自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Pls share!
阿膠是殘忍手段生剝下驢子皮所製成,這樣作孽得來的所謂補品,你真的會想吃下肚嗎?
"一直以來我們對阿膠都有一種固執的迷信,儘管阿膠是一味古老的中藥,但是它的補血效果並不是最好的,有很多植物藥的補血效果比阿膠更好。"

https://topick.hket.com/article/1950172/%E3%80%8C%E7%94%84%E5%AC%9B%E5%82%B3%E3%80%8D%E6%8D%A7%E7%B4%85%E9%98%BF%E8%86%A0

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

冇食過謝分享

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我唔食。
但樓主你貼果段野好耐之前已比人踢爆係老作。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

seaman1982 發表於 18-8-26 16:06
我唔食。
但樓主你貼果段野好耐之前已比人踢爆係老作。

其實係點,...係咪整隻驢劏...

其實如果當佢係豬牛雞咁..成件事就make sense

珊瑚宮

回覆樓主:

好心出post之前求證左先, 唔好人講就信。
一早已經證實係假傳言, 無生剝呢回事。
細心諗吓, 生劏動物, 仲要咁大隻, 要化幾多人手, 仲有動物唔會反抗, 劏者都危險。

https://www.hongkaicmed.com/single-post/2017/12/02/阿膠的冤屈

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

真與假真係不得而知,但抱住寧可信其有嘅心態,唔會食囉。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-8-26 16:12
其實係點,...係咪整隻驢劏...

一點都不make sense, 豬牛係屠宰, 唔會活生剝皮。
你覺得動物痛之下唔會大力反抗, 咁易會活生生剝嗎皮

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 18-8-26 16:26
一點都不make sense, 豬牛係屠宰, 唔會活生剝皮。
你覺得動物痛之下唔會大力反抗, 咁易會活生生剝嗎皮
...

所以如果當普通豬牛咁劏....就好似冇咁衰了

寶石宮

Giant 發表於 18-8-26 16:23

有時又唔係話...寧可信其有, 去信D 錯誤的訊息O既

珊瑚宮

Giant 發表於 18-8-26 16:23

除非豬牛羊都不食, 豬皮, 魚皮大把人食, 大家會覺得殘忍嗎

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-8-26 16:27
所以如果當普通豬牛咁劏....就好似冇咁衰了

報紙雜誌寫過N次係假事, 是旦問位中醫都可以講真定假啦。
唔明, 網上寫吓就咁多人信, 片呢, 照片呢?
咁多阿膠製成, 唔會一張相片都無掛?

珍珠宮

環保接龍勳章

sotei 發表於 18-8-26 15:59
Pls share!
阿膠是殘忍手段生剝下驢子皮所製成,這樣作孽得來的所謂補品,你真的會想吃下肚嗎?
"一直以來 ...

幾年前傳過, 已經被人澄清了。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

謝謝分享

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-8-26 16:28
有時又唔係話...寧可信其有, 去信D 錯誤的訊息O既

豬都有食皮, 點解無人覺得係殘忍事
話減少殺驢仔, 唔食阿膠我讚成, 但唔係呢個理由囉

good_pig    發表於 18-8-26 16:45

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

好怕未經證實就share 出嚟

大宅

MEAN D 咁諗…勞師動眾去生剥…一定唔係哩個價錢啦…

水晶宮

回覆樓主

所以幾補我也不吃

寶石宮

cbeyond 發表於 18-8-26 16:32
報紙雜誌寫過N次係假事, 是旦問位中醫都可以講真定假啦。
唔明, 網上寫吓就咁多人信, 片呢, 照片呢?
咁多 ...

因為太多大愛動物者

水晶宮

回覆樓主

阿膠係咩嚟我唔知,都無食過。不過之前有人介紹食鹿胎膏,話對內分泌好。有無人知道鹿胎係咩嚟?如果真係鹿BB,我覺得如果為咗我生B要犧牲鹿隻BB,太殘忍了,咁我係作孽,真係食唔落。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

首頁

尾頁

跳至