自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛做完手術切畸胎瘤,想康復後買保險,如果做過手術,呢個病係咪唔再包?保費個D會否相對貴?買保險應該選擇咩種類?未買過保險,完全零經驗,今次突然生病明白需要買份保險,減輕家人負擔,唉...

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

保重 希望有介紹

大宅

對。病過便唔再包,保費仲會貴D。

大宅

bibileung20 發表於 18-8-25 21:38
剛做完手術切畸胎瘤,想康復後買保險,如果做過手術,呢個病係咪唔再包?保費個D會否相對貴?買保險應該選 ...

你搵人做份建議書,申報晒病症,睇下保險公司點回覆,到時唔比錢唔買都無問題架!

子爵府

回覆樓主

已有的病多數唔包,你搵agent, 申報左,買完發覺唔保呢個病,要在冷靜期cut 單!

珍珠宮

回覆樓主

過往有嘅疾病冇得保,除非你買份超級貴嘅。連帶相關嘅疾病都未必保。即係假如你買前有A病,原來A病會好大機會引致B病,咁B病都未必有得保。

男爵府

剛做完手術切畸胎瘤,想康復後買保險,如果做過手術,呢個病係咪唔再包?保費個D會否相對貴?買保險應該選 ...

你呢個情況叫做pre-existing.基本上所在病係保單生效前已存在的症狀係唔包的。

除非你搵到一份可包pre-existing 嘅,但咁多年黎我只見bupa公務只package 係包
違規簽名-超版代刪

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有d 會exclude 晒成個organ, 所以問清楚 Agent, 唔好隱瞞。

男爵府

winnie627 發表於 18-8-25 22:59
已有的病多數唔包,你搵agent, 申報左,買完發覺唔保呢個病,要在冷靜期cut 單!

...

如果唔係全數包,agent 會話返客人知,要等客人自己確定要唔要架,唔會直接出單唔架,家人試過喇

男爵府

好大機會唔包,保費未必一定加,無論如何,一定要申報清楚。祝你早日康復

子爵府

包不包,要視乎妳打算買邊一類型的保險了。

珍珠宮

回覆樓主:

畸胎瘤切咗應該唔會再有吧,唔保呢樣應該問題不大吧,除非是由這病引起的其他問題,都可能會唔包。
最好搵間你信任的保險公司,去問清楚,保險有平有貴,買份保險到必要時,真的是幾重要的,除非本身好富貴,隨便拎到十萬八萬都無咩壓力啦

大宅

wan_sosin 發表於 18-8-26 09:57
略胎瘤切咗應該唔會再有吧,唔保呢樣應該問題不大吧,除非是由這病引起的其他問題,都可能會唔包。
最好搵 ...
就係唔富貴,今次咁樣病一病,辛苦左家人又麻煩家人,洗左老公好多錢,怕將來又出問題,想買返份保險保下其他野都好,只少家人負擔無咁大 不果唔知買邊間。

珍珠宮

bibileung20 發表於 18-8-26 12:36
就係唔富貴,今次咁樣病一病,辛苦左家人又麻煩家人,洗左老公好多錢,怕將來又出問題,想買返份保險保下其 ...

我自己早前都claim了住院,我買保X,都算快幫我做到。
我買埋入息保障,除了住院費,另外每日賠U$50入息保障。
好在早買,否則我相信如果而家我想加保,保險公司一定唔受。

首頁

尾頁

跳至