自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔好意思我想問下我仔仔13歲剛剛配咗呢隻矯視眼鏡 佢平時係帶開矯視con的 但係佢帶咗兩日話帶得好辛苦隻眼好攰睇野好蒙, 請問你地小朋友有相同情況嗎? 佢話連啲字都睇得唔清楚

伯爵府

KHW1 發表於 18-8-21 17:36
唔好意思我想問下我仔仔13歲剛剛配咗呢隻矯視眼鏡 佢平時係帶開矯視con的 但係佢帶咗兩日話帶得好辛苦隻眼 ...

亞女頭一兩日都帶得唔舒服,睇野要拉開d先睇到,帶多幾日就習慣左

wcpcelia    發表於 18-8-22 09:56

男爵府

belle2004 發表於 18-8-21 18:04
亞女頭一兩日都帶得唔舒服,睇野要拉開d先睇到,帶多幾日就習慣左

但係想問下係咪嗰啲點點會令到我睇野好矇咁睇野好蒙又點樣可以睇到啲字呢阿仔話連啲字都睇得唔清楚要好用力先可以睇到

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

唔好意思我想問下我仔仔13歲剛剛配咗呢隻矯視眼鏡 佢平時係帶開矯視con的 但係佢帶咗兩日話帶得好辛苦隻眼 ...

想問你配個時有無度個眼珠位置同埋做ipad 個個閱讀test?! 我小朋友未拎眼鏡丫,但之前配個陣有做過一連串既test, 見到你甘講有d 擔心忝,因為視光師有show 過鏡面比我睇,係超放大版,其實只係某d 光線下見到點點

男爵府

jacky1666_hk 發表於 18-8-21 18:20
想問你配個時有無度個眼珠位置同埋做ipad 個個閱讀test?! 我小朋友未拎眼鏡丫,但之前配個陣有做過一連串 ...

無呀

男爵府

jacky1666_hk 發表於 18-8-21 18:20
想問你配個時有無度個眼珠位置同埋做ipad 個個閱讀test?! 我小朋友未拎眼鏡丫,但之前配個陣有做過一連串 ...

有度眼珠位

男爵府

啲點點都幾密㗎喎只有中間位係冇點點但係如果淨係靠中間位睇嘢係唔可以 矯視 的 但用側邊位睇有點點又會睇得好矇

侯爵府

小朋友都冇做Ipad test , 有帶住新鏡架,視光師點左眼睛個位

男爵府

配左幾$ ? 有無話要幾多度先配得架? thx

男爵府

ckfamily 發表於 18-8-21 19:27
小朋友都冇做Ipad test , 有帶住新鏡架,視光師點左眼睛個位

我同你一樣

男爵府

kennyrita 發表於 18-8-21 19:32
配左幾$ ? 有無話要幾多度先配得架? thx

侯爵府

回覆樓主

我女戴咗幾日適應咗啦,不過每個人嘅適應速度都唔同。

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

入來學嘢先,我囡現時戴ok鏡,見到出新呢副眼鏡都想轉返,問咗宜家個視光師意見,睇多半年佢D小朋友客反應返來個效果先再選擇。
話ok鏡初初個數據可以有50%or60%完全不會加深近視,但佢見到D小朋友 包括我囡,有八成無加深,比原本個數據,所以我都等多半年睇下先。

侯爵府

麥兜媽 發表於 18-8-22 01:33
入來學嘢先,我囡現時戴ok鏡,見到出新呢副眼鏡都想轉返,問咗宜家個視光師意見,睇多半年佢D小朋友客反應 ...

其實新鏡片係模仿Ok 鏡原理去做,所以矯視功能冇OK 鏡咁好,所以適合帶唔到OK 鏡,怕帶Con,擔心帶Con 後遺症既人用,如果你已經帶緊又接受到OK 鏡,其實唔駛轉

子爵府

ckfamily 發表於 18-8-22 09:22
其實新鏡片係模仿Ok 鏡原理去做,所以矯視功能冇OK 鏡咁好,所以適合帶唔到OK 鏡,怕帶Con,擔心帶Con 後 ...

OK鏡貴嘛!有得轉好多都轉新鏡。我姨甥女都配咗,佢話頭一日唔慣,之後就冇嘢。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

KHW1 發表於 18-8-21 18:37
啲點點都幾密㗎喎只有中間位係冇點點但係如果淨係靠中間位睇嘢係唔可以 矯視 的 但用側邊位睇有點點又會睇 ...

係,所以一定要用有鼻托既眼鏡避免移位,我女配時有度眼珠位置,另外仲要戴住副眼鏡連接ipad ,個test 有粒點點會一直移動,模仿閲讀時眼球既活動。我稔呢一連串test 都係確保個中間無點點位置既準確度。

珍珠宮

KHW1 發表於 18-8-21 18:37
啲點點都幾密㗎喎只有中間位係冇點點但係如果淨係靠中間位睇嘢係唔可以 矯視 的 但用側邊位睇有點點又會睇 ...

另外,視光師有解釋過只有中間位係符合本身既近視度數,周圍既點點吾係同一度數,所以會矇

男爵府

jacky1666_hk 發表於 18-8-22 09:45
另外,視光師有解釋過只有中間位係符合本身既近視度數,周圍既點點吾係同一度數,所以會矇
...

但係就係唔明 蒙 先至可以控制度數但係矇又 睇唔清楚啲字 阿仔話比以前睇嘢較吃力

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

ckfamily 發表於 18-8-22 09:22
其實新鏡片係模仿Ok 鏡原理去做,所以矯視功能冇OK 鏡咁好,所以適合帶唔到OK 鏡,怕帶Con,擔心帶Con 後 ...

因為我囡550度,戴完ok鏡減盡400度上限後還剩百幾度,日頭都係要戴眼鏡,同無咁方便 好似假期去幾日Camp咁 以免小朋友整唔乾淨同唔見咗,就停戴幾日,咁就要隨身帶幾幅眼鏡出發 1xx 2xx 3xx 4xx 5xx一日轉一副,因為停戴一日遞增100度,直到原本個近視度數為止。
橫掂都要戴返眼鏡了,見到出呢隻就問問 適合就轉。

侯爵府

jacky1666_hk 發表於 18-8-22 09:39
係,所以一定要用有鼻托既眼鏡避免移位,我女配時有度眼珠位置,另外仲要戴住副眼鏡連接ipad ,個test 有 ...

我加左耳扣,更加固定個位

首頁

尾頁

跳至