地嘅張床單

應該立即拍片+報警,整花佢個底,冇得再入境

wcpcelia    發表於 18-8-19 09:14

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

偷你野人贜並獲報警啦, 衰成咁。

男爵府

回覆 愛擒檯 的帖子

請問咁樣要補一個月和單程機票嗎? 有沒有跟agent溝通過?
我家果件也很差,到埗一個月,叫一樣做一樣,我做咗佢的助手咁,好想掃佢走😡

大宅

CCY22 發表於 18-8-18 16:54
回覆 愛擒檯 的帖子

請問咁樣要補一個月和單程機票嗎? 有沒有跟agent溝通過?

要。
呢個工人係我 fd 上 fd 介紹,direct hire, 我自己揾 用開agent 搞文件,所以,agent 同佢都唔熟悉。

大宅

CCY22 發表於 18-8-18 16:54
回覆 愛擒檯 的帖子

我比左 7千幾送佢走 ,當做善事

wcpcelia    發表於 18-8-19 09:19

大宅

Bling11 發表於 18-8-18 08:24
應該立即拍片+報警,整花佢個底,冇得再入境

有掙扎過,始終有小朋友在場,無去到咁盡,如果我自己一人,再惡 d都仲得

首頁

尾頁

跳至