親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

12月22日至26日,5日4夜
Day 1 : 香港->新加坡,包車往新山
Day 2 : Legoland(全日)
Day 3 : Hello Kitty Town(上午), 回程往新加坡
Day 4 : 聖淘沙(全日)
Day 5 : 新加坡->香港

請問大家這個行程會否太悶??
共2家人,5大2小(6及8歲)1長者

大家有沒有包車介紹,另外legoland附近和新加坡有沒有酒店可推介?(每晚約1000元)

聖淘沙如果不去環球影城,還有什麼行程可以選擇?

第一次自由行,咩都唔識,請大家幫幫手(emoji)

男爵府

回覆樓主

去新加坡,大人悶唔奇!小朋友禁多野玩點會悶

男爵府

回覆樓主

聖淘沙有官網介紹架!島上大把野玩,你可以慢慢睇!

別墅

legoland 好鬼曬, 樹都唔多, 要帶傘子。

大宅

1. 通常住 Somerset Puteri Harbour Iskandar Puteri , 或 Hotel Jen Puteri Harbour, Johor (我自己住呢間), 都係 around HK$1000

2. 你 Day 1 幾點到 Spore? 如早到 Spore 再轉車到新山,你那天已可以去 Hello Kitty Land .

3. Day 3 早返 Spore 的話,可以加個 item.

4. Sentosa: 長者可以玩水?機動遊戲?  一般都係去 Universal Studio, Adventure Cove (玩水),Kidzania (小朋友最 like), Skyline Luge , 水族館

5. Day 5: 幾點走? 也可以加個 item

wcpcelia    發表於 18-8-22 09:10

別墅

雲牛 發表於 18-8-21 18:57
1. 通常住 Somerset Puteri Harbour Iskandar Puteri , 或 Hotel Jen Puteri Harbour, Johor (我自己住呢 ...

Day 1 應該15:00到新加坡,去唔去到Hello Kitty Town呢?

如果Day 1去咗Hello Kitty Town, 咁Day 3就應該一早就返新加坡喇,如果早上返新加坡,去酒店放低行理,再去Sentosa, 夠唔夠時間玩呢?

Day 5應該14:00機離開,可以有咩行程?

如果Day 3都去得到Sentosa, 咁係咪可以cut一日呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mytigger 發表於 18-8-21 16:41
去新加坡,大人悶唔奇!小朋友禁多野玩點會悶

x2

會唔會去d 大人想去既地方? 係咪兩家人呀? 如果分到大人去玩就分啦... 否則留番一日俾大人去想去睇既地方.

大宅

1. 3:00 pm 才到新加坡, 去到 Legoland 附近酒店都 5:00 pm 多. Hello Kitty 好似關6:00. 不如休息下, 出去食下海鮮; 或繼續包車去睇下螢火蟲; 或去 Angry Bird, 10:00 pm 才關門, 留下一個大人陪玩, 其他人出去行下, 那區是新山的旺區.

2. Day 3 去 Sentosa, 你大約想玩咩? 得半日, 去下水族館和 Skyline Luge, 又或者小朋友去 Kidzania , 大人就周圍行下, 食下嘢.

3. 搵日去下Zoo , 加晚上China Town 或獅子魚尾像的海濱行下影張遊客相.

Day 5 14:00 機, 食完早餐, 執埋嘢, 去機場行下, 入面有少少設施比小朋友玩.

wcpcelia    發表於 18-8-24 09:14

別墅

雲牛 發表於 18-8-23 12:41
1. 3:00 pm 才到新加坡, 去到 Legoland 附近酒店都 5:00 pm 多. Hello Kitty 好似關6:00. 不如休息下, 出去 ...

由新加坡去Sentosa要幾耐架??點解得半日玩架?
我計劃果日去S. E. A水族館
聽講果到有個地方係好多糖果,都想去果到
再周圍行下,食下咁

別墅

bosch 發表於 18-8-22 05:20
x2

會唔會去d 大人想去既地方? 係咪兩家人呀? 如果分到大人去玩就分啦... 否則留番一日俾大人去想去睇既 ...

