婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

上年我結婚時,99問C6想幾兄弟送什麼禮物給我們,(C6大哥結婚時,C6同幾兄弟都有夾錢送禮物),C6同99遘,有部電器就壞,不如叫幾兄弟夾錢買送當禮物.
點知99話有部舊無用,叫C6要左舊果部,最後我同C6當然無要,99都無再問C6想要什麼禮物.
結婚當日我無收到叔仔同女朋友任可禮物&人情之如,99仲要我斟茶比叔仔個女朋友,話係相識茶,仲要我比利事佢,我心諗,佢都未入門,不過99叫到,點都要斟茶比佢飲.
到今年叔仔結婚,99問我打萛買幾錢金器比佢老婆,我話唔知,99話如果輕身就最好買2隻,一係就買1隻重身,仲要做人情.
我同叔仔和女朋友都唔熟,見面都只係點吓頭,叫都無叫過我.
我結婚時,毛都無條,佢結婚就要我咁重手,好唔公平,同C6講,佢仲話我小器

大宅

Blue-moon
only buy to yr husband brother enough la ! his wife no need buy !

翡翠宮

畀面勳章

既然你c6咁大方,叫佢出錢你去買。

叔仔係晚輩,佢老婆入門時會斟茶俾你,照計小小地都要買隻戒指。但如果唔甘心,一封利是就算啦。

大宅

買對金色嘅鐲比佢啦

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

一隻輕身介子+1000人情~~~~
仁至義盡~~~~

佢地之前毛都冇條比你~~~使鬼對佢地咁好咩~~~

你c6大方佢o既事~~~~叫佢自己比錢買law~~~

如果你c6自己買, 咁你d人情做500好喇~~~唔好蝕~~~

男爵府

俾我最多買野俾你叔仔算~~
一係買對戒指lor~~$2-3k ok la~
都唔明你99做乜叫你斟茶俾你叔仔女朋友~~你輩份又大過佢~~加上斟茶俾佢又無利是收~~搞笑!!
我當時又係咁, 我c6個妹早結婚, 到我結婚果時都要斟茶俾佢, 我都好唔明~~我輩份又大過佢ga~~佢當都只係封利是俾我咋~

大宅

我結婚時都要勘茶比姑9,仲要比返利是佢地,因為未嫁,

別墅

我話買條手鏈(4K)99都話唔好睇,買戒指實比人話

男爵府

其實好睇佢地的家庭風俗, 我地結婚果時, 大伯同大嫂俾左條頸條同手條, 加埋都有一兩, 不過好像係99俾佢地要佢地送俾我, 大姑奶送我一對龍鳳鐲又係99出的.

你同你c6講呢d, 佢實會話我地小氣, 因為果個點都係佢細佬, 佢又唔會同佢計呢d. 如果你的錢係同c6分開save的話, 埋叫你c6自 己去搞定. 你唔好埋佢.點都係佢地的家, 我地呢d新抱仔永遠都冇發表的權力, 講多就會等人話我地分分計價

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你結婚時你大嫂買咗乜嘢金器俾你? 照跟就算. 如果冇就仲好, 更加要照跟唔買.

複式洋房

咁重手買(4k)一條鏈不如買一對手鐲($4.3k)到....不過俾我就唔會, 最多兩人每人一隻介子仔, 你估好fd咩...哈哈

原帖由 Blue-moon 於 09-4-6 13:42 發表

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 Blue-moon 於 09-4-6 13:42 發表

你話冇錢就得啦,理得佢講乜。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 Blue-moon 於 09-4-6 13:03 發表
上年我結婚時,99問C6想幾兄弟送什麼禮物給我們,(C6大哥結婚時,C6同幾兄弟都有夾錢送禮物),C6同99遘,有部電器就壞,不如叫幾兄弟夾錢買送當禮物.
點知99話有部舊無用,叫C6要左舊果部,最後我同C6當然無要,99都無再問C6 ...

你99唔啱啦, 做咩要你地斟茶你叔仔女朋友, 就係嗰個係你叔仔老婆都唔洗斟啦, 唔係好明囉!!!

叔仔結婚你做長輩理論上就應該有d表示, 你唔一定送金器, 或者睇下佢地有咩需要, 你咪可以送d禮物佢地囉, 送左禮物唔一定要做人情架.

我結婚時, 二伯送左部電視我地, 佢都冇做人情, 大伯乜鬼都冇送, 封$1000利是成家人黎飲, 仲諗住我地會依返佢鄉下規矩, 退返人情俾佢地

其實有冇禮物唔緊要, 最緊要大家以後見面開開心心姐.

伯爵府

邊個叫你話俾99知買咩喎.
到時唔通佢咬你食呀???

別墅

大哥同佢老婆分開左,所以無金器,封左$500人情,我唔係計較多少,係有無心
原帖由 tantanmama 於 09-4-6 13:50 發表
你結婚時你大嫂買咗乜嘢金器俾你? 照跟就算. 如果冇就仲好, 更加要照跟唔買.

大宅

嘩, 開到聲甘cheap, 未買對金介指算數羅!! 不過我未聽過, 女朋友要斟茶, 而且佢地仲係平輩....

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我係你,1對介子都俾多
如果你老公話買咁少係小器,咁你咪叫佢俾錢買大大對""厄"俾佢囉,不過講真,係買重手都買俾自己細佬啦,駛鬼買咁多俾佢老婆WOR~~好熟呀??

別墅

我都唔想咁重手,不過買得小會比人話
原帖由 B媽-Blue 於 09-4-6 14:54 發表
我係你,1對介子都俾多
如果你老公話買咁少係小器,咁你咪叫佢俾錢買大大對""厄"俾佢囉,不過講真,係買重手都買俾自己細佬啦,駛鬼買咁多俾佢老婆WOR~~好熟呀?? ...

大宅

原帖由 Blue-moon 於 09-4-6 13:03 發表
點知99話有部舊無用,叫C6要左舊果部,最後我同C6當然無要,99都無再問C6 ...

我記得我媽講過有d鄉例係d人去飲新抱茶,即係亞mau / 亞壽去到你屋企你都要'jump'茶俾佢飲嘅.

你嗰日係唔係吖?

男爵府

我估你99一定好錫你叔仔la~~
4K都嫌...
如果買對好睇D ge 厄都要$8-9k la~
買得細對你99好話ga la~~
你同你c6相量lor~~叫佢出$買~~
費事又話你小器~

首頁

尾頁

跳至