跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Kitty74 於 09-4-10 13:53 發表
I have Oscar test and Dr said about 90% accurate baby girl. My hushand was very happy as this is our first baby.

我上次照Oscar醫生話得50%係仔,我想知是真的是仔定女,因為是第一胎仔女都得,反而是想知結果多d,又唔想等到五個月才知,四個月照是否準的,有無人知,如果準成,我都想出私家照

大宅

16W好準架啦!

原帖由 Vicky901 於 09-4-10 15:54 發表

我上次照Oscar醫生話得50%係仔,我想知是真的是仔定女,因為是第一胎仔女都得,反而是想知結果多d,又唔想等到五個月才知,四個月照是否準的,有無人知,如果準成,我都想出私家照 ...

複式洋房

原帖由 Vicky901 於 09-4-10 15:54 發表

我上次照Oscar醫生話得50%係仔,我想知是真的是仔定女,因為是第一胎仔女都得,反而是想知結果多d,又唔想等到五個月才知,四個月照是否準的,有無人知,如果準成,我都想出私家照 ...

If you U/S checked by Dr. Lam Yung Han, your baby will be confirmed boy or girl even in 12 weeks.

大宅

我預產係10/10, 3/4係政府醫院照 oscar,度頸皮, 問佢照到仔定女未, 佢話未. 但係呢度見好多人已經照到. 係唔係因為政府醫院所以唔講呢? 好緊張呀.

大宅

我12w6d去私家做oscar時原本諗住未睇度住,點知細b好合作噤俾醫生睇度!醫生話九成係仔仔ar!我有個仔仔,如果今胎係女會滿足d,不過點都好la,係自己辛辛苦苦懷胎十月先生出嚟,點可能唔錫佢呢!

大宅

回覆 # 的文章

I go to have oscar 4D ultrasound last friday, still cannot confirm - the girl said maybe a boy, but at that time, my hubby said want a gal, and she immediately said "not clear" and need to confirm several weeks later. haha~

大宅

我今日去廣華做OSCAR,係個高級既姑娘同我度頸皮。阿B好唔合作,我地要停三次攪左成半粒鐘先照到,最後我八卦問下佢,知道仔定女未,佢就照多一陣,好似都係睇唔到,跟住就話:唔似仔囉!聽落好似佢都唔SURE。
我個B其實全程好似坐到打坐咁,想睇到都幾難!
上星期四我去C+度頸皮,阿B又係唔合作,醫生直情話(我又問佢BB既性別):講比你知都無用,都唔準!
我唯有寄望下個月照結構啦!

大宅

我都未知, 要4月28日去私家覆診時才知, 到時17W2D, 性別可以好肯定啊. 我本人就仔女都OK, 本身已有一個囡, 老公話多一個囡都好, 但我媽就好緊張, 成日幫我數住日子叫我去照, 又成日問我囡要妹妹定細佬呀, 真係好搞笑 .

但我呢胎個反應同飲食都同上一胎唔同, 如果係仔, 的老人家實開心死.

複式洋房

我尋日都去c+照咗oscar, 我老公喺我抽血時突然問醫生, 醫生...咁快睇到係仔定女未架? 醫生好快咁答: 男仔,
跟住我好自然咁話, 吓...醫生你肯定? 跟住佢話, 我唔會答妳肯定囉, 7成啦! 原來我老公係想分散我注意力, 等我抽血冇咁痛同緊張, 因為我地一早都預咗唔會咁早知, 結果...我係連抽完血都唔知, 因為我太專注咁問同聽醫生講野, 我老公話如果係囡就會開心d, 等佢地第時兩姐妹可以傾吓心事喎, 哈哈! 但我就希望真係囝囝囉, 因為我上一胎係囡囡, 好想合成一個"好"字呀!