係2家人,每家2大1細,再另外加多1位長者,所以plan行程比較麻煩

大宅

回覆 babychitung 的帖子

如果你 Day 1 去唔到 Hello Kitty 而想在 Day 3 才去, 咁你中午才離開新山, 去到 Singapore 酒店加埋 check in, 都三點多.
車程約一小時, 你可以用 Google Maps, 了解下交通時間, 都幾準的.

珍珠宮

回覆樓主

如果得咁少時間,一定唔會去新山,路程遠又唔啱大人同長者
簡簡單單留四晚喺Sentosa 純玩好過,出市中心(牛車水,魚尾獅)又唔遠

大宅

好媽媽勳章

babychitung 發表於 18-8-21 15:04

我同你一樣22/12去新加坡,
Day 1: 4:30pm先到新加坡,包車去新山,食海鮮,返酒店 (book背包超人fb,去來回新加坡新山每程SG70,食海鮮加多SG70來回)
住:Hotel Jen
Day 2: 先Legoland Theme Park,下午三點checkin Legoland Hotel,跟手去Legoland Water Park,對面Mall食dinner,返酒店泳池游住玩LEGO
Day 3: Legoland Water Park,返酒店梳洗check out,Legoland Theme Park,下午返新加坡牛車水酒店checkin,行牛車水,晚餐大排檔永成食蟹住Orchid Hotel
(住Legoland酒店入場可提早半小時,買2 days combo只收One day combo錢)
Day 4: Singapore Zoo,跟住Mellben食Seafood,住Orchid Hotel
Day 5: Sentosa Adventure Cove Waterpark / Port of Lost Wonder / Sky Luge
我29/12先回程,所以會玩多幾日新加坡

大宅

好媽媽勳章

babychitung 發表於 18-8-21 15:04

Day 1: 我都建議你去食海竹鮮or加個螢火蟲,唔好浪費留喺新山嘅時間
Day 2: Legoland,首先你係去theme park、waterpark定both?
如果只去theme park,開門衝入去,玩到兩點半三點搭車去玩Hello Kitty Land都ok

酒店如果想平,可以考慮第一晚住Hotel Jen
第二晚住Legoland Hotel $4756.2/8人Duluxe房
住Legoland Hotel泳池都有Legoland
Lobby周圍都係Legoland
夜晚可以落去睇LEGO 戲打LEGO game同砌LEGO 全部免費
如果住宿咁樣安排
我會建議Day 2 先去Hello Kitty Land玩兩小時,跟住午餐,之後入Legoland玩到關門

唔建議去聖淘沙環球影城
小朋友太細無咩玩到
老人家去又辛苦(太熱)
去Singapore Zoo有遊覽車隨時上落
唔會咁辛苦

Adventure Cove Water Park加錢可以親親海豚,好特別嘅體驗

大宅

ncdbcvf 發表於 18-9-5 00:19
我同你一樣22/12去新加坡,
Day 1: 4:30pm先到新加坡,包車去新山,食海鮮,返酒店 (book背包超人fb,去 ...

我經 agent book Legoland 酒店,請問怎樣買 2 days combo 用 1 day價錢?謝謝

大宅

好媽媽勳章

littledora1 發表於 18-9-6 10:16
我經 agent book Legoland 酒店,請問怎樣買 2 days combo 用 1 day價錢?謝謝

Checkin或暫存行李果陣喺酒店front desk買

大宅

ncdbcvf 發表於 18-9-6 10:18
Checkin或暫存行李果陣喺酒店front desk買

可否預早一日買?聖誕期間有沒有機會full?謝謝

大宅

好媽媽勳章

littledora1 發表於 18-9-6 10:47
可否預早一日買?聖誕期間有沒有機會full?謝謝

入場門票唔會full
我都係聖誕去through agent買
都係諗住到時先買ticket