自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呀仔E幾個月變咗好多
本來日日講MTR
變咗成日講咩 Royal Navy , Royal Air Force (英國軍事)
請問多唔多JM 嘅小朋友都鍾意軍事野?

公爵府

回覆樓主:

我中學有個男同學都好鍾意軍事野,之後佢去左台灣讀書同當兵

男爵府

cat2112 發表於 18-8-19 04:15
呀仔E幾個月變咗好多
本來日日講MTR
變咗成日講咩 Royal Navy , Royal Air Force (英國軍事)

我老公都由細玩軍事野,佢啲friend 重好pro! 有人好飛機、有人好槍、有人好軍衫

啲槍炮好多科技、歷史要識,好正架!
佢地打野戰,時時當自己美軍上身,次次輪住做指揮官!
不過,連模型都好貴,我覺得最要小心係呢樣

珍珠宮

呀仔E幾個月變咗好多
本來日日講MTR

應該好多

我討厭日日只愛“嘭嘭”那些。如果佢正式了解機械組合/軍隊紀律/強項/佈署策略.....我會滲返人性敎導俾佢。其實好多軍事書籍雜誌有講歷史的。

細個兄弟都喜歡,但唔代表一定以此為事業。

水晶宮

回覆樓主

我細佬細個好中意,仲諗過做軍醫 (有scholarship). 不過而家大個左就再無甘中意。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Nbs 發表於 18-8-19 08:55
我細佬細個好中意,仲諗過做軍醫 (有scholarship). 不過而家大個左就再無甘中意。
...

你細佬有外國護照又一向住外國? 定係佢以前想當英軍既軍醫?

而家香港人要做軍醫,威咪只能去解放軍度做?

水晶宮

bosch 發表於 18-8-19 09:10
你細佬有外國護照又一向住外國? 定係佢以前想當英軍既軍醫?

而家香港人要做軍醫,威咪只能去解放軍度做 ...

佢之前係喺英國讀既,有英國passport (not BNO). 記得讀完個scholarship 要做返唔知幾多年軍醫。最後佢無讀,返左hk 讀。 好彩無咋,因為佢畢業之後就 911 喇。 真係分分鐘要去打仗。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Nbs 發表於 18-8-19 09:16
佢之前係喺英國讀既,有英國passport (not BNO). 記得讀完個scholarship 要做返唔知幾多年軍醫。最後佢無 ...

多謝解釋。佢拎到船去讀軍醫,肯定佢好叻 (平時我都覺得你好勁 )。

真係好彩佢冇去讀軍醫, 911 後又有IS 等等, 睇d 新聞已經夠驚嚇。

水晶宮

bosch 發表於 18-8-19 17:03
多謝解釋。佢拎到船去讀軍醫,肯定佢好叻 (平時我都覺得你好勁 )。

真係好彩佢冇去讀軍醫, 911 ...

謝謝。 佢由細到大讀書都叻既 ~
佢去過阿富汗做義工,走左幾個月之後間醫院就被炸毀,做屋企人真係好擔心的(emoji)

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

呀仔E幾個月變咗好多
本來日日講MTR

男仔嘅嗜好不離電腦,電競,軍事,模型,相機,漫畫⋯

公爵府

2023年兔年勳章

呀仔E幾個月變咗好多
本來日日講MTR

重講英國都幾落後喎,英國都無乜軍事科技,連戰機都要同美國買。

睇咁多呢啲打打殺殺嘅嘢,唔識諗嘢嘅話,未必係好事。

首頁

尾頁

跳至