跳至

首頁

尾頁

別墅

原來ASSEMBLE FEE咁貴買樣嘢149元要比55元安裝费...

伯爵府

回覆樓主:

家中有幾件物品都是自己安裝的,澳洲買傢俬,大大小小也是自己安裝,唔似香港有師傅上門安裝咁方便。

子爵府

ozleung 發表於 18-8-31 20:02
原來ASSEMBLE FEE咁貴買樣嘢149元要比55元安裝费...

計人工,大概一個小時
差不多啦

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 ozleung 的帖子

澳洲人工最貴, 送貨砌傢私都係, 香港人在港係享受慣了 (送傢私, 砌埋比你, 大件傢私幫你收走掉埋都仲得, 又有工人用), 所以唔慣啦。來澳最大體驗係乜都DIY, 我買個 55 吋 SONY TV 都係自己車, 買傢私全部自己砌, 所以多數買開 IKEA or AMart 就算, 因為一睇個圖都易明D, 唔駛由頭適應過

仲開始感受到原來住HOUSE, 可以就咁泊架車在門口就的個大電視入去個下, 同住APARTMENT 時, 先轉三個圈到自己個泊車位, 再幾條友的住個電視行去 lift lobby 按掣,等 lift, 再出 lift 後行條走廊去自己單位, 入到屋時成手都軟哂個種分別。個時好恨自己無帶香港既大媽式手拉車來...哈哈.... (利申, 我兩樣都住過親身體驗也), 買超市24 罐汽水先拎到傻, 但無理由買2 罐吧?

全屋傢私, 雙人床, 電視柜, 全家一齊動手, 用左唔駛一星期已覺得自己好叻, 嘻嘻...

揾人砌, 佢同我計鐘, 報我A$60 一小時架, 我打死都唔制 我自已練習多幾次出返去收人錢幫人砌好過, 澳洲既特色係, 佢D 傢私來來去去都係個幾款砌法, 砌得多就會好叻架喇.

男爵府

彥彥媽咪 發表於 18-9-1 10:42

澳洲人工最貴, 送貨砌傢私都係, 香港人在港係享受慣了 (送傢私, 砌埋比你, 大件傢私 ...

係bunning 買架搬貨車仔

別墅

彥彥媽咪 發表於 18-9-1 10:42

澳洲人工最貴, 送貨砌傢私都係, 香港人在港係享受慣了 (送傢私, 砌埋比你, 大件傢私 ...

砌個細櫃就話易, 但要砌張床就大工程了...
我諗着買小朋友碌架床组合櫃, 要砌真係有d難度...

首頁

尾頁

跳至