論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為工人大肚而家要揾定一個
仲有4個月度既時間揾
但見bk mami個個都話揾local完約工人好難
所以問下各位有冇咩心得教下我呢!
歡迎參觀我的個人網頁

民房

bbautumn,
可否分享一下,请个工人每月需要多少开支啊?包括些什么?谢谢!

原帖由 bbautumn 於 09-4-8 10:19 發表
仲有4個月度既時間揾

大宅

我請佢時係舊價$3400 + levy $400/mth
呢d係基本支出
另外要買下早餐呀! $5麵包
午餐可以食我買定係度既印尼面,通粉, 米粉, 杯麵, 公仔麵等...或者佢可以煲飯食 但佢話唔鍾意
晚餐就麻煩d 因為佢唔食豬既
好多時我要就佢買雞或牛比佢食
另外, 水電就會用多左d

應該平均既就$5500支出啦
歡迎參觀我的個人網頁

民房

包唔包括提供她的所有日常用品、看医生等等?

大宅

原帖由 cci_cherry 於 09-4-8 10:54 發表
bbautumn,
可否分享一下,请个工人每月需要多少开支啊?包括些什么?谢谢!

我一定會搵喺星加坡做過家傭完約既工人,因為星加坡無假放,要求又高啲,好多時嚟到會易教啲,千祈咪請啲係菲律賓當地話做過工人果隻,我請咗依家個工人就係呢類,話台灣都做過三年,點不知原來台灣係做工廠,連煮飯落幾多水都唔知,煎蛋都要教,真係一切從零開始,教咗成兩個月先可以自己煮一餐飯,至今十個月只識整五種餸菜,炒個菜心要用個半鐘,所以千祈要搵有家庸經驗,可以一個人handle晒家務果種,有啲個太太或婆婆係喺屋企果種,都千祈咪要,因為太太或婆婆會負責照顧bb或整野食,佢又係咩都唔識。GOOD LUCK

男爵府

無論請海外/本地的都係一樣靠彩數, in佢地時一定答應你的要求, 但正式上班時就......

不過, 近排好多海外賓賓都係來港遊山玩水的, 做幾個月就話辛苦唔做, 真係比佢激c :;pppp:

子爵府

原帖由 mymelody2003 於 09-4-8 11:38 發表
無論請海外/本地的都係一樣靠彩數, in佢地時一定答應你的要求, 但正式上班時就......

不過, 近排好多海外賓賓都係來港遊山玩水的, 做幾個月就話辛苦唔做, 真係比佢激c :;pppp: ...

同意! 佢地係黎試工, 唔好做就話辛苦呀, homesick呀... 玩一頭半個月就resigned, 佢地就賺晒, 我地d侳僱主又要比機票, 又要比agent fee, 仲要size時間train 佢地!

大宅

日用品我 只是她第一日來個時我買左牙膏牙刷, 沖涼液及面巾
至於e生錢是保險有包

原帖由 cci_cherry 於 09-4-8 11:27 發表
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

咁oversea同local完約同樣風險

原帖由 christy-mama 於 09-4-8 11:47 發表

同意! 佢地係黎試工, 唔好做就話辛苦呀, homesick呀... 玩一頭半個月就resigned, 佢地就賺晒, 我地d侳僱主又要比機票, 又要比agent fee, 仲要size時間train 佢地! ...
歡迎參觀我的個人網頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

首先 agent fee 大約 $1500 - $3500 間間吾同...包嘅野都吾同...一定要問清楚...如果系 overseas maid...通常都包括 :
1. 所有文件費
2. 來港機票
3. 2 地驗身
4. 換工人嘅行政費
5. 有 d agent 送 1 年基本保險

另請工人嘅開支包括
1. 現時每月人工 $3580
2. 要買勞工保險...大約 $1000 - $1400 for 2 年...又系間間吾同...包嘅野吾同...每次睇完醫生 claim 幾多錢...有無上限等...總之都系要問清楚
3.工人第一個合約每年有 7 日大假...2 年 14 日
4. 工人每 7 日就有一日休息日...另每年法定假期
5. 回程機票一張 + $100 travelling allowance
6. 包食宿 (假期日可以吾包 )
7. 水電煤一定用多左
總之請工人平均每個月都要 $5500 左右

日用品系 吾需要 提供比工人嘅

原帖由 cci_cherry 於 09-4-8 11:27 發表

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我而家個工人都系星加坡做左 3 年...之後返印尼 training centre....我睇啱之後就問 agent 攞個電話...我自己打電話去 training centre 搵佢直接對話...一來知佢識吾識廣東話 & 英文...溝吾溝通得到...又可以問佢識煮咩野餸...過幾日又失驚無神打去搵佢...睇下把聲系系同一個人...又可以聽得出佢個人 nice 吾 nice wor 而家黎左 16 個月...so far 都 ok...系蠢少少遮...我都吾鍾意佢地太過精叻 = 難教

