自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

打左三支針,半邊咀冇左感覺幾粒鐘,返到屋企一兩中仲流緊血,都係要好有勇氣先好去拔牙,希望我D牙唔好移位啦,牙醫話植牙又係要打麻醉針整粒羅斯,聽到已經驚!大家要好好刷牙,D牙係一世

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

尾二隻大牙,我都好想拔。不過係會有少少走位
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆 Carmen1603 的帖子

打3支針咁多....好恐怖....我都係最后面兩邊大牙蛀, 已經做左杜牙根, 但都係救唔到要剝...
我都好驚剝左會移位D大牙...植牙又好貴,一定唔會做(太貴了)

侯爵府

我都有隻大牙要脫,
但仲未儲夠勇氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

小心護理

複式洋房

但如果冇左最後2隻大牙而唔去整返, 可能面相都影響埋, 塊面老左後會"粒" 左

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

4隻智慧齒 加 上邊左右最尾隻大牙都剝左
都已經5年,前面啲牙都無移過位
我都唔知幾想後後移返dd
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

vlnz 發表於 18-8-22 17:14
我都有隻大牙要脫,
但仲未儲夠勇氣

我驚自己有口氣,之前晤敢咁近同人講野,同埋遅早都要脫

男爵府

puppydon 發表於 18-8-22 17:10
回覆 Carmen1603 的帖子

打3支針咁多....好恐怖....我都係最后面兩邊大牙蛀, 已經做左杜牙根, 但都係救唔 ...

我應該會植,好似二萬左右,但用一世,但好驚又打針仲要整羅斯,好似都要去睇幾次牙醫

男爵府

patpat234 發表於 18-8-22 17:19
4隻智慧齒 加 上邊左右最尾隻大牙都剝左
都已經5年,前面啲牙都無移過位
我都唔知幾想後後移返dd

我個牙醫話如果本身沒有牙週病牙齒護理得好未必會移位,我希望我D牙唔好梳,好似D阿婆咁就得

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Carmen1603 發表於 18-8-22 17:55
我應該會植,好似二萬左右,但用一世,但好驚又打針仲要整羅斯,好似都要去睇幾次牙醫
...

痛一次,但棚牙可以用一世,值得整

大宅

crystal媽咪 發表於 18-8-22 17:08
尾二隻大牙,我都好想拔。不過係會有少少走位

我都脫了,但脫牙的前後都杜了牙根牙套,醫生建議脫牙位置什麼也不做,慳番7000

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

花花大姐 發表於 18-8-22 18:38
我都脫了,但脫牙的前後都杜了牙根牙套,醫生建議脫牙位置什麼也不做,慳番7000
...

我打算脫牙嘅位置都唔會做假牙,因為其實睇唔到

男爵府

花花大姐 發表於 18-8-22 18:38
...

請問你杜牙根幾耐時間?不是杜了又有牙套包住,應該不會爛牙,点解要再脫?因我剛剛杜了一隻大牙及整了牙套,所以有啲疑問。

伯爵府

我之前都脫左最尾上面一隻大牙.
要我植牙我真係好驚

本來驚都想頂硬想, 但我上次剝完智慧牙後牙骹出左問題. 另外本身牙骨真係好薄鼻竇又低, 植牙又要補骨粉, 起麻攪成粒鐘. 太多壓力下, 真係唔敢去植, 植完再更傷牙骹有牙都用唔到.

我唔係驚左右移位, 反而好驚下面對頜隻大牙會生高, 我最終整左活動假牙, 希望帶到啦.

其實我仲有一隻上面智慧牙應該要剝, 但上次剝完兩隻開刀, 已用盡我畢生勇氣. 依家想起都仲好驚好驚好驚呀. 點解呀媽生到我咁.

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-8-22 18:43
我打算脫牙嘅位置都唔會做假牙,因為其實睇唔到

我驚影響食野,同驚D牙會梳,因為用死食野好辛苦!

水晶宮

好媽媽勳章

Carmen1603 發表於 18-8-22 17:58
我個牙醫話如果本身沒有牙週病牙齒護理得好未必會移位,我希望我D牙唔好梳,好似D阿婆咁就得
...

但我有嚴重牙週病,之前想植,但因為牙週病令牙骨痿縮,醫生話植唔到,叫我唔好攪

寶石宮

Carmen1603 發表於 18-8-22 19:07
我驚影響食野,同驚D牙會梳,因為用死食野好辛苦!

但係我其實而家都係用左邊,右邊以前補牙嘅銀粉甩咗,未趕得切去整就咬崩咗隻牙。 所以冇得救

男爵府

patpat234 發表於 18-8-22 19:08
但我有嚴重牙週病,之前想植,但因為牙週病令牙骨痿縮,醫生話植唔到,叫我唔好攪
...

咁你食野有沒有影響?係咪只用一邊食野?脫牙個位置係咪有個洞?

水晶宮

好媽媽勳章

Carmen1603 發表於 18-8-22 19:12
咁你食野有沒有影響?係咪只用一邊食野?脫牙個位置係咪有個洞?

我2邊無咗嘅牙都一樣 所以唔洗只用一邊。
影響多少都有,食野會慢咗,始終無咗2隻大牙咀嚼。

首頁

尾頁

跳至