自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

話說昨天女兒發高燒,由於行吾遠,所以只能叫外婆帶到樓下醫務所睇病。都算由細睇大的醫生。罪狀一:
在等取藥期間,我怕而家登革熱病嚴重,即刻致電外婆,叫她問問醫生,關吾關事,因為女兒被蚊叮好幾處,叩醫生門,吾俾進,姑娘漠不關心,問過醫生,話吾關事。
我再次致電,直接同姑娘講,同樣答案。話如果你怕有事,就抽血驗。睇一睇,有幾難呢
罪狀二:
開左4種藥,無抗生素,只係退燒藥、化痰、消炎、收鼻水。收$470.今日特登打去問,小朋友發燒都是$390起
今天我拎埋藥去醫務所,問是怎收費?
我話無抗生素,何解甘貴?護士答:係特效消炎藥。
我話已電腦查過,絕不是特效藥。
佢又話開左5隻藥,我話得4種。佢話開返敏感藥,我話不必了。無敏感,開咩敏感藥。退番此藥費$30俾我.
佢話3支藥才收$390,4支藥$420.
第一次聽這樣收費。我吾介意你你貴,但你都俾番靚小小藥,難怪無生意。這間永不錄用。
我去播道睇都係$4-500左右,仲要有抗生素。

子爵府

kitty_tang 發表於 18-8-23 00:24
話說昨天女兒發高燒,由於行吾遠,所以只能叫外婆帶到樓下醫務所睇病。都算由細睇大的醫生。罪狀一:
在等 ...

我睇開兩個都幾好可以介紹你,一個深水埗一個長沙灣,我平時特登過去睇的

男爵府

在等 ...

小朋友唔好食太多抗生素

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

登革熱,要驗血先驗到。

珍珠宮

回覆樓主:

目測應該睇唔出是否登革熱;
開藥算好足了,兒科係咁上下價錢;
免得過唔好食抗生素,未查清咩病前更不應服用;
發燒吃消炎藥已經足夠了。

講真架,退燒就可以停服,抗生素要食足一個療程,小朋友仲辛苦。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

貓頭雀 發表於 18-8-23 01:34
目測應該睇唔出是否登革熱;
開藥算好足了,兒科係咁上下價錢;
免得過唔好食抗生素,未查清咩病前更不應服 ...

回應埋:
敏感藥係收藥水架,不單是敏感用;
而且,你女比蚊叮了幾口,敏感藥或有幫助呢,因為我兒試過蚊叮而吃敏感藥。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

在等 ...

其他都係小事 下次唔幫親 但抗生素唔好食太多

wcpcelia    發表於 18-8-24 10:15

男爵府

回覆樓主

睇一睇,應該唔會診斷到登革熱;要睇係咪登革熱,要抽血先驗到
其實大人小朋友發燒,都唔需要次次開抗生素;至於貴唔貴,診所一向都海鮮價,你覺得唔值,下次唔睇就得。
就咁睇醫生開藥唔算有問題,只係態度唔好令你唔舒服

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

在等 ...

邊間?
有興趣知

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

已比濫開抗生素的醫生有良心了,細路睇醫生,一般都係貴啲,之前旺角睇一個年紀大的醫生收$550,後來醫生退休了。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

1.其實醫生聽咗啲徵狀就知道唔係登革熱, 睇粒蚊爛根本就冇意思,唔會分到
而登革熱要確診的確係要驗血
2. 唔係所有病都要食抗生素 ,好多時係病毒感染 ,小朋友食少啲抗生素仲好

睇落去呢個醫生一啲都冇做錯

大宅

2024年龍年勳章

musiccisum 發表於 18-8-23 00:53
我睇開兩個都幾好可以介紹你,一個深水埗一個長沙灣,我平時特登過去睇的
...

可以介紹一下嗎,想知道

翡翠宮

回覆樓主:

青山道大把医務所。依間吾好,揾过另一間吧!保重!

珊瑚宮

畀面勳章

Kasrissa 發表於 18-8-23 01:42
睇一睇,應該唔會診斷到登革熱;要睇係咪登革熱,要抽血先驗到
其實大人小朋友發燒,都唔需要次次 ...

完全同意。

珍珠宮

在等 ...

1)登革熱係“睇”唔到的,所以咁多人患上亦唔知,到第二次病發已大件事。好心你google下,有些基本知識。
2)抗生素食多無謂,香港醫生唔開無謂藥嘅通常醫德比較好。
收費問題:重點是$390“起”,例如2種藥就390,3種就$420,4種就$460,可能有些藥貴些又要加返。
其實你係咪冇係香港生活過?你講嘅,香港長大冇可能咁無生活常識。

knifesheep    發表於 18-8-23 09:52

公爵府

回覆樓主:

樓主:
明白你愛囡心切,但又睇吾出E生好大問題喎,

冇濫用抗生素的是好E生!

至於价錢……依家好多診所係按藥計!

瑪瑙宮

大廚勳章

在等 ...

睇晒你成篇文又唔覺得個醫生有咩問題。。睇醫生從來都係海鮮價。。同樣睇傷風咳有時醫生都會有唔同價。。你落去插人哋點解咁貴我覺得好無聊囉。。你覺得貴下次咪唔睇囉。。人哋$390起唔代表就要收你390。。唔一定係淨係因為有抗生素先至可以收貴啲。。下次記得睇吓有冇係醫藥分家。。可惜香港唔流行。。咁咪唔驚人哋收貴你囉

睇吓粒蚊爛就仲奇怪。。睇下就知係唔係白紋伊蚊?你估粒蚊爛有啲白紋?。。咁答你要驗血又正常喎如果你咁驚

另外你話時候等攞藥時再去吼醫生門要求入去再見醫生。。又真係唔係你話入就入。。你話見多次就見多次。。都要睇吓咩事。。原來你講粒蚊爛。。。根本就咁睇就唔會睇到。。梗係唔俾你再入啦

男爵府

回覆樓主:

人人等藥時再入去睇多次會用多幾多時間?如果你係等候者你又會投訴

大宅

musiccisum 發表於 18-8-23 00:53
...

可Pm我嗎? 謝謝。

男爵府

陪月勳章

回覆 musiccisum 的帖子

謝謝!平時去開播道醫院睇,只是那天太吾舒服才到樓下睇

首頁

尾頁

跳至