夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

請教大家意見, 文字長請見諒。

同老公很多年,最初的時候,他對我很好,最近幾年,往往因為一些大小事,我就跟他冷戰,每次都是他主動跟我說話和解,但現在冷戰的時候越來越長,次數越來越多,漸漸我們好像普通朋友一樣,我想我已經不再愛他,把結婚戒指也還給他。不過我們有一個小朋友,大家也希望讓孩子有完整家庭,但這樣不理睬的關系,不知怎樣走下去!
他認為很愛我,但很多時候我覺得很孤獨。每次出街,他與女兒一起行,我離了兩個街口,他也沒有關心或停下來等我(直至女兒找我)。一起旅行,他只在酒店看書,什麼地方也不願去,試過3天都叫room service。周末想安排一些家庭活動,他就說 ‘你自己去,我在家好了’,結果女兒就常常在家看ipad。他有空在家也只會在固定的椅子坐一整天看電腦,看書,跟我是零溝通。我生日他就跟女兒說,他自己不慶祝生日,媽媽就喜歡,吃完生日飯還要說吃了$xxxx。10周年結婚紀念,我提議去Casablanca二人世界,他說‘那麼危險,我不去,你自己去。’ 之前跟他討論退休計劃,他說‘我已經安排好了,你就自己好好計劃下。(原來我的退休跟他沒關系的!)他自己買了2份醫療保險給自己及女兒,但沒有買給我。

鼓起勇氣跟他說我的想法,覺得他不當我是一家人,想跟他分開了。他就說所有case都是在說錢,問我為什麼只想到他的不好,沒有想過他的好,然后他就嚎哭了。(試問他每天在家只在同一位置看書看電腦,我跟他可以有什麼美好回憶?)他说一起去看婚姻輔導,但其實就算我去,我也只是想第三者告訴他不對。(因為他認為很愛我,他沒有錯,但他這樣愛我,我很孤獨,也不快樂。)

我是這樣孤獨的跟他零溝通相處直到女兒長大嗎?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

他自己買了2份醫療保險給自己及女兒,但沒有買給我。你自己有無返工,我個人就覺得無問題,我先生都自己買自己和一個女兒的保險~我自己就買自己和另一個女兒的保險,我自己返工無需他幫我買,我自己有能力自己買~
其他我就覺得和你差不多~出街我和女兒行前面,我先生系後面自己行~
生日/紀念日都無點慶祝,我自己覺得無咩所謂,無畏浪費錢~搵食艱難,也過了驚喜和要浪漫的年紀~生活應該就系甘平淡了~

複式洋房

回覆樓主:

其實佢係咪都對你有不滿,屈住喺心,所以對你咁冷淡?因為當你攤牌時,佢又好似好留戀你咁,但日常又咁冷漠。多口一問,你地性生活如何?

瑪瑙宮

CocoEug 發表於 18-8-28 09:08
他说一起去看婚姻輔導,但其實就算我去,我也只是想第三者告訴他不對。(因為他認為很愛我,他沒有錯,但他這樣愛我,我很孤獨,也不快樂。) ...

佢提出去婚輔係好事. 你有你 ge 問題, 佢有佢 ge 問題, 由第三方分析, 提出建議, 大家肯為个家改下, 可能好快雨過青天, 就爭尼步, 行埋佢喇.

你係 ftm? 乜都佢負責? 醫療保險唔係平, 按佢能力只可買到兩份, 買唔到每人一份, 如果我係佢, 都會咁買法.

你可否了解下佢个做法的原因先.

子爵府

同老公很多年,最初的時候,他對我很好,最近幾年,往往因為一些大小事,我 ...

妳說其他關於他的問題, 都有談論和嘗試的空間, 但聽到妳說 "他說‘我已經安排好了,你就自己好好計劃下。(原來我的退休跟他沒關系的!)".

這句話就真在令人失望.

翡翠宮

佢話去婚姻輔導, 咁點解你唔去?
最好就係由第三者講比佢聽佢有咩問題, 你亦應該由第三者口中聽下你有咩問題
除非你只係想走, 不顧一切地走; 如果唔係; 婚姻輔導睇黎幫到你.

搞到咁既地步; 唔會係單一個人既問題, 你都要open D, 等旁觀者話比你聽你有咩問題.

洋房

多謝大家意見。聽到你們說,發現我的情況也不是完全老公不對。我有上班,跟老公經濟能力差不多,不過他理財比我好,投資有道。可能他覺得我有能力,不用負責我的費用,而我又覺得他不照顧我的醫療,退休,不當我是一家人。 又或老公有些事情不滿,放在心裡沒有說出,我也有問過他為何那麼冷淡,他就說那些活動他沒有興趣, 所以我常常感覺只有我一個人生活,這樣還算是兩夫妻嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

同老公很多年,最初的時候,他對我很好,最近幾年,往往因為一些大小事,我 ...
你有出外工作嗎

洋房

回覆 20150618bb 的帖子

有。我跟老公也是管理層,收入他比我多一點。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

CocoEug 發表於 18-8-28 12:05
多謝大家意見。聽到你們說,發現我的情況也不是完全老公不對。我有上班,跟老公經濟能力差不多,不過他理財 ...

