親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有冇jm係自己搭車去南怡岛架,困難嗎?想十月去看紅葉,請指教!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

自己搭車, ITX 由龍山去春川 1 小時車程, 單程車費 5,200won

之後有循環線 觀光巴士每人 6,000won 任上任落
(江村鐵路自行車→南怡島→小法國村→晨靜樹木園)

wcpcelia    發表於 18-8-29 09:58

公爵府

wiiabcd 發表於 18-8-29 09:23
自己搭車, ITX 由龍山去春川 1 小時車程, 單程車費 5,200won

之後有循環線 觀光巴士每人 6,000won 任上任 ...

水晶宮

之後有循環線 觀光巴士每人 6,000won 任上任 ...

謝谢你的回覆。請問需預先購票還是到時買都可以?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

我哋上官網買, 用電子票即可.

複式洋房

回覆樓主:

itx 應該搭去加平站,搭加平觀光巴士(經加平rail bike、南怡島碼頭、小法國、晨靜等), 但如果只去南怡島,應該搭的士去碼頭仲平(除非你係一個人去)

春川站遠過加平站,同埋春川觀光巴士路線好似唔係咁行,但就會經江村rail bike

加平觀光巴士
http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/ATT/3_3_view.jsp?cid=2522025

春川觀光巴士
http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/ATT/3_3_view.jsp?cid=2522023

* * *

itx買票,最穩陣係官網預訂。但如果想揀位坐上層,就要現場買,可以提早幾日去售票機預購。

水晶宮

m_ellow 發表於 18-8-29 14:03
itx 應該搭去加平站,搭加平觀光巴士(經加平rail bike、南怡島碼頭、小法國、晨靜等), 但如果只去南怡島, ...

我地只想去南怡岛,亦吾想去成日,自己搭車來回比較自由。

大宅

請問搭ITX由龍山去, 龍山站是否就是在龍山地鐵站(1号綫), 抑或真的有龍山火車站?

伯爵府

sauyeema 發表於 18-8-30 09:12
請問搭ITX由龍山去春川, 龍山站是否就是在龍山地鐵站(1号綫), 抑或真的有龍山火車站?

龍山地鐵站(1号綫)

wcpcelia    發表於 18-8-30 09:45

伯爵府

sauyeema 發表於 18-8-30 09:12
請問搭ITX由龍山去春川, 龍山站是否就是在龍山地鐵站(1号綫), 抑或真的有龍山火車站?

更正 ! 更正 !

ITX 由龍山地鐵站(1号綫)搭去加平站先正確, 之前俾人誤導咗(以為加平站叫春川站.)

睇返張電子車票真係叫 ~~ 加平站

大宅

wiiabcd 發表於 18-8-29 13:49
我哋上官網買, 用電子票即可.

請教官網買完電子票係直入定要再去換票?thx

伯爵府

neednicole 發表於 18-8-30 14:36
請教官網買完電子票係直入定要再去換票?thx

電子票直入

大宅

wiiabcd 發表於 18-8-30 15:05
電子票直入

唔該 預早幾多去到比較好呢?

伯爵府

neednicole 發表於 18-8-30 15:08
唔該 預早幾多去到比較好呢?

我買指定席 (指定車廂指定座位), 上次趕頭趕命, 剛好等咗30秒有車到.

男爵府

wiiabcd 發表於 18-8-30 09:51
更正 ! 更正 !

ITX 由龍山地鐵站(1号綫)搭去加平站先正確, 之前俾人誤導咗(以為加平站叫春川站.) :sweati ...

想問吓,如果我回程已網上買咗飛,但到時想搭早一班可唔

可以現場改票,因為回程時間比較難預

水晶宮

wiiabcd 發表於 18-8-30 15:05
電子票直入

在官網買电子票劃位的會貴D嗎?即場買有劃位嗎?谢谢回覆!

伯爵府

c.s.y 發表於 18-8-30 20:55
想問吓,如果我回程已網上買咗飛,但到時想搭早一班可唔

可以現場改票,因為回程時間比較難預

我都係只買去程 ITX 去加平站,

回程時 shuttle bus 就喺 cheongpyeong station 清平站 (巴士站落車) 搭地鐵返弘大,

在上風站 轉車一次就返到 弘大入口站, 唔知點解 T-money 卡只扣我 990won 咁平.

伯爵府

HLDMaMa 發表於 18-8-30 20:59
在官網買电子票劃位的會貴D嗎?即場買有劃位嗎?谢谢回覆!

網上買或現場買價錢一樣, 因為我哋係星期五去, 又要留意天氣,

所以都係星期四晚先網上買票, 慢慢揀位, 現場都可以劃位, 但我見好多家庭要分開坐.

水晶宮

wiiabcd 發表於 18-8-30 21:31
網上買或現場買價錢一樣, 因為我哋係星期五去, 又要留意天氣,

所以都係星期四晚先網上買票, 慢慢揀位, ...

謝谢幾位jm 的回覆和提供資料,我十月才出行,等我慢慢睇下先,吾想太早訂,因為怕天氣吾好,如果早一天可訂就方便很多。

大宅

wiiabcd 發表於 18-8-30 19:05
我買指定席 (指定車廂指定座位), 上次趕頭趕命, 剛好等咗30秒有車到.
...

30秒真係太誇張啦 好彩趕到。指定坐?好喎起碼知道係一齊坐,係唔係網上買飛時有得揀?

首頁

尾頁

跳至