原帖由 enahau 於 09-4-8 11:36 發表

我一定會搵喺星加坡做過家傭完約既工人,因為星加坡無假放,要求又高啲,好多時嚟到會易教啲,千祈咪請啲係菲律賓當地話做過工人果隻,我請咗依家個工人就係呢類,話台灣都做過三年,點不知原來台灣係做工廠,連煮飯落幾多水都唔知 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係要請係星加坡做過, 同一定要in過, 最小要識英文, 溝通到, 係星加坡做到完約, 可能會克苦d, 我上一個係星加坡做左兩張約, 佢好好, 煮野好食又錫我個仔, 佢個舊僱主重成日寄d佢既小朋友既近照比佢, 不過佢同我做左兩年就返左老家結婚.

p.s. 彩数都好重要.

民房

bbautumn,
我识一个印佣,响我个屋苑做,她6月25日满约。如你需要,我可以代你问问。

原帖由 bbautumn 於 09-4-8 10:19 發表
仲有4個月度既時間揾

大宅

咁4x歲既bun bun 會唔會年紀大左d呢??
因為我個囡都2歲啦...
怕佢唔夠精神氣力湊囡囡
如果將來我有bb佢又應唔應付到呢??
歡迎參觀我的個人網頁

民房

我识个系23岁左右,请她做过钟点,觉得都几好。

大宅

多謝啦...我會慢慢揾架啦

原帖由 cci_cherry 於 09-4-8 13:57 發表
bbautumn,
我识一个印佣,响我个屋苑做,她6月25日满约。如你需要,我可以代你问问。
歡迎參觀我的個人網頁

民房

大家都唔好介紹d好既bun bun 彼呢d人呀! 佢呢果人有前科架 ,令一個係許留山做既男經理無左分工!
大家睇下呢度就知咩事呀!
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2180163&extra=&page=5

唔好彼佢再害人呀 ! 呢d人真係覺得自己有$ 有車 就可以當d侍應唔係人,唔好彼呢d人再害人呀!!!!!

別墅

對工人更需"容忍"

The only maid I fired is the one with 6-8 years working experience in Singapore! I guess before she came to HK,she already have deep financial problem, she told me that she visited GENTING (雲頂) couple times when she worked in Singapore. I also found lots of Mark Six tickets in her room after she left. Gambling must be one of her "burdens".

In terms of working, she's OK, did things so quickly and she's very cheerful, smiling all the times until the collectors located her...

After reading the Hui Lau Shan's story:
我同意另一bk媽媽見到的不是妳們, I totally believe what you said (copied as follows). Yet, it was a 芝麻小事, 妳是一個要求他人十分高的人! 如此trivia, 也要投訴, be reasonable, 有點容人之量吧!

"今日去旺角整完部電話
見口乾乾咪同老公話不如入許留山坐低飲杯野
橫掂見阿囡係bb車瞓左仲食得飲得安心
見佢間舖幾大間(bb車出入方便唔阻人) 又多空位
老公首先同我們入左去揾位安置我倆個
佢自己快手就去黑布街個邊入錶先 順便攞件衫姐一姐囡囡

我老公一行出去 個男經理就行埋來
(當時我整理下架車仔 費事阻到人)
男經理: 你叫左野未呀??
我當時真是嚇一跳 我咪答我剛剛坐低咋woo
使唔使咁急呀! 等下得唔得呢?
個男經理就望一望我行開去 但就不斷係我眼前彿徊
咁我都唔係好蝦 咪係咁啤住佢

跟住我老公返到來啦
我咪叫佢快d叫野啦 同埋要叫個男經理過來落單
老公問我咩事
我係個男經理面前講 佢好冇禮貌咁叫我落單
好似怕我白坐咁

咁我老公咪火都來啦...
鬧到個經理唔敢埋來 而另一個女經理就係度say 哂sorry 話個男經理新來woo

我就話單野唔關你事
我會識點投訴 唔好當我是北方c9"

原帖由 enahau 於 09-4-8 11:36 發表

我一定會搵喺星加坡做過家傭完約既工人,因為星加坡無假放,要求又高啲,好多時嚟到會易教啲,千祈咪請啲係菲律賓當地話做過工人果隻,我請咗依家個工人就係呢類,話台灣都做過三年,點不知原來台灣係做工廠,連煮飯落幾多水都唔知 ...

子爵府

醒目開學勳章

好心你地啦
人地係度問工人既問題
你地就是度講第d事
一單還一單
(不喜勿x)

子爵府

首頁

尾頁

跳至