別墅

剛去c+覆診, 已經15週, 一定照到.
醫生好風趣:"如果冇乜問題, 過去照下係仔定女先喇, 唔好話俾我知你地唔想知呀!"
"嗱, 呢個係頭, 下少少閃下閃下係心, 再落係肚, 然後係股骨, 你睇唔睇到呢度有o野呀? 係嘞, 冇o野, 即係女啦!"
當時我真係有d失望, 因為上胎係囡, 真想有個囝, 而且我覺得今胎同上胎好唔同, 反應大咗, 而且暗瘡未停過......突然
"咦, 唔係喎, 中間有o野喎, 見唔見到呀, 影番幅相俾你哋話俾老人家知."
"醫生, 咁點解剛才睇唔到?"
"因為遮住咗!"
"佢有乜o野可以遮住呀!"
"手囉!" (出到去, 我老公話, bb隻手邊有咁長可以遮住何b仔呀!)
"醫生, 係咪真係清楚嫁!"
"九成啦, 醫生唔會話十成嫁, 因為好似好招積咁!"
就係咁樣, 我個囝就失而復得喇!
不過一日未生出o黎, 一日都未肯定,
而且, 最重要係健康!

大宅

恭喜你先!
我上次12W去OSCAR都唔係好CLEAR,姑娘話唔似係囝我都有啲失望。希望我16W番C+可以好似你咁失而復得啦!

原帖由 keroro_ct 於 09-4-15 22:46 發表
醫生好風趣:"如果冇乜問題, 過去照下係仔定女先喇, 唔好話俾我知你地唔想知呀!"
"嗱, 呢個係頭, 下少少閃下閃下係心, 再落係肚, 然後係股骨, 你睇唔睇到呢度有o野呀? 係嘞, 冇o野, ...

大宅

原帖由 keroro_ct 於 09-4-15 10:46 PM 發表
"嗱, 呢個係頭, 下少少閃下閃下係心, 再落係肚, 然後係股骨, 你睇唔睇到呢度有o野呀? 係嘞, 冇o野, ...

個醫生有幾識講笑WOR~~

我都好想快D知...岩岩前2日照完OSCAR都仲未睇到,唯有再等下啦.....

大宅

畀面勳章 爸B勳章

我上星期係私家度做Oscar, 醫生都有幫我照下係仔定女, 佢話好似係女, 不過未能肯定, 我同老公都好開心, 難然上一個係女, 但係我地勁鍾意女, 所以都好希望今次都會係女, 希望係真架啦

複式洋房

我上星期去私家照oscar,雖然bb全程醒,仲好多動作,但醫生話未咁快看到仔定女。醫生話要過多最多兩星期先知係仔定女。

大家通常多少週就知仔定女呢?

大宅

我醫生話15-16W會好準。

原帖由 牛媽咪 於 09-4-17 10:06 發表
我上星期去私家照oscar,雖然bb全程醒,仲好多動作,但醫生話未咁快看到仔定女。醫生話要過多最多兩星期先知係仔定女。

大家通常多少週就知仔定女呢? ...

別墅

我上一胎是仔, 15/4去了威院照OSCAR, 剛好12W,
於是又好奇問醫生仔定女, 我當然希望是女, 可以湊够一個"好"字, 誰知醫生說"這裡有一嚿東西蹺了起來, 八成是仔", 聽了真的有點失望, 因這一胎的反應跟上一胎真的很不同, 難為站在一邊的老公還笑得出喔!因他說没所謂, 但我 卻由第一個己經開始想生女喔。

複式洋房

今日做左oscar, 醫生話照到有一點白色,可能係囝,不過,佢都唔肯定,佢話唔係囝就係囡。
我上一胎係囡囡,我老公就好想湊個"好"字, 我其實都冇乜所謂。我老公咪可以開心下,不過,叫左佢唔好俾個假希望d老人家,免得佢地失望。

複式洋房

原帖由 wnk 於 09-4-17 23:08 發表
今日做左oscar, 醫生話照到有一點白色,可能係囝,不過,佢都唔肯定,佢話唔係囝就係囡。

個醫生講呢句真係幾傻!當然唔係仔就係女!

我上一胎係囡囡,我老公就好想湊個"好"字, 我其實都冇乜所謂。我老公咪可以開心下,不過,叫左佢唔好俾個假希望d老人家,免得佢地失望。 ...

大宅

Me too!! I like girl very much. I am about 13w and doctor said still not sure at this stage. But likely a girl. I would love to have another girl!!

原帖由 rabbitjc 於 16/4/2009 06:00 PM 發表
我上星期係私家度做Oscar, 醫生都有幫我照下係仔定女, 佢話好似係女, 不過未能肯定, 我同老公都好開心, 難然上一個係女, 但係我地勁鍾意女, 所以都好希望今次都會係女, 希望係真架啦 ...

複式洋房

咁囝囝係咪只見到一條幾短既白色線?

首頁

尾頁

跳至