但我是自己顧自己退休呀果d野。無諗住倚賴老公喎。
生活上,有甚麼時間是分工合作咁呢?我覺得一家人是咁樣睇出來的。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

瑪瑙宮

CocoEug 發表於 18-8-28 12:05
多謝大家意見。聽到你們說,發現我的情況也不是完全老公不對。我有上班,跟老公經濟能力差不多,不過他理財 ...

到退休樓都供完, 住一定有得住, 保險都供完, 只剩日常支出 (水電煤差餉管理伙食日用品飲下茶, 大 D 咪去下旅行), 你諗住佢負責晒? 到時女大有家用比你地喇 (正常), 到時你地 d MPF/積蓄係收下息. 我唔明你話佢無幫你諗退休係指包括乜野?

佢叫你自己諗, 係咪指扮靚靚護膚品做 FACIAL etc., 或者你同朋友飲飲食食, 喜歡上下興趣班果 D 消費呀? 如果到時你愛上唱粵曲閒時又操曲又去睇老官表演, 咁係唔平架, 咁當然係自己諗喇.

男爵府

回覆樓主

就咁睇你老公係愛你旣,係有心想有好旣家,問題係唔係你覺得佢唔夠愛你?定你唔愛佢呢?我相信每一個人每一個時候想要旣野都唔同,當然係兩公婆一齊進步最好啦,但當步伐唔同時去婚姻輔導係一個好好旣出路,最起碼知道大家個心點諗,不如去試下啦

洋房

回覆 BBG520 的帖子

我也覺得老公是愛我的,不過我想我不愛他了,跟他在一起但各自各生活,很沒意思,所以我想讓他自由,起碼他可以找一個愛他的人,不讓兩個人也寂寞。他應該也知道我不愛他,不過他說不會喜歡其他人,我想他覺得就算我不愛他,在他身邊便好。

朋友跟我說,有一個喜歡自己的人,也很幸福,不要想太多,但現在兩個人也不快樂。有人會喜歡她卻不願意跟她一起做任何事?

子爵府

男人係唔細心, 你覺得佢唔快樂,其實佢唔會覺, 男人一番屋企就當屋企係洞穴, 只想靜靜地休息, 做自己想做既事. 因為以前既社會係男主外, 女主內, 女人多數持家, 但而家社會已轉變, 女人又要在職,又要打理家務, 變左會唔開心, 覺得自己似工人多D, 男人又唔識分擔, 就會出現好多矛盾.

一齊生活耐左, 就係咁平淡既生活, 有仔女出街就係拖仔女多.
不過你先生連生日都唔慶祝就唔啱, 正因為生活平淡,更加要特別日子做D特別既事.

試下1個月搵1晚只係兩公婆出去食下飯拍下拖.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

CocoEug 發表於 18-8-28 17:34

我也覺得老公是愛我的,不過我想我不愛他了,跟他在一起但各自各生活,很沒意思,所以 ...

你已經講得好清楚,
你不愛他,自然佢做乜都唔順眼,
你老公不會是今日才突然宅丶才突然悶蛋,
女人變左心真係比男人更絕情。
離婚再尋找新感情完全無問題,
總好過D人搞婚外情,
最緊要搞掂小朋友點安排。

男爵府

我也覺得老公是愛我的,不過我想我不愛他了,跟他在一起但各自各生活,很沒意思,所以 ...

最重要你真係知道自己想點,分開咗就唔可以後悔,有時愛一個人係希望大家生活得舒服而唔需要太多激情

翡翠宮

回覆樓主:

分居囉
有緩衝期比大家

男爵府

2024年龍年勳章

可能一起耐左,老公對目前生活比較安逸,佢鐘意系屋企安靜睇書,佢覺得尼種系佢想耍的生活,而缺乏了生活一開始的激情!其實我覺得兩公婆一起生活幾耐都好,但生活還是需要一點儀式感,該過的節還是要過,該有的驚喜該有的神秘一定有,如果咩都冇,幾十年如一日甘平淡,是會讓人覺得生活的冇感情冇味道!加油!多溝通多理解多包容,多表達,一切會好的🙏

大宅

回覆樓主

去找第三者傾傾總叫努力過,一段感情就這樣結束了我會不甘心,咁對小朋友都公平的。

大宅

他愛不愛你, 在你打的東西上看不到, 但他應該係愛這個家的, 可能他愛下一代比愛你更多.
另外看似他不喜歡與人接觸, 較喜歡獨個兒生活. 而且你們已經一齊咁耐, 激情那些早就已經消失了, 你想要的愛情相信已經好難係佢身上找到.
所以我覺得如果你想讓他自由, 想他可以找一個愛他的人, 你是跟本不知道他想要什麼. 反而我認為是你自己想要自由, 想找個愛你的人就真.

首頁

尾頁

跳至